$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

פרשנות

מדוע לנתניהו יש אינטרס לתמוך בדוד שרן במירוץ לכנסת?

אם שרן ייבחר לכנסת, הוא לא יהיה עד מדינה נגד ראש הממשלה ב"פרשת הצוללות". דוברו של נתניהו: "קשקוש מוחלט והזוי. ראש הממשלה מעולם לא היה חשוד בפרשה הזו"

צבי זרחיה 10:0703.02.19

במערכת הפוליטית תוהים מהו האינטרס של ראש הממשלה בנימין נתניהו לכך שראש הסגל שלו לשעבר, דוד שרן, שהמשטרה הגישה המלצות להאשימו בפרשת הצוללות ומתמודד בפריימריז בליכוד, יכהן כחבר כנסת?

 

 

 

בתשובה לפניית "כלכליסט" מסר הבוקר (א') דוברו של נתניהו: "ראש הממשלה לא הודיע על תמיכתו בשרן, אלא אמר שהוא מועמד ראוי".

 

גורמים במערכת הפוליטית מעריכים שתמיכת נתניהו בשרן תסייע לו להיבחר לכנסת, תעניק לו חסינות כדי שלא יהפוך לעד מדינה נגד ראש הממשלה ב"פרשת הצוללות". לפי הגורמים, עצם העובדה שנתניהו אומר ששרן הוא מועמד ראוי, מאותת לבוחרים להצביע בעדו.

 

נתניהו אינו חשוד בפרשת הצוללות ("תיק 3000") אבל המשטרה המליצה להגיש כתב אישום נגד מקורביו, בן דודו ועורך דינו דוד שמרון ושרן. לדיב עו"ד יצחק מולכו - שותפו של שמרון במשרד עורכי הדין ומקורבו של נתניהו שנחק רבפרשה, המליצה המשטרה שלא להגיש כתב אישום.

 

דוד שרן ובנימין נתניהו דוד שרן ובנימין נתניהו צילום: דנה קופל, אלכס קולומויסקי

 

"כלכליסט" פנה לדוברו של נתניהו, יונתן אוריך, בשאלה האם נתניהו תומך במועמדותו של שרן לרשימת הליכוד, לאחר שמקורביו נתן אשל וח"כ דוד ביטן תומכים בו. בתחילה נמסר מטעם הדובר אוריך: "ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו: ‫רשימת המומלצים שלי לפריימריז כוללת את כל חברי הכנסת של הליכוד היום. כולם ראויים ולכן גם הגדלתי את הרשימה הארצית. אני סומך על חברות וחברי הליכוד שיבחרו את האנשים הראויים ביותר מתוך המבחר המציין הזה".

 

מאוחר פנינו שוב וציינו כי גורמים במערכת הפוליטית טוענים שעמדת נתניהו ותמיכתו בשרן נועדה לאפשר לו חסינות ותפקיד בכנסת, כדי שלא יהפוך לעד מדינה נגדו בפרשת הצוללות.

 

תגובת אוריך: "קשקוש מוחלט והזוי. ראש הממשלה נתניהו מעולם לא היה חשוד בפרשה הזו".

 

גורמים בליכוד אומרים כי אף שנתניהו הודיע שלא ימליץ במי לבחור מבין כל המתמודדים הרי שמבין כל המועמדים במחוז תל אביב, שרן הוא הכי מזוהה עם נתניהו לנוכח עבודתם המשותפת.

 

שרן עצמו מסרב באחרונה להתייחס לחקירות המשטרה בטענה שקיבל הנחייה שלא להתבטא בעניינן.

 

מקורבי שרן מסרו בסוף השבוע: "הטענות המושמעות ערב הפריימריז בליכוד לפיהן יעשה שימוש כלשהו בחסינות, הן שקר גס, לא רלבנטיות, וחלק מקמפיין בחירות שנועד לפגוע במועמדותו. שרן המתמודד על מקום ברשימת הליכוד לכנסת, יהנה מהקלות כחבר כנסת, אם יבחר, לעומת אזרח רגיל, במידה ויוחלט להגיש נגדו כתב אישום".

 

כח"כ תהיה לו חסינות מפני הגשת כתב אישום

 

אם היועץ המשפטי לממשלה (שטרם קיבל החלטה בעניין) יחליט להגיש נגדו כתב אישום בכהנו כחבר כנסת, אזי ועדת הכנסת תתבקש להסיר את חסינותו, הליך שהוא לא תמיד פשוט כל כך.

 

 

דוד שרן בבית המשפט (ארכיון) דוד שרן בבית המשפט (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

במידה ונתניהו ירכיב את הממשלה הבאה - אזי לקואליציה יהיה רוב אוטומטי בוועדת הכנסת והדבר עשוי להשפיע על ההחלטה בדבר הסרת החסינות, באם תוגש בקשה בעניין.

   

שרן שימש כראש הסגל של רה"מ. אחדים מיועציו של נתניהו ועובדים קרובים שלו בעבר הפכו לעדי מדינה וזכו לחסינות : ניר חפץ (יועץ התקשורת), ארי הרו (מנהל לשכת נתניהו) ושלמה פילבר (לשעבר ראש הקמפיין של נתניהו בבחירות 2015, שמונה לאחריהן כמנכ"ל משרד התקשורת).

 

כדי לתפוס את המקום של מחוז תל אביב זקוקים שרן וכל אחד משבעת במתמודדים במחוז לגייס כ-500 קולות מקרב 3,700 חברי מרכז הליכוד. זאת משום שהמועמדים במחוזות נבחרים על ידי חברי המרכז.

 

חברי כנסת ממושמעים

 

לפי גורמים בליכוד סביר כי נתניהו, שמעדיף לראות ברשימה חברי כנסת ממושמעים וקרובים אליו, יתמוך בשרן על פני יתר המתמודדים במחוז תל אביב, הזוכים לגיבוי פוליטי של שרים. כך למשל במקרה של מיכל שיר, שהיתה היועצת של גדעון סער, ואביהוא סופר, ראש קבוצת "הקבלה" בליכוד, המזוהה עם שר התחבורה ישראל כץ.

 

מתמודדים נוספים במחוז הם העיתונאי לשעבר נפתלי בן סימון, רועי קאשי ועוד. ליאור הררי, המקורב לבני הזוג נתניהו ומפעיל קבוצות ווצאפ כמו "נאמני נתניהו", שלח בסוף השבוע מסרון ובו רשימת מומלצים, שבה לא סימן את שרן - אלא את רועי קשי.

 

חשד לביצוע עבירות שוחד

 

המשטרה המליצה לפני 3 חודשים להעמיד את שרן לדין על ביצוע עבירות שוחד, מרמה והלבנת הון בתיק 3000 - פרשת הצוללות. המעורביפ הפרשה חשודים שבשנים 2017-2009 קידמו את רכש צוללות וכלי שיט עבור מדינת ישראל מטיסנקרופ הגרמנית, לצד קידום אינטרסים עסקיים. באותן שנים, שימש שרן כראש המטה של שר האוצר דאז יובל שטייניץ, ואחר כך ראש הסגל ומנהל לשכת ראש הממשלה, ולסירוגין היה מזכיר קצא"א.

 

על פי החשד, פעל שרן לטובת האינטרסים של מיקי גנור, נציג מספנות "טיסנקרופ", בעסקאות כלי השיט, וקיבל ממנו בין השנים 2016-2013 כסף במספר פעימות בסך מצטבר של כ-130,000 שקל, וזאת באמצעות מתווכים עסקיים המקורבים לשרן, אשר הוצבו על ידו במטרה להסוות ולטשטש את הקשר השוחדי בינו לבין גנור. כמו כן, שרן נחשד בגיוס תרומות דרך אנשי קש לקמפיין הבחירות של שטייניץ. בשנת 2009 גנור תרם לשטייניץ סכום של 5,000 שקל.

 

לפי החשד שנבדק, שרן הדליף במסגרת תפקידו בעבר כמנהל הסגל, מידע לגנור, בנוגע למכרזים בתחום הרכש הביטחוני. ישראל הזמינה מהמספנה הגרמנית צוללות וספינות להגנה על אסדות הגז.

 

שרן עזב את לשכת רה"מ באוגוסט 2016, לאחר שנתניהו חזר בו מכוונתו למנותו כמזכיר הממשלה, ומונה כמזכיר חברת קצא"א. בספטבר 2017 נעצר במסגרת פרשת הצוללות. באותה תקופה הוא הורחק מקצא"א, אבל מאוחר יותר חזר לתפקיד והיה בחופשה בתשלום חלקי של 80% משכרו. לאחרונה הודיע כאמור על התמודדותו בפריימריז בליכוד, ובעקבות כך יצא לחופשה ללא תשלום מקצא"א.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x