$
משפט

צו עיכוב הליכים לחברת פקר ברזל של אפריקה תעשיות

לחברה המעסיקה 180 עובדים חוב של 270 מיליון שקל לבנקים לאומי ואיגוד. בהחלטתו אישר גם ביהמ"ש תוכנית הפעלה למשך 45 ימים בהתאם למתווה שהגישו הכונסים

אמיתי גזית 16:1119.02.19

צו עיכוב הליכים לחברה בת של אפריקה ישראל תעשיות - פקר פלדה, המעסיקה 180 עובדים במפעליה בבאר טוביה ובראשון לציון. מדובר בשותפות רשומה בבעלות אפריקה ישראל תעשיות שבעצמה מצויה בהליך של כינוס נכסים מאז יולי 2018. ההחלטה על כך התקבלה ביום ראשון על ידי יעקב פרסקי שופט בית המשפט המחוזי בבאר שבע, בעקבות בקשה שהגישו כונסי הנכסים של אפריקה תעשיות- עו"ד גיל אורן, ועו"ד עופר שפירא.

 

מוטי בן משה, אפריקה ישראל מוטי בן משה, אפריקה ישראל צילום: עמית שעל

 

לפקר ברזל חוב של 270 מיליון שקל, הנובע ממסגרת אשראי של 160 מיליון שקל, שהעמידו עבורה בנק לאומי ובנק איגוד ביחד, חוב בסך 78.4 מיליון שקל לחברה האם אפריקה תעשיות, וחוב בסך 32 מיליון שקל לחברה אחות - פקר פלדה.

 

בהחלטתו אישר פרסקי גם תוכנית הפעלה למשך 45 ימים בהתאם למתווה שהגישו הכונסים, ובניגוד לעמדת בנק איגוד אחד משני הנושים המרכזיים של החברה, אשר ביקש להוביל אותה לפירוק. פרסקי נימק את החלטתו כך: "האלטרנטיבה ולפיה יסגרו עסקי השותפות אינה טובה יותר מהסיכוי להצלחת תוכנית ההבראה כאשר המתווה הינו הפעלה שאינה גירעונית ומשך הזמן שיקבע להלן אינו רב".

 

עוד הוחלט כי כונסי הנכסים עוה"ד עופר שפירא וגיל אורן, יהיו גם נאמנים לשותפות וינהלו את הקפאת ההליכים.

 

בנק אגוד סגר את האשראי שהעמיד לשותפות, לכן בשבועות הקרובים יפעלו הנאמנים לאיתור בנק אחר במקומו כדי לקבל אשראי שיאפשר את המשך הפעלת העסק. נראה כי בשלב הבא לאחר שתתייצב פעילות החברה, יפעלו לאיתור משקיע שירכוש את החברה. על פי החלטת בית המשפט, הנאמנים יגישו דוח מעודכן למצבה של החברה עד ה-1 באפריל, וב-4 יתקיים דיון נוסף בעניין.

 

על פי הבקשה שהגישו הכונסים, השותפות נקלעה למצב בו נדרשה לבקשה להקפאת הליכים, בגלל החלטה מפתיעה של בנק אגוד לצמצם את מסגרת האשראי שהעמיד לה מ-78.5 מליון שקל, ל-6.8 בלבד. בנק איגוד הודיעה על כך לכונסים ב-8/2 הודעה שלדבריהם "נפלה על השותפות כרעם ביום בהיר, והנה חוליה נוספת בשרשרת מעשים ומחדלים תמוהים ומזיקים ביותר של בנק אגוד בנוגע לשותפות".

 

מהבקשה עולה כי פעילותה העסקית של השותפות רווחית, אך היא נקלעה לקשיים בעקבת מצבה הפיננסי הרעוע של החברה האם - אפריקה ישראל תעשיות, לאחר משבר קבוצת נגב שהייתה בשליטתה. על רקע זאת ב-2016, פקר פלדה גם היא בת של אפריקה תעשייות, ושותפות פקר ברזל חתמו לבנק אגוד על ערבות הדדית לחובותיהן. באופן דומה הן חתמו גם לבנק לאומי על ערבויות הדדיות, הערבויות לבנק לאומי בוטלו בנובמבר 2017. הערבות הצולבת הפכה לסלע מחלוקת בין בנק איגוד לבנקים אחרים שהעמידו מימון לפקר ברזל ופקר פלדה, שכן באיגוד סרבו לוותר על ערבויות אלה.

 

ביולי 2018 ניתן צו כינוס נכסים לחברה האם - אפריקה תעשיות. על רקע המחלוקות בין הבנקים, פקר ברזל התקשתה להשיג מימון שוטף לפעילותה. באוקטובר 2018 הגיעו כונסי הנכסים של אפריקה תעשיות להסכמות עם בנק לאומי ובנק אגוד על הגדלת היקף האשראי ל-160 מיליון שקל יחד, כאשר כל בנק יישא בחצי ממסגרת האשראי. בינואר השנה בית המשפט אישר לכונסי הנכסים את המתווה. אלא שכאמור, על פי הכונסים ב-7/2 הודיעה בנק אגוד באופן חד צדדי על צמצום דרסטי של מסגרת האשראי, הודעה שהובילה לבקשה להקפאת הליכים.

 

בדיון בבית המשפט התקבלה החלטה נדירה יחסית - עיכוב הליכים כנגד שותפות, ולא חברה רשומה. בנק אגוד טען כי אין לבית המשפט סמכות להורות על עיכוב הליכים כנגד השותפות. לטענתו הקפאת הליכים הוא הליך שמצוי בחוק החברות, אך השותפות פועלות מתוקף פקודת השותפויות שבהן אין הוראה לביצוע הקפאת הליכים. השופט לא קיבל טענה זו בין היתר משום שבעוד כמה חודשיים צפוי להיכנס לתוקף חוק חדש שלפיו ניתן יהיה להורות על הקפאת הליכים בשותפות.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x