$
דעות

מתכון לקיש במילוי גבייה מופרזת

בג"ץ קבע כי ביצוע גבייה ברשויות המקומיות עם חברות גבייה פרטיות הוא אצילת סמכות אסורה. אבל למה לח"כים להקשות עם מינהל תקין וזכויות הפרט של הציבור. העיקר שראשי הרשויות יהיו מרוצים

עמרי מילמן 09:2616.12.18

נתחיל בשורה התחתונה והמשמעותית ביותר: בתוך פחות משעה הצליח דיון בוועדת הפנים של הכנסת על חברות גביית הארנונה לקבל תפנית חדה. מהצעת חוק, שהיתה אמורה לחסל את התעמרות החברות בציבור החייבים, היא הפכה לחוק שמכשיר את השרץ, הלכה למעשה.

 

אחת הבעיות הגדולות בעבודת חברות הגבייה היא שהרשויות המקומיות יכולות לשלם להן בהתאם להצלחתן בגבייה. ההיגיון ברור - הגדלת התמריץ שלהן לגבות תשלומי ארנונה מחייבים. כפועל יוצא, אותן חברות משתמשות לא פעם בשיטות אגרסיביות של הוצאה לפועל, כדי להגיע לאותם חייבים. יתרה מזאת: החברות ניפחו חיובים באמצעות הגדלת נכסים מעבר לזה הממשי או הגדרתם בסיווג יקר יותר מכפי שנדרש בפועל.

 

 

 

בדיון שהתקיים בוועדה, בראשות ח”כ יואב קיש מהליכוד, ביום רביעי בערב הוחלט לאחר לחצים רבים מצד מרכז השלטון המקומי ומשרד הפנים כי העיריות יוכלו להתנות תגמול בביצועים רק עד סך של מחצית מהחוב לתשלום. וזאת במקום הנוסח המקורי של הצעת החוק שאסר כליל תגמול על פי היקף ביצועים לחברות הגבייה, במישרין או בעקיפין.

 

 

יואב קיש יואב קיש צילום: יואב דודקביץ

 

בכך זנח משרד הפנים סופית את תפקידו כמי שאמור לדאוג לציבור הרחב ולכספו ולא רק לראשי הרשויות.

 

האבסורד הגדול היה כשנציגי משרד הפנים, שבראשו עומד השר אריה דרעי מש”ס, הסבירו לקיש שאם התגמול לא יותנה בביצועי גבייה, החברות לא יתאמצו לעשות את עבודתן.

 

עצם השמעתה של טענה כזו מפקיד במשרד ממשלתי, שנהנה משכר יציב, קבוע ועם תוספות שוודאי לא קשורות לביצועים - מטרידה.

 

הסיבה ללידתה של הצעת החוק לא היתה, חלילה, העוול שזועק לשמים או עושק הציבור, אלא החלטת בג”ץ שהכירה בבעייתיות שבניגוד העניינים. במרץ 2018 פסק בג”ץ שביצוע פעולות באמצעות חברות גבייה פרטיות הוא האצלת סמכות אסורה. לדברי השופטת דפנה ברק־ארז שכתבה את פסק הדין, בתשובות של משרד הפנים "לא ניתן מענה ישיר לחשש מקיומו של ניגוד עניינים, הנובע מהזיקה בין שכר הטרחה של חברות הגבייה לבין גובה הסכומים הנגבים על ידן".

 

הצעת החוק המקורית קבעה עוד כי חברות גבייה שמועסקות על ידי עירייה יהיו כפופות לביקורת של מבקר המדינה. אבל לח”כ קיש זה נראה כמו טרדה. כאשר הוא נתקל בסעיף אמר: "אני לא בטוח שאני רוצה את מבקר המדינה. יש גבול". וכך במחי יד הסיר את הצורך הזה בפיקוח. כי למה להקשות על הרשויות עם מינהל תקין ודאגה לזכויות הפרט של הציבור. העיקר שראשי הרשויות יהיו מרוצים. זה מה שבאמת חשוב לדרעי וקיש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x