$
משפט

"התקשורת צריכה לשרת את האזרחים-הנשלטים ולא את הנבחרים-השולטים"

פיצול התאגיד אמנם בוטל לאחר הזכייה באירוויזיון, אך בפסק דין של בית המשפט העליון שוטחים חבריו את דעתם על הסאגה שהתחוללה אשתקד

משה גורלי 17:5323.01.19

"יש לזכור כי התקשורת במדינה דמוקרטית צריכה לשרת את ציבור האזרחים-הנשלטים ולא את הנבחרים-השולטים", כך סיכם המשנה לנשיאת בית המשפט העליון חנן מלצר את פסק דינו שחתם סופית את סאגת פיצול התאגיד - שהתבטל ממילא לאחר הזכייה באירוויזיון.

 

 

למרות שהבג"ץ נגד הפיצול וקריעת חברת החדשות התייתר ונמחק, מצאו שופטי בג"ץ להעיר כמה הערות חשובות על חשיבות חופש הביטוי. כזכור, לאחר שהוקם התאגיד ביקש נתניהו להפריד את חברת החדשות, אולם נטע ברזילי הקדימה את בג"ץ וזכייתה באירווויזיון טירפדה את המהלך כיוון שאיגוד השידור האירופי שאמון על הפקת האירוויזיון, איננו מאפשר לגופי השידור החברים בו להפריד את שידורי החדשות משאר תכני השידור המשודרים בהם. הכנסת ביטלה את הפיצול ולשופטי בג"ץ נותר להוסיף את ברכתם", לאחר שכבר במהלך הדיון רמזו לנציגי המדינה שיהיה קשה להגן על הפיצול שנולד מרוח אמרתה של שרת התרבות, "למה לנו תאגיד אם אנחנו לא שולטים בו", וללא הצדקה אמיתית שנציגי המדינה חכלו לספק לשופטים בדיון.

 

 

השופט חנן מלצר השופט חנן מלצר צילום: אוהד צויגנברג

 

השופט מני מזוז סבר כי נוכח היותו של חופש הביטוי זכות יסוד מרכזית בחברה דמוקרטית ותנאי הכרחי ללגיטימיות מנגנון הכרעת הרוב, הרי שמוטלת חובה על המדינה לקיים שידור ציבורי ולהבטיח את עצמאותו העיתונאית מהשפעות חיצוניות. המשנה לנשיאה חנן מלצר הדגיש את האיסור להתערב בשוק התקשורת מתוך מטרה להתאימו לאינטרסים של צד כזה או אחר במפה הפוליטית.

 

השופטת דפנה ברק-ארז עמדה על כך שהחשש לפגיעה בחופש הביטוי בפעילותם של גופי שידור ציבוריים אינו נוגע רק למקרים של פגיעה ישירה בו, אלא גם לתנאי היסוד שעניינם הפרדה בין השלטון לבין דפוסי הניהול בתאגיד השידור - על מנת למנוע מצבים של יצירת "אפקט מצנן" במימוש הזכות לחופש ביטוי.

 

 

השופטת דפנה ברק-ארז השופטת דפנה ברק-ארז צילום: עמית שעל

 

 

השופט יצחק עמית "בירך" את נטע ברזילי וציין שהמדינה התקשתה עד מאוד להסביר את התכלית שבבסיס הפיצול, "אך הזכייה המבורכת בתחרות האירוויזיון, חסכה את הצורך להידרש לבחינת חוקתיותו של התיקון".

 

למרות מחיקת העתירות, חייב בג"ץ את הממשלה בהוצאות משפט בסך 100 אלף שקל לטובת העותרים, מה שמלמד על סיכוי גבוה ביותר לקבלת העתירות שהגישו התאגיד ומנהליו וארגון העיתונאים בישראל שעתרו נגד חוקתיותו של הפיצול, נגד הפגיעה בזכות הקניין של התאגיד ובזכות לחופש העיסוק של עובדיו.

 

יו"ר ארגון העיתונאים, יאיר טרצ'יצקי בתגובה לניצחון בבג"צ בעתירה שהגיש ארגון העיתונאים: "אמנם הניסיון לפגוע בתאגיד השידור הציבורי באמצעות פיצולו נבלם באמצעות העתירות של ארגון העיתונאים ושל התאגיד ובוטל בכנסת בזכות האירוויזיון, אבל יש גם חשיבות רבה להחלטה שפרסם היום בג"צ. דברי השופטים חידדו שוב עד כמה חשובים חופש הביטוי, חופש העיתונות ושידור ציבורי עצמאי במדינה דמוקרטית. אני מקווה שהדברים הברורים וההוצאות שנפסקו יהוו תמרור אזהרה לכל מי שישקול לפגוע בשידור הציבורי בעתיד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x