$
דעות

מטבעות דיגיטליים: ההחלטה החשובה שכולם פספסו

הוועדה לניירות ערך ובורסות בארה"ב הגיעה להסדר בהליכי תביעה שנוהלו נגד שתי חברות שגייסו כספים באמצעות הנפקת מטבעות דיגיטליים. ההסדר מספק הצצה להליכי האכיפה הצפויים בתחום - ולמנפיקי מטבע כדאי לשקול את צעדיהם בזהירות

זיו קינן 08:3523.11.18
החלטה חשובה לעולם הנפקות המטבע התפרסמה ביום שישי האחרון על ידי ה-SEC (הוועדה לניירות ערך ובורסות) האמריקאית. ההחלטה התמקדה בשתי הנפקות של מטבע קריפטוגרפי (ICO - Initial Coin Offering) וסיפקה, לראשונה, הצצה לאופן בו יבוצעו הליכי אכיפה כנגד ICO שגייסו בארצות הברית.

 

ההחלטה עסקה גם במעמדן של בורסות משניות לטוקנים (Exchanges), בגופים הפועלים כמתווכים לרכישת מטבעות (Broker-Dealer) ובחובת רישום קרנות המשקיעות בנכסים דיגיטליים.

 

 

 

 

ה-SEC הגיעה להסדר בהליכי תביעה שנוהלו כנגד שתי חברות אמריקאיות – פארגון (Paragon) ו-איירפוקס (AirFox), אשר גייסו כספים באמצעות הנפקת מטבע בארה"ב בשלהי 2017, כלומר בהצעת מטבעות דיגיטליים לציבור בארה"ב. ה-SEC קבעה כי החברות הפרו את חוק ניירות הערך האמריקאי בכך שלא רשמו את המטבעות שהנפיקו אצלה, ולא פעלו לפי הפטורים שהחוק מאפשר.

 

במסגרת ההסדר קבעה לכאורה ה-SEC נוסחה להסדרת הנפקות מטבע קריפטוגרפי באופן לא חוקי. החברות המנפיקות נדרשו לשלם קנס, לפצות את משקיעיהן ולרשום את המטבעות שהנפיקו ב-SEC - ובכך לקבל מעמד של חברה מדווחת. ככל הנראה, מעתה נראה הליכי אכיפה נוספים כנגד חברות שגייסו בארה"ב באמצעות ICO.

 

בעבר פעלה ה-SEC בעיקר כנגד ICO שהיו או נחשדו כתרמיות, אך לאחרונה החלה לפעול גם כנגד מתווכים שפעלו בתחום המטבעות הקריפטוגרפים, בורסות משניות וקרנות שלא נרשמו כנדרש ב-SEC. כך לדוגמא, קרן הגידור Crypto Asset Management Order, שהוקמה לצורך מסחר בנכסים דיגיטלים אך לא נרשמה כחברת השקעות כנדרש על פי החוק; EtherDelta – אשר פעלה כבורסה דיגיטלית למטבעות קריפוגרפיים (Exchange), וזאת ללא קבלת רישיון ATS; ו-TokenLot – שפעלה כמתווך של טוקנים ללא רישיון ברוקר דילר.

 

מתווה אכיפה וענישה

 

שתי החברות ידרשו לשם קנס של 250 אלף דולר, וכן לפצות את מחזיקי הטוקן אשר רכשו אותו בהצעה לציבור שאינה חוקית. בנוסף, שתי החברות ידרשו לרשום את הטוקנים שלהם כניירות ערך בהתאם לחוק ניירות ערך האמריקאי, ולהגיש דיווחים תקופתיים במשך שנה לפחות. הליך זה של הגשת דיווחים, הכולל גם דוחות חשבונאיים מבוקרים, הינו הליך יקר וודאי שאינו משתלם לחברה שעדיין אינה מייצרת הכנסות.

 

שתי ההחלטות האמורות זהות כמעט בעיקרן, ומרמזות כי ה-SEC מייצרת מתווה אכיפה ל-ICO הכולל חובה להירשם כנייר ערך מדווח, קנסות וחובת פיצוי לרוכשים. עבור חברות שהנפיקו טוקן בארה"ב שלא כנייר ערך, ההחולטות מהוות תמרור הזהרה המחייב בחינה של פניה יזומה ל-SEC.

 

כל טענות ההגנה של החברות, בדבר בניית אקוסיסטם ייחודי והשימושיות במטבע, אינן רלבנטיות כאשר המטבע משמש לגיוס כספים (וודאי כאשר יש הבטחה לעליית ערך של המטבע), ובמקרה זה יבחן האם המטבע הוא נייר ערך בהתאם למבחן האווי. הבטחות כי המטבע יסחר בבורסה (Exchange) למטבעות דיגיטלים מחזקות את הצפייה של המשקיעים לעליית ערך כתוצאה מפעולות המנפיק, וכתוצאה מכך את המעמד של המטבע כנייר ערך. לפיכך, טוקן כמכשיר לגיוס כספים מחייב רישום.

 

למנפיקי מטבע שמכרו מטבעות בארה"ב כדאי להכיר את הגישה הזו של ה-SEC, ולשקול את צעדיהם בזהירות. לא מן הנמנע שרגולטורים נוספים בעולם ילכו בעקבות ה-SEC ויפעלו להסדרה של תחום הנפקת המטבע באמצעות הכפפה לחוקי ניירות ערך.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x