$
דעות

פרשנות

הפשרה של מנדלבליט, האובססיה של נתניהו

אביחי מנדלבליט מונה לתפקיד היועמ"ש בידי נתניהו, בין היתר בשל הציפייה שיבלום את המשטרה והתביעה. אז הוא גם בלם, וגם לא סגר את התיקים

משה גורלי 22:3928.02.19

לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, חשוף ראש ממשלה מכהן לכתב אישום. לראשונה הוא יילך לבחירות ואולי גם ירכיב ממשלה כשהעננה הזו מעל ראשו. וכך, אולי גם נגיע לסיטואציה ההזויה שבה טלפון אדום מנשיא ארה"ב או דיווח ביטחוני דחוף מהרמטכ"ל או ראש המוסד יתפסו את ראש ממשלתנו בדיוק באמצע חקירה נגדית בבית המשפט המחוזי בירושלים. "סליחה כבודו", יפנה אז הסניגור נבות תל צור לאב בית הדין, "נבקש הפסקה של עשר דקות, ואולי של חודש כי ייתכן שנצטרך לפעול בעזה או להפציץ באיראן".

 

לקריאת כתב החשדות המלא נגד בנימין נתניהו לחצו כאן

 

הודעת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על כתב אישום בכפוף לשימוע מקדמת אותנו לאירוע ההיסטורי הזה. מנדלבליט הקל עם נתניהו. המשטרה ופרקליט המדינה שי ניצן תמכו בשלושה אישומי שוחד. היועץ "הסתפק" באחד. לפער הזה יש משמעויות - על השימוע הצפוי, על הבחירות שבפתח, על האיזון שערך היועץ בין הלחצים שהופעלו עליו.

 

מנדלבליט מונה בידי נתניהו, בין היתר, בשל הציפייה שיבלום את המשטרה והתביעה. אז הוא גם בלם, וגם לא סגר את התיקים. מנדלבליט מגיש אותם היום בתמהיל חומרה נמוך יותר, אבל אולי גם לאחר התקפלות - אם נכון הפרסום שהוא לא התכוון להגיש כלל את תיק 2000 ונכנע לבסוף ללחצם של ניצן ופרקליטת מיסוי וכלכלה ליאת בן ארי.

 

פלילי, אבל שיהיה כלכלי

 

כתב החשדות עשיר בפרטים שעוד לפני שדנים במשמעותם הפלילית, הם מציפים התנהגות נבזית ושפלה של ראש הממשלה בכל הקשור ליחסיו עם סביבתו. בין אם מדובר בחברים, תומכים, קולגות וגם יריבים.

 

אביחי מנדלבליט אביחי מנדלבליט צילום: עמית שאבי

 

ואכן, תיקי נתניהו נולדו מתוך האובססיה שלו ושל רעייתו לסיקור חיובי ולמתנות. הרעב האינסופי לשני אלה הקימו על המשפחה הקיסרית חקירות וחשדות שהבשילו היום לכתב אישום בכפוף לשימוע. וכדי שהרעב למתנות ולסיקור יחצו את הגבול לשדה הפלילי, מוקד הזיקות בין המעורבים צריך להיות כלכלי. כדי להצדיק אישום בשוחד והפרת אמונים בתוך הזירה הרגישה של יחסי שלטון-תקשורת, מוטל על היועץ והפרקליטות לשכנע בקיומו של דיל כלכלי מושחת - שנתניהו פעל מול מו"ל ידיעות אחרונות ארנון מוזס ושאול אלוביץ' כמי שסוחר במעמדו הציבורי-ממלכתי למענם.

 

בתיק 1000 הדגש הוא על ההיקף הכלכלי של המתנות, כ-477 אלף שקל ממילצ'ן, והניסוח עצמו נוגע לרף הגבוה של הפרת אמונים, קרוב לשוחד. מילצ'ן לא מציע שוחד, הוא ממש דורש מראש הממשלה, ובצורה בוטה וגסה, תמורה לשמפניות ולסיגרים. חילוצו משוחד הוא תמוה ביותר. מפאקר, ערך המתנות ששנורר ראש הממשלה עומד על 229 אלף שקל. נתניהו ינסה בהגנתו לאתגר את הסכומים המצטברים שקיבל משני החברים שגובהו, קרוב למיליון שקל, הוא ההצדקה לאישום הפלילי.

 

בתיק 4000 הדגש יהיה על הרווח הכספי העצום שצמח לכאורה לאלוביץ כתוצאה מהרגולציה שהפעיל נתניה באישור עסקת בזק-יס, אישור עסקת מכירת יד 2 ובהחלטות נוספות שהיטיבו עם בזק. כתב החשדות נוקב בסכום פנטסטי של שווי ההטבות הרגולטוריות האלה לאלוביץ ובזק - 1.8 מיליארד שקל.

 

בתיק 2000 לא מדובר בעסקת שוחד אלא בהמשך הריקוד עם מוזס סביב ולאחר השיחות שהוקלטו מהם עלתה לכאורה הכוונה לקדם חקיקה להגבלת 'ישראל היום'. נתניהו שיחק כאן משחק כפול – גם מקדם את הרעיון באמצעות השרים יריב לוין וזאב אלקין וגם בולם אותו בטירפוד הצעת החוק שקודמה בידי ח"כ איתן כבל.

 

בשני המקרים, טובת ההנאה הנטענת היא סיקור חיובי. בתיק 4000 הסיקור מתמקד בהפקעה של החלטות עריכה בוואלה לידי ניר חפץ ובתיק 2000 דובר אמנם על הפיכת הסיקור - "סיבוב הספינה" - כאשר הכוונה הייתה לסיקור מאוזן יותר ופחות עוין.

  

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: Abir Sultan

המחלוקת עם פרקליט המדינה

 

פרקליט המדינה תמך בהגשת כתב אישום על שוחד בכל שלושת התיקים, וכן באישומם של ארנון מילצ'ן בשוחד בתיק 1000 ושל שרה נתניהו בשוחד בתיק 4000. השניים האלה אינם נאשמים לפי ההחלטה הסופית של מנדלבליט.

 

במהלך חריג מפרסם היועץ את העמדה המחמירה יותר של ניצן. בעבר, זה לא פורסם כך, אבל העמדות המחמירות יותר שלא התקבלו (בתיקי בראון-חברון, האי היווני, ליברמן) דלפו, פורסמו ומיצבו את היועץ בעמדה של הרופס והמקל. ההחלטה לפרסם גם את עמדת ניצן מאותתת לנתניהו שהסיכוי להקלה נוספת, לאחר השימוע, אינו גדול. כי ההקלה ניתנה כבר היום.

 

קראו כאן את מסמך העמדות של היועמ"ש מול עמדתו של פרקליט המדינה.

 

נתניהו, לאחר שהבין שלא ייחלץ מכתב אישום, ייחל בעוד מאודו ל"הפרת אמונים" בלבד ולא לשוחד. בציבור וגם בסביבה הפוליטית יש לסעיף השוחד - עבירת ההון-שלטון החמורה ביותר - משמעות מחמירה ביותר. הפרת אמונים נתפסת כמשהו קל יותר, כהיטפלות, כמשהו שקל יותר להתמודד מולו בבית משפט.

 

אגב, המחלוקת הזו בין מנדלבליט לניצן מתכתבת עם הרעיון לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה. הפוליטיקאים תמכו בעבר בפיצול, בין היתר, כדי להחליש את כוחו של היועץ. בהמשך הם זנחו את הרעיון בדיוק בגלל הסיבה שהתבררה והוכחה היום – היועץ הוא הבלם בפני הפרקליטות. אילו היינו היום לאחר הפיצול, נתניהו היה עומד בפני שלושה אישומי שוחד במקום אחד.

 

שי ניצן שי ניצן צילום: אוני' ת"א / חן גלילי

 

ההשפעה על הבחירות

 

קשה לדעת אם כתב החשדות ימריץ את הליכודניקים לחזור ולהתלכד סביב המנהיג, או שיגרום לחלקם לנטוש. ההנחה היא שהשפעה כלשהיא תהיה, במיוחד במצב של התיקו המסתמן. ומדובר בשתי תוצאות – משפטית ופוליטית.

 

התוצאה המשפטית – תוצאה זו מצטרפת למסקנה שהוזכרה כבר - הסיכוי הנמוך לשינוי כתב האישום לאחר השימוע. בהנחה שההחלטה תשפיע על הבחירות קשה לראות את היועץ מודיע לאחר הבחירות 'סליחה, אני חוזר בי ואין שוחד'. נכון שלמלכודת הזו הצעיד אותו נתניהו שהקדים את הבחירות, אבל עדיין בעיית השימוע "בלב שלם ונפש חפצה" היא אמיתית.

 

התוצאה הפוליטית – וזהו הסיפור הגדול. התסבוכת המשפטית של נתניהו דוחפת אותו לקואליציה בלעדית עם הימין הקיצוני הדתי. מאיילת שקד, דרך בצלאל סמוטריץ' ועד הכהניסטים. כתב האישום יקשה על נתניהו להקים קואליציה עם הימין-מרכז השפוי, ולכן נכפה עליו השידוך עם החרדים והכהניסטים שבמו ידיו הכניס לכנסת. התוצאה עלולה להיות דרמטית לדמוקרטיה בכלל ולמערכת המשפט בפרט, שישלמו מחיר נורא על הנקמה שמתכנן נתניהו על כתב האישום.

 

האפשרות שאיתמר בן גביר או מיכאל בן ארי יהיו חברים בוועדה לבחירת שופטים היא רק ההתחלה. ואולי יהיו גם חוק צרפתי ופסקת התגברות ושאר רפורמות יריב לוין ואיילת שקד. נתניהו עוד יגרום לכולנו להצטער על כתב האישום הזה.

x