$
הכמוסה

הכמוסה

הכסף הגדול והמשחק היפה: כך השתלטו משקיעי העל גם על עולם הכדורגל

מאוליגרכים רוסים ועד נסיכויות נפט, כולם רוצים קבוצת כדורגל. אוריאל דסקל, עורך מדור עסקי ספורט בכלכליסט, לוקח את פודקאסט "הכמוסה" למסע בעקבות שיטפון הכסף שהשתלט על המשחק היפה, ומסביר מה אפשר ללמוד ממנו על הקפיטליזם של המאה ה-21

קרן צוריאל ואורי פסובסקי 07:5024.05.19

מי שהחל לגלגל את כדור השלג היה סילביו ברלוסקוני, שנחת בפברואר 1986 עם המסוק שלו בסן סירו, האיצטדיון של מועדון הכדורגל מילאן, לצלילי "דהרת הוולקירות" של ריכרד וגנר.

 

 

 

"ברלוסקוני גילה שהכדורגל נתן לו נראות אדירה. כולם ידעו מי זה סילביו ברלוסקוני. במקום איזה מיליארדר שמופיע בטלוויזיה ומחייך וכולם אומרים שהוא מזכיר את סינטרה האיטלקי, פתאום כולם מדברים עליו כסילביו ברלוסקוני החזק והעוצמתי. והוא לקח את מה שלמד בכדורגל כדי להשתלט על איטליה", כך מסביר אוריאל דסקל, עורך מדור עסקי הספורט של כלכליסט, בראיון לפודקאסט "הכמוסה". דסקל גם מארח את הפודקאסט "בכל יום נתון", שעוסק בספורט העולמי.

 

 

 

 

ברלוסקוני גילה שבעלות על מועדון כדורגל מצליח יכולה להיות מנוף להשפעה, נראות ולגיטימיות, ועם השנים היו אחרים שיישמו את הלקח. אפשר למצוא ביניהם אנשים פרטיים, כמו האוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ' שרכש ב-2003 את מועדון הפאר האנגלי צ'לסי, ובשנים האחרונות גם נסיכויות נפט עם עושר בסדרי גודל אחרים לגמרי, כמו אבו דאבי, שרכשה את מנצ'סר סיטי, או קטאר, שרכשה את פאריס סן ז'רמן. הכל במסע בעקבות הלגיטימיות.

 

אוריאל דסקל. הכסף הרג את התחרות אוריאל דסקל. הכסף הרג את התחרות צילום: אוראל כהן

 

 

הבעיה היא שכאשר משלבים את הכסף הגדול שזורם אל המגרשים עם הכללים הפיננסיים ששולטים היום בעולם הכדורגל, מקבלים מעגל אכזרי. הקבוצות שמכניסות הכי הרבה כסף (לפעמים בתרגילים מפוקפקים) יכולות גם להוציא הכי הרבה על שחקנים, הן משתלטות על הליגה והן היחידות שמרוויחות. התוצאה היא מות התחרות.

 

"באיירן מינכן, שהיתה הקבוצה הכי גדולה בגרמניה אבל לעתים היתה מפסידה את האליפות, כבר לא מפסידה את האליפות", מסביר דסקל. "יובנטוס זוכה בשמונה אליפויות רצוף באיטליה ומפטרת את המאמן, שלקח ארבעה דאבלים רצופים - כי הוא לא זוכה בליגת האלופות. ברצלונה השתלטה לחלוטין על הליגה הספרדית. פריז סן ז'רמן זכתה בשבע מתוך שמונה האליפויות האחרונות. אנחנו רואים התגבשות אדירה של סופר-קלאבס שהם היחידים שיכולים להשקיע כסף כדי להרוויח כסף".

 

מאמן מנצסטר סיטי פפ גווארדיולה. הכסף לא תמיד עוזר לשפר את התדמית מאמן מנצסטר סיטי פפ גווארדיולה. הכסף לא תמיד עוזר לשפר את התדמית צילום: איי אף פי

 

 

הבעיה היא שלפעמים ההשקעה בצחצוח המוניטין דרך הכדורגל לא עובדת, אלא דווקא מתפוצצת לך בפרצוף. זה מה שקרה למשל לאחרונה במסיבת עיתונאים עם פפ גווארדיולה, מאמן מנצ'סטר סיטי, שהתעצבן על כתב ששאל אותו אם הועברו לו תשלומים כפולים. "אבו דאבי השקיעו הרבה מאוד כסף בשביל שידברו עליהם דברים יפים ויגידו 'וואו איזה קבוצת כדורגל מגניבה יש להם, והמאמן הכי טוב בהיסטוריה ושחקנים אדירים', ומה שקורה זה שמדברים על הרמאות שלהם ברגולציית הכדורגל, ועל זה שאסור להיות שם הומוסקסואל, שהעובדים במדינה הם כמו עבדים, והתדמית הטובה שהם רצו לקנות דרך כדורגל פוגעת להם בראש כמו בומרנג. וזה מעין צדק פואטי".

 

 

רעיונות ואנשים יוצאי דופן שיגרמו לכם לראות את העולם קצת אחרת
 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

 

בראיון מרתק ל"כמוסה" מסביר דסקל אילו לקחים אפשר לגזור מעולם הכדורגל לכלכלה של המאה ה-21, מדוע הכדורגל הישראלי תקוע בשנת 1995, למה מועדוני כדורגל דומים למקקים שישרדו מלחמה גרעינית, והאם יכול להיות שמסי ורונדלו צריכים להרוויח אפילו יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x