$
דעות

דעה

ישראל והדור החמישי: האם נחמיץ גם את ההזדמנות הזו?

היכולות הייחודיות של הדור החמישי של תקשורת הנתונים יבואו לידי ביטוי בחיי היום יום של כל אחד מאיתנו, וישנו מן היסוד תעשיות שלמות; ישראל נמצאת כבר בפיגור גדול גם בפריסת הדור הרביעי - וחשוב שהפעם משרד האוצר ומשרד התקשורת לא יכוונו למקסימום תשואה כספית למדינה, אלא ייצרו את התנאים לעידוד חברות התקשורת להשקיע בפריסת הטכנולוגיה המתקדמת באופן נרחב

אלון ברמן 08:2509.06.19

מה המשותף ל- Uber, Facebook ו Spotify? מדובר בשלוש דוגמאות ליישומים שרוב פעילותם נעשית באמצעות תקשורת ניידת, ושהצלחתם המדהימה נובעת מקיום תקשורת נתונים ניידת, זמינה ומהירה בכל מקום.

 

לפני כעשור, כשדובר על פריסת הדור הרביעי, מעט מאוד מומחים חזו את ההשפעה העצומה שתהיה לתשתית תקשורת נתונים ניידת ומהירה על תחומים כגון: E-commerce, Music/Video, Social Media, Advertising ו-On demand/shared economy. באירופה ובישראל התמהמהו ודנו בשימושים האפשריים ובהחזר ההשקעה; לעומת זאת, ארה"ב וסין מיהרו לפרוס תשתית דור רביעי רחבה וחברות כמו גוגל, עליבאבא, פייסבוק ואחרות ידעו למנף את תקשורת הנתונים הניידת, המהירה והזמינה ולהפוך לחברות ענק תוך שהן מובילות את חזית הטכנולוגיה והחדשנות.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

היום ברור לכל שתשתית דיגיטלית מתקדמת היא תנאי הכרחי להצלחה כלכלית ועסקית, לקדמה טכנולוגית ולחדשנות. לכן, אין זה פלא שאנו רואים את ארה"ב מהצד האחד, ואת סין ומדינות נוספות במזרח כגון קוריאה ויפן מהצד השני, במרוץ לפריסה רחבה של טכנולוגיית הדור החמישי.

 

למנהיגים של אותן מדינות ברור שהמרוץ שלהם לפריסת הדור הרביעי השתלם, ושההזדמנות לחדשנות עם הדור החמישי גדולה אף יותר מבעבר. חברות חדשות, צעירות וגמישות יוכלו לחדש ולפרוץ להיקפים גלובליים רק אם תינתן להם התשתית הדיגיטלית המתקדמת ביותר.

 

הדור החמישי בתקשורת הניידת מבטיח קצבים של פי עשר ויותר ממה שניתן לקבל היום בדור הרביעי, אך לא רק; ההשהיה של הרשת תקטן למילישניות בודדות, ובנוסף נקבל על גבי רשת פיזית אחת מספר רב של רשתות וירטואליות בעלות מאפיינים שונים - לכל צורך שנעלה על דעתנו.

 

טכנולוגית הדור החמישי מביאה איתה שיפור משמעותי במנגנוני אבטחת הסייבר, ובעידן בו אנו תלויים יותר ויותר במערכות דיגיטליות בכל פן של חיינו, למנגנונים אלה חשיבות מכרעת - ובישראל במיוחד.  

 

ההזדמנות לחדשנות עם הדור החמישי היא הרבה יותר מתקשורת דיגיטלית מהירה: היא עוברת דרך האינטרנט של הדברים והמהפיכה התעשייתית הבאה. היכולות היחודיות של הדור החמישי יבואו לידי ביטוי בחיי היום יום של כל אחד מאיתנו, וישנו מן היסוד תעשיות שלמות; הן יהיו תנאי להתפתחות של תחבורה אוטונומית, של רפואה מרחוק, של ייצור חכם ואוטונומי ועוד.

 

ארה"ב, סין וקוריאה הדרומית מובילות במרוץ לתשתית דיגיטלית מתקדמת וממשיכות להנות מפירות החדשנות שהיא מביאה. אירופה נגררת מאחור, ונראה שישראל מפגרת אפילו אחרי אירופה: פריסת הדור הרביעי עדיין לא הושלמה, ותדרי הדור החמישי וחלק מתדרי הדור הרביעי עדיין לא הוקצו למפעילים, ומן הסתם עדיין לא נפרסו. יש לקוות שמכרז התדרים הצפוי אכן יושלם לפני סוף שנה זו.

 

חשוב שהפעם משרד האוצר ומשרד התקשורת לא יכוונו למקסימום תשואה כספית למדינה, אלא ייצרו את התנאים לעידוד חברות התקשורת להשקיע בפריסת הטכנולוגיה המתקדמת באופן נרחב.

 

יש לראות את הדור החמישי כתשתית לאומית קריטית וכעמוד השדרה של חברה מתקדמת ודיגיטלית בישראל. טובת הציבור מחייבת זאת, שכן בטווח הארוך כולם - האזרחים, החברות והתעשיות בישראל - ייצאו נשכרים מכך.

 

ראוי שישראל, כמי שמתייגת עצמה כאומת הסטארט-אפ, תכוון גבוה ותשאף לחזור למירוץ הטכנולוגי ולהיות אחת מהמדינות המובילות בעולם עם תשתית תקשורת תחרותית ומתקדמת. עוד לא מאוחר מידי.

 

הכותב הוא מנכ"ל אריקסון ישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x