$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

פרשנות

איחוד גנץ-לפיד: שובו של המאבק בין הגושים הגדולים

הרשימה המאוחדת החדשה מהווה איום רציני על המשך שלטונו של נתניהו, ומציבה אלטרנטיבה ברורה לבוחר - בדמות הגנה על ערכי הדמוקרטיה, על בית המשפט ועל התקשורת; לגנץ וללפיד לא יהיה קל לנהל את הרשימה המשותפת - בעיקר אם זו תתמקם בסופה של מערכת הבחירות באופוזיציה; והקרב הפוליטי רק ילך ויחריף

צבי זרחיה 08:0721.02.19

התמודדותם המשותפת של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ ויו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד, כמו גם הצטרפותו לרשימה של הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, מהווה את המפץ הגדול של מערכת הבחירות לכנסת ה-21.

 

הדרך להקמת הרשימה לא היתה קלה, לאחר ששני הצדדים התבצרו בעמדותיהם: לפיד דרש את המקום הראשון, בגלל הניסיון הפוליטי שלו והמנגנון המפלגתי הגדול של יש עתיד - אך גנץ לא הסכים לוותר. המערכון בתוכנית "ארץ נהדרת" ששודרה אמש בקשת 12, בו הוצג האגו של לפיד, היתה קרובה מאוד למציאות - אבל בסופו של דבר לפיד שם את האגו בצד.

  

 

לפי הסיכום שהושג, במידה וירכיבו את הממשלה הבאה יכהן גנץ כראש הממשלה בשנתיים וחצי הראשונות לכהונתה, ולפיד יחליפו. הרמטכ"ל גבי אשכנזי יצטרף לרשימה וימוקם במקום הרביעי - אחרי משה בוגי יעלון.

 

הרשימה החדשה איכותית, ומורכבת משלושה רמטכ"לים לשעבר: גנץ, יעלון, ואשכנזי; לצידם מתייצבת שורה של אישים מהתחום הכלכלי-חברתי, כמו אבי ניסנקורן, מירב כהן, אורית פרקש הכהן וחילי טרופר; וגם עיתונאים מנוסים, כגון מיקי חיימוביץ, ויועז הנדל.

 

הקמת הרשימה המשותפת מהווה הישג פוליטי אדיר לגנץ וללפיד ונותנת זריקת מרץ לרשימה החדשה, לאחר שבשבוע האחרון ירד גנץ בסקרי דעת הקהל. אולם, המבחן של גנץ ולפיד יהיה בהתנהלותם לאחר הבחירות: מאחר שמדובר במפלגה גדולה, שלפי הסקרים תזכה בלמעלה מ-30 מנדטים, לא יהיה קל לנהל. גנץ ולפיד יצטרכו ללכת יד ביד, ולנהלה בקואליציה או באופוזיציה. יהיה עליהם לאחד את כל חברי הכנסת של מפלגתם, למען מדינת ישראל.

 

גנץ ונתניהו גנץ ונתניהו צילומים: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי

 

נשאלת השאלה: במידה ונתניהו יזכה בבחירות וירכיב גם את הממשלה הבאה, האם גנץ יצטרף אליו עד להגשת כתב אישום? ומה יעשו יעלון ולפיד, שהכריזו שלא יילכו עימו? לפי הערכות, יעלון יפרוש מהרשימה במידה ויוחלט על הצטרפות לקואליציה של נתניהו.

 

הקרב הפוליטי ילך ויחריף

 

הרשימה החדשה מפיחה בקרב רבים תקווה לשינוי פוליטי, לאחר 10 שנים של שלטון היחיד של נתניהו - שנלחם בבית המשפט, בתקשורת ובשומרי הסף; היא מהווה איום גדול על המשך שלטונו של רה"מ, שהתבצר במעון הרשמי ברחוב בלפור תוך קבלת מימון ממשלתי נדיב לווילה הפרטית בקיסריה. כעת ייתכן שהוא יאלץ - בעל כורחו - להתחיל לארוז - וכנראה שהפעם ללא עזרתו של קבלן ההובלות עמדי.

 

נתניהו, שהכריז בעבר כי על כלי התקשורת כי "הם מ-פ-ח-ד-י-ם", מתחיל כעת לחשוש בעצמו. חששותיו אלו הובילו אותו לבטל את נסיעתו לרוסיה אתמול, לשקוע בבוץ הפוליטי ולהעניק שיריון במקום ה-28 לנציג מפלגת "הבית היהודי" - יחד עם חבילת צ'ופרים בדמות שני תיקים, שני חברים בקבינט ותקציבים קואליציוניים מוגדלים.

 

הקמת הרשימה החדשה מהווה זריקת מרץ למערכת הפוליטית כולה, ותביא להחרפת הטון במערכת הבחירות. נתניהו וחבריו צפויים להחריף את הקו נגד גנץ-לפיד- אשכנזי, ולא מן הנמנע שספיחי "פרשת הרפז" יצוצו גם הם פתאום ברשתות החברתיות. הקרב בין נתניהו לגנץ ילך ויחריף.

   

אשכנזי, לפיד, גנץ ויעלון, בצילום מהלילה שהעלה יו"ר יש עתיד בטוויטר אשכנזי, לפיד, גנץ ויעלון, בצילום מהלילה שהעלה יו"ר יש עתיד בטוויטר צילום: twitter / @yairlapid
הגשר החוצה

 

ח"כ אורלי לוי אבקסיס, העומדת בראש מפלגת גשר, הודיעה הלילה שלא תצטרף לרשימתו של גנץ, ומתחה עליו ביקורת חריפה. לדבריה, לאחר שהושגו סיכומים בין שתי המפלגות "המעוגנים במסמכים חתומים, החלה התרוצצות מוזרה במפלגת חוסן לישראל המלווה בהפצת דיס-אינפורמציה ובתדרוכים מגמתיים לתקשורת, מן משחק מחבואים כאילו לא היו דיונים בנינו, כאילו לא היו הסכמות וסיכומים ולא התחייבויות, בעוד יושב הראש לתדהמתי ממלא פיו מים ומחריש. מדהים באיזו מהירות סיגלו לעצמם הפוליטיקאים החדשים טריקים ישנים ודחויים שהציבור מאס בהם מזמן".

 

לוי אבקסיס הוסיפה במרירות כי  "מאכזב להיווכח שדווקא זה שבישר על הפוליטיקה החדשה והנקייה נכשל במבחנו הראשון - מבחן האמינות".  לוי אבקסיס בעצם נזרקה החוצה לאחר שהמו"מ עם לפיד התקדם. במערכת הפוליטית נשמעו בשבוע האחרון הערכות כי לבסוף יהיה איחוד בין גנץ ללפיד (מפלגת חוסן לישראל לא התייצבה אתמול בוועדת הבחירות המרכזית על מנת להיאבק על האות שתופיע על פתקי המפלגה בקלפי). גנץ בעצם הראה את הדרך לגשר המוביל החוצה ללוי אבקסיס, מחוקקת איכותית ומקצועית, ובחר בלפיד.

 

חזרתם של הגושים

 

איחודן של מפלגות חוסן לישראל ויש עתיד מייצר בעצם אבחנה ברורה בין שני הגושים, כזו שהייתה קיימת בעבר ונעדרה לאחרונה, ומשקף מאבק על אופיה של הממשלה החדשה: חוסן לישראל ויש עתיד דוגלות לא רק בערכי הדמוקרטיה (שינוי חוק הלאום), הגנה על בית המשפט, והתקשורת, אלא גם בהפרדת דת ומדינה - הפעלת תחבורה ציבורית בשבת, פתיחת עסקים בשבת, פונדקאות לגברים ועוד.

 

מול הגוש הזה ניצב גוש הימין-חרדים של נתניהו, הכולל את יהדות התורה, ש"ס, הימין החדש, הבית היהודי, האיחוד הלאומי, וישראל ביתנו. המפלגות הללו לא איפשרו את הנהגתה של תחבורה ציבורית בשבת (למרות תמיכתה של ישראל ביתנו והתנגדותה לחוק המרכולים), והתנגדו למתן פונדקאות לגברים.

 

ב"אמצע" ניצבת מפלגת כולנו בראשות משה כחלון, שלא ברור כמה מנדטים תקבל, שהגנה מספר פעמים על בית המשפט העליון ועל התקשורת, אך נכנעה לתכתיבי הקואליציה בסוגיות הדת והמדינה. הבחירות הללו, איפוא, הן לא רק על ימין או שמאל, כן הסכם עם הפלשתינאים או לא - אלא על אורח חייו של האזרח הישראלי, ועל שיוויון לכל האזרחים בלי הבדלי דת, גזע ומין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x