$
דעות

דעה

פתרונות תמוהים לבעיית הרכב הכבד: דוהרים לתאונה הבאה

משרד התחבורה כותב כי יגביר את האכיפה על התקינות המכנית של משאיות. מדובר בהוראה תמוהה, רק לפני כארבעה חודשים החליטו במשרד להפחית את מספר הטסטים השנתיים למשאיות משניים לאחד

תומר הדר 08:1026.02.19

משרד התחבורה הוציא אתמול הודעה רשמית שלכאורה עונה על צורך חשוב: צמצום תאונות דרכים שבהן מעורבים כלי רכב כבדים - אוטובוסים ומשאיות. מדובר בתאונות קטלניות במיוחד, שאחראיות לכ־100 הרוגים בשנה מדי שנה בשנים האחרונות. לפי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ב־2016 נהרגו בישראל 100 אנשים בתאונות שבהן היו מעורבים כלי רכב כבדים. ב־2017 מספר ההרוגים ירד באחד ל־99 וב־2018 בעוד חמישה ל־94. נתונים קשים אלה מחייבים פתרונות אמיתיים. אלא שאם מתקדמים מעבר לכותרת של הודעת משרד התחבורה וצוללים לפרטים, עולה התחושה שהמשרד בעיקר מחפש לתפוס כותרות, בלי לתת מענה משמעותי לבעיות.

 

 

 צילום: DAF

 

כך למשל, סמנכ"ל משרד התחבורה אבנר פלור שחתום על המסמך מבקש מחברות המפעילות רכב כבד להקפיד על התקנת מערכות מצילות חיים. ייתכן שבמשרד התחבורה פספסו את העובדה שהמערכות האלה קיימות בכל מקרה ברוב כלי הרכב הללו, משום שהדבר מחויב בחוק. בכל משאית חדשה וכל רכב כבד במשקל של מעל 3.5 טונות שעלו על הכביש מאז 2016 מותקנת מערכת שכזו. בנוסף, כל רכב כבד משנת 2012 שלא צויד במערכת כזו, חויב בהתקנתה. מילא זה, אבל פלור ציין במכתב כי מדובר ב"מערכות ממדרגה ראשונה העשויות לצמצם באופן משמעותי את תאונות הדרכים בהן מעורבים אוטובוסים ומשאיות". זה נשמע טוב, אבל משרד התחבורה מעולם לא אסף נתונים שמודדים את יעילות המערכות הללו במשאיות ואוטובוסים.

 

בנקודה נוספת במכתב, המשרד מעדכן כי ניידות הבטיחות בדרכים יבדקו את התקינות המכנית של משאיות באופן הדוק. מדובר בהוראה תמוהה, שכן משרד התחבורה עצמו החליט רק לפני כארבעה חודשים להקל באופן משמעותי בבדיקות למשאיות. בשלהי 2017 הודיע המשרד כי משאיות יידרשו לעבור שני טסטים בשנה, במקום אחד. לפי המשרד אז, הסיבה היתה "מעורבות גבוהה של משאיות בתאונות ביחס לחלקן בכלל מצבת הרכב". אלא שלפני כארבעה חודשים חזר בו משרד התחבורה והודיע שמשאיות יעברו טסט אחד בשנה, משום ש"בבחינה מחודשת הוחלט כי מדובר בתיקון העלול לגרום לבירוקרטיה מיותרת". אם כך, במשרד התחבורה בעצם סבורים שכלי הרכב הכבדים דווקא כן בטוחים. ואם זה המצב, אז למה פתאום נדרשת אכיפה גבוהה יותר של תקינותם?

 

לנוכח הבלגן והבלבול של המשרד, נשאר רק לאחל נסיעה טובה ולהמליץ לשמור הרבה מרחק ממשאיות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x