$
משפט

מי תופר תיק למי, המשפטנים לפוליטיקאים או ההפך

בכירי עולם המשפט מחליפים מהלומות על הבמה באילת: המתקפה נגד מערכת המשפט תפסה את מרכז הבמה בפתיחת כנס לשכת עורכי הדין. פרקליט המדינה והיועמ"ש שללו טענות למניעים זרים, אך נציב קבילות פרקליטים אמר כי הדבר אפשרי

משה גורלי 08:2728.05.19

בכנס לשכת עורכי הדין שנפתח בתחילת השבוע ונערך באילת בימים אלו, הוקדשו מושבי הפתיחה לתיקים הפליליים בהם מעורב ראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

 

רמז לכך אפשר היה למצוא בשמותיהם של המושבים: “יחסי שלטון — עיתון: שוחד פלילי או קשר לגיטימי?” ו”האם המשפט הפלילי הפך לכלי לחיסול חשבונות פוליטיים?”.

פרקליט המדינה שי ניצן, שיחד עם היועמ"ש מנדלבליט דוחים את הטענות לרדיפה פוליטית פרקליט המדינה שי ניצן, שיחד עם היועמ"ש מנדלבליט דוחים את הטענות לרדיפה פוליטית צילום: יאיר שגיא

 

כנס הפתיחה החגיגי, בהשתתפות ראשי מערכת המשפט, הוקדש אף הוא לדיון בתיקי ראש הממשלה. בכנס נכחו היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה שי ניצן, והמשנה ליועץ שי נזרי, והם שללו בשצף קצף כל ניסיון לייחס להם שיקולים זרים. מנדלבליט אמר: "התביעה הכללית, שבראשה אני עומד, איננה רודפת איש. היא רודפת רק את האמת ואת הצדק”, ואילו ניצן הוסיף: “הטענה הנשמעת כאילו מערכת אכיפת החוק של מדינת ישראל רודפת ומנסה ‘להפיל’ ראש ממשלה בישראל, משיקולים זרים, היא טענת כזב".

 

אלא שדווקא נציב קבילות הפרקליטות השופט בדימוס דוד רוזן לא שלל אפשרות זו: "ישבתי במשפטם של יעקב נאמן ואביגדור קהלני וזיכיתי אותם, קבעתי בפסק הדין שהמדינה שגתה שגיאות דרמטיות עד שנגרם עוול לנאשמים, אבל לא היה שמץ של רדיפה פוליטית.

 

“אין גוף שלא עושה טעויות: אני עושה טעויות, גם בית המשפט העליון עושה טעויות. אבל לא אפול מהכיסא אם יתברר שהיו שיקולים זרים. אבדוק כל טענה לשיקולים זרים".

 

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט צילום: יאיר שגיא

 

“הפוליטיקאים הם שתופרים תיק למערכת המשפט”

 

עו"ד אלי זהר שייצג ראש ממשלה אחר, אהוד אולמרט, הציע זווית הפוכה: "הפוליטיקאים הם אלה שתופרים תיק למערכת המשפט, נתניהו לא קיבל רוב, יש לו תמיכה של פוליטיקאים ממומנים, המפלגות החרדיות, שמבטיחים לו חסינות".

 

עוד עלו טענות לשימוש לרעה בכלי הפלילי לסיכול מועמדויות. עו"ד טל שפירא מסניגורי נתניהו (בהמתנה לשכר טירחה): "בערב שישי, יומיים לפני הצגת מועמדותו לנשיא המדינה, בנימין בן־אליעזר קיבל מניצב אפי ברכה הזמנה לחקירה, שם הונח לפניו מידע מודיעיני ששכב במשטרה מזה שנה. כך גם לגבי גל הירש, שיום לאחר שמונה למפכ”ל, נקרא לחקירה במשרדי הפרקליטות".

 

הדוגמאות שהציג שפירא אמנם מטרידות, עם זאת יש להן תשובה טובה: גם אם החומר שכב שנה ונדחק לתחתית סדרי העדיפויות, הרי שנוכח העלאת המועמדות של השניים לנשיא ולמפכ"ל ניכר שדרוג העדיפויות שלהם התבקש ואף היה נכון.

 

עו"ד אורי קורב, לשעבר התובע במשפט אולמרט, הזכיר כיצד היועץ המשפטי לשעבר ושופט עליון בהווה מני מזוז דיבר על מה שכונה “סימון מטרות" בפרקליטות, והזכיר שגם נשיא המדינה רובי ריבלין דיבר על כך. "אני מציע לכולם לדבר בזהירות", המליץ קורב, שבעבר כינה את השופטים "חמורים".

 

“עלינו להיות זהירים בעבודתנו, טעויות קורות”

 

הטענות נגד הפרקליטות גובו בדוגמאות לקלות בהפעלת הכלי הפלילי נגד אנשי ציבור, כאשר אלו הסתיימו ללא כלום. ביניהם ניתן למנות את אביגדור קהלני, יעקב נאמן וגם אביחי מנדלבליט. את הסיפור של מנדלבליט פרש בהרחבה דובר צה”ל לשעבר אבי בניהו, שהוא ומנדלבליט נחקרו כחשודים בשיבוש הליכי משפט בעת פרשת מסמכי הרפז. "אז מה זה אם לא זדון", הקשתה המנחה דנה ויס, "האם זו טיפשות?".

 

רז נזרי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים ציבוריים־חוקתיים השיב: "אנחנו טועים וצריך לקחת את זה בחשבון, לא כל חשד נגמר בתיק פלילי ולא כל תיק נגמר בהרשעה ובדרך נגרם עוול לבני אדם. צריכים להיות זהירים, אבל מי שפועל כל הזמן מחשש ל‘מה יגידו', מועל בתפקידו".

 

בתוך כך, עוד לפני מושב הפתיחה, הצטרף לכנס דובר לא מתוכנן שלא נכלל בתוכנית הרשמית: ח"כ בצלאל סמוטריץ’, שפרש את משנתו בהרחבה. בלשכה השיבו שפנו אליו לפני זמן רב, אך הוא אישר את הגעתו רק לאחר שהתוכנית כבר הודפסה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x