$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

תג המחיר של שינויי מזג האוויר

גל הקור הקיצוני שפקד השנה את ארה”ב עלה 5 מיליארד דולר. כסף קטן בהשוואה לנזקי הוריקנים, שיטפונות, בצורות ושריפות, שמסתכמים במאות מיליארדים ותכיפותם רק גדלה בתנאי התחממות. חוקר האטמוספרה ד"ר אנדראס פריין: "עלייה ניכרת בנזק הכלכלי ב־40 השנים האחרונות"

עומר כביר 08:3119.02.19

המערבולת הפולארית (Polar Vortex), שהקפיאה את ארה”ב בינואר ובתחילת פברואר, עם טמפרטורות שצנחו עד קרוב למינוס 40 מעלות, היתה גם בעלת משמעות כלכלית: נזק של כ־5 מיליארד דולר שנגרם מביטול טיסות והשבתת פעילות עסקית. אבל ככל שזה נוגע לאירועי מזג אוויר שמסבים נזקים כספיים, גלי קור קיצוניים לא נכנסים אפילו לחמישייה הראשונה — הוריקנים, שיטפונות, בצורות שריפות וסופות רעמים, שכמו גלי הקור תכיפותם רק גדלה בתנאי התחממות גלובלית.

 

"לרוב הנזק של גלי קור מתבטא בשיבוש פעילות עסקית, ויכול להיות שיש צינורות שבורים שצריך לתקן, אבל בהשוואה לאירועים גדולים כמו הוריקנים, שיטפונות ובצורות הנזקים המצטברים מאוד נמוכים", אמר ל"כלכליסט" ד"ר אנדראס פריין, חוקר במרכז הלאומי למחקר אטמוספרי (NCAR) בבולדר, קולורדו.

 

 

 

 

השריפות שפרצו בקליפורניה ב־2018. נזק של 3.5 מיליארד דולר השריפות שפרצו בקליפורניה ב־2018. נזק של 3.5 מיליארד דולר צילום: אי.פי

 

 

לדבריו, אירועים גדולים יכולים להביא לנזקים של עשרות מיליארדי דולרים, ולנזקים מצטברים של מאות מיליארדים. והחדשות הרעות: ההפסדים הכלכליים מאירועים אלו רק ילכו ויגדלו. "יש עלייה משמעותית בנזקים הכלכליים ב־40-30 השנים האחרונות בגלל אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו הוריקנים, שיטפונות, בצורות ושריפות יער", הוא אומר. "הסיבה לעלייה בגידול כפולה. ראשית, יש עלייה בתדירות ובעוצמה של אירועי קיצון שמקורם בהתחממות גלובלית; ושנית, יש יותר אנשים, עם יותר כסף, שחיים באזורים חשופים".

 

איך התחממות גלובלית מגדילה את התדירות של אירועי הקיצון?

"אנחנו יודעים בוודאות שהטמפרטורה הגלובלית עולה, ויש לזה השפעה ישירה על אירועי קיצון כמו גלי חום ובצורות. הבצורות היום יותר חמורות מבעבר, הן משפיעות על אזורים גדולים יותר, ושיאי חום נשברים כל הזמן. אזור דרום־מזרח אוסטרליה סבל מגל חום קיצוני, ורשם השנה את ינואר החם בהיסטוריה. זה קורה בכל העולם: הקיץ האחרון באירופה היה חם מאוד, 2003 היה קיצוני, גם ב־2011 היה גל חום. אלו אירועים שמצטברים לאורך זמן ומשפיעים על אזורים גדולים.

 

"ההתחממות מביאה גם לשיטפונות, מכיוון שהאטמוספרה מתחממת והיא יכולה להכיל יותר אדי מים. בקיץ היא מכילה הרבה לחות, וזה יכול להוביל לירידת גשמים חזקים מאוד. כמעט כל המקומות בעולם ראו עלייה בירידות גשם קיצוניות בעשורים האחרונים".

 

יש אנשים, כמו טראמפ, הרואים בגלי הקור ראיה להיעדר התחממות גלובלית.

"זו תפיסה מוטעית של מה זה שינוי אקלים. די ברור שהקטבים יהיו קרים מאוד גם בעוד 100 שנה, אף שהטמפרטורה שם עולה פי שניים או שלושה מהממוצע הגלובלי. המערבולת הפולארית היא מסה של אוויר קר שיושבת לרוב מעל הקוטב הצפוני, שנעה דרומה והשפיעה על אזורים גדולים בקנדה ובארה"ב. זה יקרה גם בעתיד, ויש אינדיקציה שהתחממות גלובלית תוביל להגעה של המערבולת לאזורים רחוקים יותר מהקוטב. עם התחממות גלובלית אתה יכול לקבל גלי חום קיצוניים וחסרי תקדים, אבל בו זמנית גם אירועים קרים מאוד. השכיחות של גלי קור יורדת, אבל הם עדיין יכולים להתרחש".

 

בכל הנוגע לנזקים כלכליים, הוריקנים אחראים לנזק המצטבר הגדול ביותר. "אם נבחן את הוריקן קתרינה, שפגע באזור ניו אורלינס ב־2005, יש מקורות שאומרים שמדובר בנזקים של 130 מיליארד דולר, אחרים 165 מיליארד", אומר פריין. "אין ספק שמדובר באירועים יקרים מאוד, והוריקנים הם אירועי הקיצון המזיקים ביותר. מבין 20 ההוריקנים היקרים ביותר שפגעו בארה"ב, 17 התרחשו במאה הזו. התדירות של האירועים האלו עלתה משמעותית ב־40-30 השנים האחרונות. הסיבות לכך הן גם גידול באוכלוסייה לאורך החופים והעלייה במעמד הכלכלי שלה, אבל יש גם מספר גדול יותר של סופות הוריקן בדרגה 4 או 5.

 

"הוריקן הארווי, שפגע ביוסטון ב־2016, גם הוא עלה בערך 130 מיליארד דולר; מריה, שפגע בשנה שעברה בפורטו ריקו, עלה 90 מיליארד דולר. עונת ההוריקנים שהסתיימה ב־2017 היתה היקרה בהיסטוריה, ולפי נתונים של חברות ביטוח המשנה הגדולות, הנזקים במהלכה בארה"ב עמדו על 306 מיליארד דולר, בעיקר מהארווי, מריה ואירמה".

 

 

גל הקור האחרון בניו יורק. טראמפ חושב שזו עדות להיעדר התחממות גלובלית גל הקור האחרון בניו יורק. טראמפ חושב שזו עדות להיעדר התחממות גלובלית צילום: אי.פי

 

 

את המקום השני חולקים שניים, בצורות ושיטפונות. "בצפון אמריקה היתה בצורת בין 1988 ל־1989, שגרמה נזקים של כ־100 מיליארד דולר. בצורת נוספת בין 2012 ל־2013 השפיעה בעיקר על מרכז ארה"ב, וגרמה נזקים של 50־60 מיליארד דולר", אמר פריין. "אלו היו בין הבצורות המזיקות ביותר מאז קערת האבק (Dust Bowl, שורה ארוכה של בצורות וסופות אבק שנגרמו בין השאר מפרקטיקות עיבוד קרקע כושלות, שפקדו את מרכז ארה”ב בשנות השלושים והביאו לתהפוכות כלכליות, חברתיות וסביבתיות קיצוניות — ע"כ)". גם שיטפונות גורמים לנזקים כלכליים אדירים: "השיטפון בתאילנד ב־2011 הביא לנזקים של 65 מיליארד דולר, ב־2002 היה שיטפון גדול באירופה שגרם לנזקים של 24 מיליארד דולר".

 

בהמשך נמצאות "סופות קוֹנְוֶקְצִיָּה חמורות", סופות רעמים חמורות שיכולות ליצור טורנדו, ברד כבד או רוחות מאוד חזקות. "האירועים האלו יכולים להיות משמעותיים מאוד", אומר פריין. "ברד גורם נזק שנתי ממוצע של כ־10 מיליארד דולר בארה"ב. השנה שעברה היתה השנה ה־11 ברצף שבה הנזק היה גבוה מ־11 מיליארד דולר. אלו אירועים די תכופים. יש מאות כאלו בארה"ב, וההפסדים מצטברים. הוריקן אחד גורם יותר נזק מסופת ברד, אבל התדירות שלהן גבוהה הרבה יותר, כשאת מרבית הנזק סופגים מכוניות וגגות".

 

אירוע הקיצון החמישי ברשימה הוא שריפות יער. שריפת היער שהשתוללה בקליפורניה בשנה שעברה גרמה לנזק של 3.5 מיליארד דולר. "בתמונות של השריפות בקליפורנה מהשנה שעברה כבר כמעט אי אפשר לראות שהיו במקומות מסוימים עיירות או בניינים כי הכל נשרף עד היסוד. לרוב או שאין נזק בכלל או שיש אובדן מוחלט, כל הבית נעלם.

 

"יש היום יותר שריפות יער בארה"ב מאשר היו לפני 30 שנה, והאזור שנשרף גדל. התופעה הזו צפויה להחריף", אמר פריין. "חברות ביטוח משנה גדולות מעריכות שאירועי קיצון משמעותיים, עם נזק של יותר ממיליארד דולר, גדלו בטור הנדסי ב־30 השנה האחרונות. בשנות השלושים מספר האירועים החמורים הללו היה שליש ממספרם היום".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x