$
דעות

דעה

אסור לעבור על זה בשתיקה: משפחת עופר, גרסת הסנדק

חייבים לקבוע כללים ברורים: חברת מודיעין שתחפש ותספק מידע על נציגי או משרתי ציבור פשוט תעוף מהמגרש. לא לשם כך הן קמו. וחשוב לא פחות, גם מבקש השירות יצטרך להיענש בחומרה הראויה

אדריאן פילוט 22:3304.06.19

חשיפת תחקיר "עובדה" שלפיו איש העסקים עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, שכר ב־2014 את שירותי חברת המודיעין העסקי בלאק קיוב במטרה ללקט חומרים מכפישים על פוליטיקאים ורגולטורים שביקשו להשית עליו תמלוגים נוספים, צריכה להדליק נורות אזהרה. כעת ניצב תפוח האדמה הלוהט הזה על מפתן דלתם של המחוקקים ומערכת אכיפת החוק, שצריכים לעשות את כל הנדרש: לחקור, ככל שיידרש, ואז לוודא - בכל הכלים שעומדים לרשותם - שמקרים מעין אלה לא ישנו.

 

עידן עופר עידן עופר צילום: בלומברג

 

עידן עופר - שלא הכחיש את ממצאי התחקיר - הוא אחד האנשים החזקים במשק, והונו מוערך ב־2.3 מיליארד דולר. הוא ביקש לשים יד על חומר שישמש מנוף לחץ על רגולטורים ופקידי ציבור מחשש שידרשו ממנו לצמצם את שורת הרווח, שהיא תולדה של שימוש במשאב לאומי - גם אם הושקעו סכומים גדולים מאוד בהפקתו, כמו גם בבניית מפעלים שמייצרים מקומות עבודה. במרכז לוח המטרה ניצבו, בין היתר, השופטת בדימוס טובה שטרסברג הכהן, החשבת הכללית דאז מיכל עבאדי־בויאנג’ו והמשנה ליועץ המשפטי לשעבר אבי ליכט. שכרם נטו לא עולה על 20 אלף שקל בחודש במקרה הטוב, ובניגוד ליאיר לפיד, שכיהן כשר האוצר באותם ימים וגם עליו התבקשה החברה לאסוף ממצאים - הם אינם זכאים לחסינות משפטית. לפקידים, בניגוד לפוליטיקאים, אין שריון.

 

אם תוכניתו של עופר היתה יוצאת לפועל במלואה, המפסידים היו אזרחי ישראל: הילדים שהיו מפסידים מיליארדי שקלים לכיתות ושעות לימוד, מאות אלפי חולים שהיו נאלצים להסתפק בפחות מיטות אשפוז, והרשימה ארוכה. כל ניסיון לפגוע בעבאדי־בויאנג’ו ובליכט הוא בעצם ניסיון לפגוע בכל אחת ואחד מאזרחי המדינה.

 

מעבר לכסף ישנה סכנה נוספת. האפשרות שאיש עסקים יחפש מידע מכפיש על שומרי סף במטרה להשפיע עליהם עלולה להפוך לניסיון סחיטה. הפרה בוטה של כללי המשחק. ומעבר להיבטים הפליליים - שקיימים או אינם קיימים במקרה זה - אלה אינן חדשות טובות בהיבט נוסף: בסופו של תהליך החשש הוא שמקרים כאלה ירתיעו מועמדים טובים מהרצון לאייש את עמדת שומרי הסף. לכן חייבים לקבוע כללים ברורים: חברת מודיעין שתחפש ותספק מידע על נציגי או משרתי ציבור פשוט תעוף מהמגרש. לא לשם כך הן קמו. וחשוב לא פחות, גם מבקש השירות יצטרך להיענש בחומרה הראויה.

 

מבלאק קיוב נמסר בתגובה: "לגבי פרשיית עידן עופר, אנו עומדים על כך שמערכת עובדה בדתה עובדות שאין להן ולמציאות כלום ושום דבר. החברה מעולם לא נפגשה עם עידן עופר, החברה מעולם לא עבדה עמו, החברה מעולם לא עקבה אחר פוליטיקאים, שופטי בית משפט או רגולטורים בישראל או ביצעה עליהם מבצעים כלשהם. ה'עובדות' מתבססות על פגישה ומסמך סיכום מידע שנכתב בחברה לפני חמש שנים, במטרה לבדוק ניגוד עניינים כפי שמבצע כל משרד עורכי דין בתחילתו של כל תיק. מסמך זה נכתב מלפני חמש שנים, לטובת דרג זוטר באחת ממאות החברות במערך החברה לישראל, ומאחר שלא נמצאו ניגודי עניינים, המסמך והפגישה נשכחו עם ההיסטוריה ומעולם לא יצאו לפועל. לבסס על זה שורת ראיונות של אנשים 'מזועזעים' על משהו שמעולם לא התרחש, הוא נבזי אך בעיקר מטעה. על כל אלה ועוד הוגשה תביעה כנגד עובדה, אילנה דיין וגורמים נוספים על סך 15 מיליון ליש"ט בבית המשפט העליון של אנגליה, ואנו בטוחים שפרשת סרן ר׳ תהיה טיול בפארק לעומת השקרים המזעזעים שהצופים נחשפו אליהם בעל כורחם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x