$
דעות

דעה

שינוי מודל התעסוקה יעזור לפתור את משבר הפנסיה

מעסיקים רבים נמנעים מלהעסיק מבוגרים מעל גיל 50 ומעדיפים עובדים צעירים יותר ולעיתים בעלי ניסיון וידע מועט לעומתם. אך תפיסה זו שגויה מן היסוד - כיוון שהם בודקים את תאריך הלידה של העובד, ולא את נחיצותו לארגון, רמת המוטיבציה שלו יכולותיו ורצונו לתרום באמת

זאב לשם ונעם גלייכר 07:2428.06.19

אחת הדילמות של המשק הישראלי, שלה תידרש גם הכנסת הבאה, היא הצורך של העלאת גיל הפרישה כדי להתמודד עם משבר הפנסיה, מול שוק תעסוקה אשר אינו ערוך להעסקת מבוגרים מעל גיל 55, שלא לדבר על מעבר לגיל הפרישה.

 

 

כיום, עובד שפוטר ממקום עבודה כשהוא מעל גיל 50-55, יכול להשאר ללא תעסוקה במשך חודשים ואף שנים. המעסיקים נמנעים משיער אפרורי ומהניסיון שמגיע עם הקמטוטים הלא מעטים, ומעדיפים עובדים צעירים, גם אם ניסיונם מצומצם יותר.

 

 

שאטרסטוק שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק

 

הדבר מחמיר אף יותר כשמדובר בעובד ש"חלילה" מבקש להמשיך ולעבוד לאחר גיל הפרישה. אז הם מבקשים ממנו באדיבות כזו או אחרת לפנות את מקומו לטובת הדור הצעיר יותר. לכן ללא קשר לכנסת שתבחר, היא לא תוכל לטפל באמת במשבר הפנסיה, ללא שינוי תפיסתי ושינוי עומק של שוק התעסוקה.

 

ראייתם של מעסיקים אלה שגויה מן היסוד, כיוון שהם בודקים את תאריך הלידה של העובד, ולא את נחיצותו לארגון, רמת המוטיבציה שלו יכולותיו ורצונו לתרום באמת. עובדים מבוגרים אוחזים פעמים רבות בידע שכבר פס מן העולם, אינו נלמד יותר וקשה להשיג מומחים בו, בעוד המערכות בהן מוטמע ידע זה עדיין בועטות וקיימות. קחו לדוגמה מהנדס הבקיא בשפת קובול, שכבר אינה נלמדת כיום בחוג למדעי המחשב באוניברסיטה, אך היא מפעילה את כמרבית מערכות הבנקים וחברות הביטוח שהוקמו בעשורים הקודמים, בהם המהנדסים המבוגרים היו שכירים צעירים.

 

המעסיקים מתחילים להבין כי לדחוף עובדים מיומנים, שקשה להחליפם מחוץ לדלת בגיל הפרישה או קרוב אליו, כרוך באיבוד ידע משמעותי ונדרש לארגון. עליהם לשקול את צורכיהם ורצונותיהם של עובדים אלה, ולהקים למשל תוכניות לפרישה הדרגתית והזדמנויות לחנוך עובדים צעירים יותר.

 

הנתונים מן העולם רק מחזקים את השינוי המתבקש בשוק התעסוקה: עובד מבוגר שממשיך לעבוד רק זוכה לאיכות חיים טובה יותר ולכן הוצאות המשק על בריאותו מצטמצמות משמעותית -

ברבעון האחרון עבדו בארה"ב 19% מבני 70-74, לעומת 11% ב-1994. בריאותם של רבים מהאמריקאים המבוגרים טובה יותר, והם חיים זמן רב יותר בהשוואה לדורות הקודמים. חלק מהם מחליטים להימנע מפרישה מלאה מכיוון שהם נהנים מעבודתם, או פשוט רוצים להמשיך להיות פעילים ותורמים.

 

מעסיקים צריכים לבחון שינוי של מודל התעסוקה הנוקשה המציע משרה מלאה עבור שכר מלא, כיוון שלמשל, מנכ"לים בכירים אשר ניהלו חברות ענק ויצאו לגמלאות, בדומה לאלה שאנו מביאים למיקור חוץ בלגאסי, הם בעלי ידע רחב וניסיון רב, אשר יכול לסייע בקיצור תהליכים. הם מעוניינים במשרה חלקית אבל בשכר המכבד את הידע והנסיון הרב שצברו, ומנכלים אשר ישכילו להבין את הערך שיתרום הידע הרב והראייה הכוללת שצברו במניעת טעויות בוסריות, יכבדו אותם בשכר ההולם נסיון זה.

 

סקר שבוצע על ידי חברת האריס אינטראקטיב מצא כי פנסיונרים אשר החליטו להמשיך לעבוד ראו בכך משמעות, אפשרות לשמור על פעילות פיזית, סיפוק וגירוי מנטלי. עם זאת, מהסקר עלה כי רק 30% מהמעסיקים מציעים לעובדים מבוגרים יותר הזדמנות לעבוד פחות שעות, ורק 37% מהמעסיקים אמרו כי הם מעניקים לעובדים המבוגרים יותר הזדמנות לעבור ל"סוגים חדשים של עבודה".

 

מדינות רבות בעולם כבר ביצעו את ההתאמות הרלוונטיות על מנת לאפשר תעסוקת מבוגרים מעבר לגיל הפרישה , בין השאר על ידי הפחתת שעות העבודה בלי פגיעה בשכר החודשי. כך למשל באוסטריה המעסיק זוכה לפיצוי מהמדינה בגין הפחתת שעות שכזו. במדינות אחרות הגדילו את קצבת הפנסיה, העניקו תמריצים כספיים לעובדים שהסכימו לעבוד מעבר לגיל הפרישה ובארצות רבות נוספות מאפשרים לעובדים לקבל פנסיה חלקית ולהמשיך לעבוד במקום עבודתם לאחר גיל הפרישה.

 

לכן, אם מעסיקים מעוניינים לקבל ידע, ניסיון, מניעת טעויות וקיצור תהליכים, במעטפת של עובד מסור שרק מבקש לתרום, עליהם לצאת מתוך התפיסות המפלות ולהגמיש את מודל התעסוקה. ויפה שעה אחת קודם.

 

 

 

הכותבים הם מנכ"לים ומייסדים משותפים של Legacy, חברה למיקור חוץ של גמלאים בכירים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x