$
הכמוסה

הכמוסה

"המוצר האמיתי שישראל מוכרת בייצוא הביטחוני הוא שאין מגבלות ולא שואלים שאלות"

מפגש מקרי בטיול לדרום אמריקה הוביל את עו"ד איתי מק לקמפיין של שנים להגברת השקיפות על הייצוא הביטחוני הישראלי. ומסתבר שיש לא מעט ייצוא כזה, כולל למשטרים מפוקפקים ביותר. אם שואלים את מק, בכלל לא ברור אם זה אפילו משרת את האינטרסים שלנו

קרן צוריאל ואורי פסובסקי 08:3001.02.19

"כשהייתי בדרום אמריקה לפני לא מעט שנים פגשתי מטיילת מאירלנד שנעלה סנדלי שורש", מספר עו"ד איתי מק. "באותה תקופה זה היה משהו שרק ישראלים הלכו איתו. שאלתי אותה מה הסיפור, והיא אמרה לי שאחרי ארגנטינה היא מתכננת להגיע קולומביה, לג'ונגלים, לאיזור שבו ישראלים מאמנים את כוחות הביטחון. וזה עורר בי שאלות: מה זה אומר? אם אני נראה ישראלי אני מוגן? ואם אני לא נראה ישראלי אז אולי יירו בי? ומה ישראלים בכלל עושים שם בג'ונגלים? לאחר מכן התחלתי לאסוף חומר, ובסוף החלטתי לעשות עם זה משהו".

 

 

 

 

מאז מק הפך לאחד הפעילים הבולטים ביותר בתחום. בניסוחו, הוא "פועל להגברת השקיפות והפיקוח הציבורי על הייצוא הביטחוני הישראלי, וגם פועל כדי להפסיק את הקשרים של מדינת ישראל עם דיקטטורות ומשטרים רצחניים שמבצעים פשעים לפי החוק הבינלאומי". בראיון מעורר מחשבה לפודקאסט "הכמוסה" מבית כלכליסט מק מסביר שעיקר המאבק שלו הוא במשרד הביטחון, שנותן רשיונות ייצוא נשק "לכל המדינות שלא צריך לתת". כשהוא סוקר בראיון את שורת המאבקים המשפטיים והציבוריים שהיה מעורב בהם, מסתבר שהרשימה אכן חובקת עולם - מסרי לנקה, דרך בורמה, הפיליפינים, דרום סודאן, האיטי, ועד הונדורס. ויש עוד.

 

עו"ד איתי מק. "הדברים גלויים, צריך רק לחפש ולהתעניין" עו"ד איתי מק. "הדברים גלויים, צריך רק לחפש ולהתעניין"

 

 

כל המידע שהוא מתבסס עליו, מק מדגיש, "מבוסס על מקורות פתוחים בלבד. זה עניין עקרוני - אני לא בקשר ולא לוקח מידע מאנשים במערכת בהווה או בעבר. וכיום, כולם מחוברים לפייסבוק, כולם מחוברים לרשתות החברתיות. במקרה של בורמה, למשל, מצאתי את הפרטים בדף פייסבוק של ראש החונטה".

 

מה הוא כתב שם?

 

"הוא הגיע יחד עם משלחת צבאית לישראל בספטמבר 2015, זה היה סוד מוחלט. הוא בעצמו פושע מלחמה, והוא פירסם בדף הפייסבוק שלו פרטים על הביקור, תמונות ממפעלים ביטחוניים ישראליים, בסיס חיל הים, ואחר כך הטלוויזיה הבורמזית פירסמה את מסמך ההבנות על רכישת נשק ואימונים וידע ביטחוני. הכל פורסם שם. אז הדברים גלויים, צריך רק לחפש ולהתעניין"

 

ואולי כולם מוכרים נשק, וכך עושים כולם?

 

"עד סוף המלחמה הקרה כל המדינות מכרו לכל המדינות. אבל אחרי סיום המלחמה הקרה, כלקח מהג'נוסייד בבוסניה ורואנדה, העבירו שינויי חקיקה - גם בארצות ברית וגם באיחוד האירופי. למעשה היום הם מטילים מגבלות ושוקלים את העניין של זכויות האדם. בהרבה מקומות ברחבי העולם, למשל אזרבייג'אן, בורמה או דרום סודן, היה אמברגו אמריקאי ואירופאי. זאת אומרת שאנחנו רואים שיפור דרמטי במדיניות הייצוא האמריקאי והאירופאית, ומי שנשאר זה ישראל, רוסיה וסין", מסביר מק.

 

"אני חוזר לספטמבר האחרון. דוטרטה, נשיא הפיליפינים, מגיע לביקור בישראל, ואז יש מסיבת עיתונאים שלא תאומן בבית הנשיא: דוטרטה אומר מול העיתונאים הישראלים והבינלאומיים שהוא הורה לכוחות הביטחון שלו לקנות נשק רק מישראל, בגלל שבישראל אין מגבלות. אז זה אומר הכל. זה המוצר שישראל מוכרת. עם הרבה מוצרים שישראל מוכרת - או שיש טובים מהם בחו"ל, או שיש מוצרים דומים. יש מעט מוצרים שלישראל יש בהם יתרון, נגיד במל"טים. ולכן המוצר האמיתי שישראל מוכרת הוא שאין מגבלות, ואנחנו לא שואלים שאלות מה אתם עושים".

 

איך אתה מממן את הפעילות שלך?

 

"כהחלטה עקרונית, את כל הנושא של סחר בנשק אני עושה לחלוטין בהתנדבות, כי אני חושב שזה נושא מאוד מאוד רגיש, לא צריכים להיות פה גורמים ישראלים או בינלאומיים שינהלו אותו או שיקבעו מה עושים".

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה. "מסיבת עיתונאים שלא תאומן" ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה. "מסיבת עיתונאים שלא תאומן" צילום: Marc Israel ג'רוזלם פוסט

 

 

אתה נוגע בנקודה רגישה שמעצבנת רבים בישראל, וזה ביקורת על ישראל בחו"ל.

 

" אני חושב שבמקרה הזה הכלל הזה לא עובד. ואני רואה את זה בכך שהרבה מאוד פוליטיקאים, וגם אנשי ימין ואפילו הימין הכי קיצוני, כולל רבנים שמשתייכים לימין הקיצוני, באים ותומכים במאבק הזה. כל אחד מסיבותיו. אחד היתרונות שאני לא ארגון ולא פועל באופן מסודר הוא שאין היררכיה, אין דף מסרים, וכל אחד יכול להצטרף מהמקום שלו. מי שרוצה מההיבט הכלכלי, מי שרוצה מההיבט של המוסר היהודי, מי שרוצה מההיבט הפוליטי, ומי שרוצה מההיבט של אמנות זכויות האדם. ולכן יש כאן תנועה שהולכת וצוברת תאוצה".

 

 

 

בפרק מרתק של "הכמוסה" מסביר מק למה הוא בכלל לא בטוח שמכירות הנשק משרתות את האינטרס הישראלי, מפרט איזה שינויים היה רוצה לראות, וגם מספר את סיפורו המשונה של ספרו של "פפה דוק", הרודן מהאיטי, שתורגם לעברית והודפס בעותק אחד.

 

 

רעיונות ואנשים יוצאי דופן שיגרמו לכם לראות את העולם קצת אחרת
 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

 

"הכמוסה" הוא פודקאסט שבועי שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן. פרק חדש מתפרסם מדי יום שישי באתר כלכליסט וזמין גם בספוטיפיי , ב-iTunes ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם (חפשו את "הכמוסה" או העתיקו את הקישור הזה ).

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x