$
דעות

דעה

למה נעדר הסחר ההוגן ממצעד האקלים?

עלינו לקחת אחריות על מצבן של המדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר ממשבר האקלים שאנחנו יצרנו, באמצעות אימוץ של עקרונות הסחר ההוגן

רז פרוגל 07:4229.03.19

היום (ו') יערך מצעד האקלים בתל אביב. המסר העיקרי של האירוע הוא שאנחנו בעיצומו של משבר אקלים שמסב נזקים עצומים לחיים בכדור הארץ. במצעד ישתתפו הארגונים הסביבתיים הגדולים בישראל, ועוד אלפי אנשים, נשים וילדים שיקראו לפעול לצדק חברתי וסביבתי, ויבהירו שכל שנה שחולפת היא מהותית, כל החלטה שמתקבלת היא מהותית וכל התחממות נוספת של 0.1 מעלות צלסיוס היא בוודאי מהותית.

  

 

חקלאים מובילים קני סוכר בהודו חקלאים מובילים קני סוכר בהודו צילום: בלומברג

 

אחד מהיבטיו המרכזיים של המאבק הוא הזיקה בין משבר אקלימי לצדק חברתי. כך מנוסחים הדברים בהודעה לקראת המצעד: "קריאה משותפת לעצור את משבר האקלים ולבנות מחדש את האיזון בין האדם, הטבע והכלכלה, איזון אשר יושג רק כאשר נתעדף חיים ובריאות על פני רווחים, נפגין סולידריות עם קהילות מוחלשות, נקדם צדק ושוויון למודרים שנזנחו מאחור, ונשקיע במוסדות שיקדמו את הטוב המשותף שלנו כתושבי ותושבות האזור". זיקה זו, בין משבר אקלימי לצדק חברתי, עומדת במוקד התנועה העולמית של סחר הוגן, ולכן חשוב לשלב גם את מסריה במאבק זה.

 

"סחר הוגן" היא תנועה עולמית המקדמת צריכת מוצרים עם תו שמבטיח שהמוצר שעליו הוא מוטבע יוצר בתנאים ראויים לאנשים שייצרו אותו ולסביבה בה הוא נוצר – מעין 'תעודת כשרות' מוסרית. מטרתה של התנועה היא לעורר בקרב הצרכנים דרישה לסחר אתי, שאיננו מיוסד על ניצול האדם ופגיעה בסביבה בשם הרווח הכלכלי. אחד המאבקים המרכזים של התנועה הוא בשוק הקפה העולמי. כוס הקפה שנשתה לפני המצעד, ככל הנראה מיוצרת תוך ניצול עובדים ופגיעה בסביבה - ויש בכך אירוניה לא מעטה.

 

משבר האקלים משפיע בצורה החמורה ביותר דווקא על מי שאחראים לו פחות מכול

 

מצב אירוני זה נוצר מכיוון שתהליכי הייצור של מוצרי צריכה רבים סמויים מן העין שלנו, הצרכנים. ראשית, אנחנו לא מספיק מודעים לכך שהנפגעים העיקריים כיום ממשבר האקלים הם החקלאים בעולם השלישי, שבעקבות מצוקתם אף מחריפים את המשברם. שנית, משבר האקלים קשור קשר ישיר לצריכה וייצור, ולדרך שבה המנגנונים הללו עובדים ברמה הגלובלית.

 

כך משבר האקלים משפיע בצורה החמורה ביותר דווקא על האנשים שאחראים לו פחות מכול - אנשי העולם השלישי. חצי מיליארד חקלאים קטנים במדינות עולם שלישי הם הנפגעים הראשונים והעיקריים ממשבר האקלים: בצורות, שיטפונות, מדבור של אזורים גדולים ועוד, הן תופעות שכבר מתרחשות וגורמות, מלבד פגיעה בנפש, גם לתוצרת נמוכה ולא איכותית, ולעלייה משמעותית בהוצאות הייצור. כך נוצר מצב של חוסר יציבות תזונתית ואובדן הריבונות של הקהילות על האדמות החקלאיות שלהן, ומכאן לתופעת הפליטות העצומה ממדינות אלה. 

קרחונים נמסים בגרינלנד. מנזקי משבר האקלים קרחונים נמסים בגרינלנד. מנזקי משבר האקלים צילום: Lucas Jackson / Reuters

 

כדי לשמר את החקלאות שלהם מפני שינויי האקלים ולשפר את מצבם הכלכלי, חקלאים נאלצים לאמץ דרכי ייצור בעייתיות מתוך ראייה לטווח הקצר בלבד, כמו, למשל, שימוש נרחב בחומרים כימים. לא רק ששימוש זה מגדיל את הוצאות הגידול, יש לו גם השפעה על הבריאות של האנשים בקהילה ועל הסביבה. שימוש זה מחריף את משבר האקלים העולמי בהיקף עצום (כאמור, מדובר ב-500 מיליון חקלאים), כמו גם את הנזקים שנוצרים לסביבה של החקלאים עצמם, כמו למשל זיהום המים.

 

הסיבה השנייה, כפי שציינתי, לכך שסחר הוגן הוא מסר חשוב, היא שלמנגנוני הצריכה והייצור יש חלק משמעותי ביצירת משבר האקלים. חברות רבות מעבירות את המוצר במספר מדינות כדי להוזיל את הייצור בשוק הצרכנות התחרותי, ללא התחשבות בתנאי ההעסקה של העובדים הזולים, ותוך כדי שימוש בחומרים מסוכנים כדי לזרז את הייצור. דוגמא בולטת לכך היא תעשיית הג'ינסים, שפוגעת בבריאותם של מיליוני עובדים במדינות העולם השלישי עקב שימוש מופרז בחומרים מסוכנים לצביעת הבדים. חוסר שקיפות של תהליכים אלו מונע מאיתנו, הצרכנים, להבין את הנזק העצום שאנו גורמים לאדם ולסביבה.

 

תמיכה בסחר הוגן היא תמיכה בתנועה שמאפשרת לחקלאים קטנים במדינות עולם שלישי לקבל רווח גדול יותר עבור התוצרת שלהם, ולהשיג יציבות כלכלית באמצעות מנגנון של מחיר מינימאלי שמשולם לחקלאים על הסחורה שלהם. מנגנון זה מאפשר להם לאמץ דרכי ייצור מתוך מחשבה בת קיימא על האדם ועל הסביבה. כמו כן, היא מעודדת גידול אורגני על ידי מתן תשלום "פרמיום" לחקלאים ששומרים על הסביבה.

 

אימוץ של עקרונות הסחר ההוגן בייצור של מוצרים יאפשר התמודדות אמיתית עם משבר האקלים בתוך שרשראות הייצור של המוצרים שאנחנו צורכים יום-יום; אימוץ קוד של שקיפות יאפשר פיקוח על שרשראות הייצור ועל הניצול האנושי והזיהום הסביבתי שהן יוצרות; אימוץ קוד של תמיכה בחקלאים קטנים במדינות עולם שלישי יאפשר להם יציבות כלכלית וייצור ידידותי יותר לסביבה. צעדים אלו משמעותם לקיחת אחריות על המדינות שנפגעו בצורה הכי קשה ממשבר האקלים שאנחנו יצרנו, ומתן אפשרות למדינות עולם שלישי להתמודד עם משבר האקלים בצורה טובה יותר, במקום שיחריפו אותו מתוך מצוקתן.

 

בישראל, תנועת סחר הוגן היא עדיין תנועה שולית מדי, אף בקרב אלו שנלחמים על צדק חברתי וסביבתי. מצב זה חייב להשתנות, וזה מתחיל בשינוי הרגלי הצריכה של כל אחד מאתנו, שרואה עצמו אחראי לצדק חברתי וסביבתי. מצעד האקלים הוא הזדמנות מצוינת לעורר מסר זה של הוגנות שיסייע להילחם במשבר האקלים - ולא פחות חשוב מכך, לדאוג לסביבה אנושית הרחוקה מהעין – אך חשוב שתהיה קרובה ללב.

 

הכותב הוא רכז "סחר הוגן חיפה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x