$
משפט

בדיקת כלכליסט

מיליקובסקי השקיע גם בסטארט־אפ בטריות מהרצליה - לצד רומן אברמוביץ' וסטף ורטהיימר

בן דודו של ראש הממשלה מחזיק ב־3% מ־StoreDot, יצרנית סוללות מהרצליה ששווה חצי מיליארד דולר. במקביל, משרד המשפטים הודיע כי היועמ"ש בוחן אפשרות לניגוד עניינים של נתניהו בתפקידו כשר הבריאות עם אחזקות מיליקובסקי בחברות מתחום המכשור הרפואי בארץ

תומר גנון ומאיר אורבך 07:0131.03.19

האינטרסים הכלכליים בישראל של נתן מיליקובסקי, בן דודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ממשיכים להתברר. מעיון ברשם החברות שבמשרד המשפטים עולה כי מיליקובסקי, שהעביר 300 אלף דולר לבני הזוג נתניהו למימון ההליכים המשפטיים שלהם בין מרץ 2017 למרץ 2018, מחזיק ב־3.1% בסטורדוט (StoreDot) מהרצליה, יצרנית סוללות חשמליות למובייל ולכלי רכב. מיליקובסקי נכנס להשקעה בסיבובי ההשקעה הראשוניים של החברה שהוקמה ב־2012 תמורת כמה מאות אלפי דולרים. הוא אינו פעיל בחברה.

 

סטורדוט שמעסיקה כ־100 עובדים רשמה פטנט על טכנולוגיה ייחודית שמאפשרת טעינה של סוללות בתוך כחמש דקות. בזכות ההבטחה הגדולה הטמונה בטכנולוגיה החדשנית שלה, שווייה של סטורדוט כבר נאמד בכחצי מיליארד דולר, שבע שנים לאחר הקמתה.

 

בין בעלי המניות הנוספים בסטארט־אפ, שעל פי חברת המחקר IVC גייס עד היום כ־125 מיליון דולר ובכוונתה לגייס הון נוסף לצורך הקמת מפעלים בארה"ב, נמצאים גם אנשי העסקים רומן אברמוביץ', סטף ורטהיימר ומשה חוגג. החברה נוסדה על ידי דורון מאירסדורף שמכהן כמנכ"ל ושמעון ליצין הטכנולוג הראשי של החברה.

 

מלבד המשקיעים הנוצצים, השותפות האסטרטגיות של סטורדוט הן יצרנית מרצדס דיימלר, סמסונג ונצ'רס, יצרנית האלקטרוניקה היפנית TDK וענקית האנרגיה הבריטית BP . בסוף 2018 חתמה סטורדוט על הסכם ייצור בסין עם חברת EV E Energy לפיו היא תייצר עבורה סוללות למכשירי המובייל וכן לכלי רכב חשמליים.

 

בתוך כך, בסוף השבוע הודיע משרד המשפטים כי מנדלבליט בוחן בימים אלה טיוטת חוות דעת שגובשה בנוגע לניגוד העניינים הפוטנציאלי בין תפקידו של נתניהו כשר הבריאות, לאחזקותיו של מיליקובסקי בתחום המכשור הרפואי. מההודעה עולה כי מנדלבליט למד על אחזקותיו של בן הדוד מהבקשה שהגיש נתניהו לוועדת ההיתרים במרץ 2018. נתניהו נכנס לתפקיד שר הבריאות בנובמבר 2017.

 

כפי שעלה מבדיקת "כלכליסט", מיליקובסקי מחזיק במניות של שתי חברות מנתניה שמפתחות מוצרים רפואיים: חברת הביומד ארט מדיקל (3.64%) וחברת האורתופדיה פרמיה ספיין (8.69%). ארט מדיקל פיתחה צינור הזנה מבוסס חיישנים שאוסף מידע ומשגיח על המטופל אליו הוא מחובר בבית חולים. פרמיה ספיין פיתחה ומשווקת מפרק מלאכותי לעמוד השדרה. החברה פועלת בין היתר מול בתי החולים הממשלתיים שתחת משרד הבריאות, וזכתה באוקטובר 2018 בחוזה בפטור ממכרז, לאספקת 24 מכשירים בהיקף של 150 אלף שקל, עם בית החולים שיבא־תל השומר.

 

על פי חברת המחקר IVC, ארט מדיקל גייסה עד היום 20 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים, ופרמה ספיין גייסה 17 מיליון דולר. על פי רשם החברות, מיליקובסקי מכהן גם כדירקטור בארט מדיקל. עוד פורסם ב"כלכליסט" כי מדו"חות שהגישה בעבר קרן הצדקה של מיליקובסקי ואישתו רבקה לרשות המסים האמריקאית (IRS), נכון לשנת 2015 הוא החזיק מניות בשווי 3 מיליון דולר בחברת התרופות האמריקאית מרק, שלה שלוחה בהרצליה.

 

בהוראת בג"צ, ולאחר שנדחה בחודש פברואר, נתניהו מתכוון לפנות בפעם השלישית לוועדת ההיתרים שליד מבקר המדינה לאשר לו לקבל ממיליקובסקי עוד 700 אלף דולר. על פי הבקשות שהגיש נתניהו לוועדה, הוא זקוק לכסף למימון ההליכים המשפטיים נגדו בתיקי 1000, 2000 ו־4000, שבהם החליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, להגיש נגדו כתב אישום בעבירות מרמה, הפרת אמונים ושוחד בכפוף לשימוע.

 

מטעמו של נתניהו נמסר כי "במקום שהתקשורת תדרוש לפתוח בחקירה נגד גנץ ב'תיק 50 מיליון', שעל פי דו״ח מבקר המדינה החמור ניצל את קשריו והציג מצגים שקריים להוציא 50 מיליון שקלים מכספי ציבור, ללא מכרז ובניגוד לדין, היא עוסקת באובססיביות בנושאים שאין בהם כלום כדי להפיל את ראש הממשלה נתניהו ושלטון הימין".

 

ממשרד ראש הממשלה וממשרד המשפטים לא נמסרה תגובה לשאלה האם נתניהו דיווח על האינטרסים העסקיים של בן דודו בתחום הסוללות הנטענות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x