$
משפט

בלעדי לכלכליסט

השוחד בשיכון ובינוי: המשטרה הקפיאה לאפרת פלד נכסים בעשרות מיליוני שקלים

הנכסים - דירות, חשבונות בנק, תיקי השקעות וחסכונות פנסיונים - הוקפאו בחקירת פרשת השוחד בשיכון ובינוי, שבה נחקרה פלד באזהרה. בימים האחרונים חתמו פרקליטיה על הסדר, שבמסגרתו יישארו בידי המשטרה נכסים בהיקף של 10 מיליון שקל

תומר גנון 06:5508.11.18

פרשת השוחד בשיכון ובינוי: המשטרה הקפיאה ליו"ר אריסון השקעות אפרת פלד ארבע דירות, תיק ניירות ערך, חשבונות בנק, כספים בחסכונות פנסיוניים ובבתי השקעות - הכל בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, כך נודע ל"כלכליסט".  

 

פלד כיהנה בעבר כדירקטורית בשיכון ובינוי ונחשבת ליד ימינה של שרי אריסון, בעלת השליטה בקבוצת אריסון ששלטה בעבר בשיכון ובינוי. בימים האחרונים הגיעו הצדדים להסדר שבמסגרתו ישוחררו חלק מהנכסים של פלד, כשהעיקרי שבהם הוא בית מגוריה. בסך הכל, במסגרת ההסדר יישארו בידי המשטרה נכסים בהיקף של כ־10 מיליון שקל.

 

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", צוות החקירה המשותף למשטרה ולרשות ני"ע בחן ראיות שלפיהן פלד ואריסון היו מודעות לעבירות השוחד בחברה ואף מעורבות בהן. השתיים אף נחקרו באוגוסט באזהרה במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלוד בחשד לביצוע עבירות שוחד, מרמה וניירות ערך. במוקד החקירה עומד חשד כי שיכון ובינוי שילמה שוחד לפקידי ציבור באפריקה ובדרום אמריקה כדי לזכות במכרזי תשתיות בהיקף של מאות מיליוני שקלים.

 

באוגוסט, כך נודע, המשטרה ביקשה וקיבלה מבית המשפט צווים להקפאת נכסים של פלד, כדי שתוכל לחלטם אם היא תורשע בעתיד. בין היתר, הוציאה המשטרה צו מניעה למכירת הבית שבו מתגוררת פלד, קוטג' ברמת גן. לפי נסח הטאבו ונתוני רשות המסים, פלד רכשה את הנכס, ששטחו 621 מ"ר, ב־2009 תמורת כ־5 מיליון שקל.  

אפרת פלד. נחשבת ליד ימינה של שרי אריסון אפרת פלד. נחשבת ליד ימינה של שרי אריסון צילום: אוראל כהן

 

ההקפאות וההסדר

 

המשטרה הטילה צו מניעה גם על דירה בגבעתיים שעליה קיימת משכנתא של 1.25 מיליון שקלים, מחצית ממנה של פלד עצמה. לפי נתוני רשות המסים, בבניין נמכרה ב־2003 דירת 4 חדרים ב־1.22 מיליון שקל וב־2009 נמכרה דירת 5 חדרים ב־1.94 מיליון שקלים.

 

כמו כן, המשטרה תפסה דירה בבניין ברמת גן. לפי נתוני רשות המסים, ב־2006 נמכרה דירת 3.5 חדרים בבניין ב־610 אלף שקל. לצד הנכסים הקיימים, במשטרה תפסו גם זכויות בנייה שמחזיקה פלד לדירה בבניין שייבנה בשכונת נווה שרת בצפון תל אביב, בשווי מוערך של 2 מיליון שקל.

 

לצד הנדל"ן, תפסה המשטרה תיק ניירות ערך בבנק הפועלים, כספים בבית השקעות, בחשבונות בנק וחסכונות פנסיוניים בהראל, הפניקס ואקסלנס נשואה - וכן כספים בקרן ההשקעות הפרטית ארבל של אמיר הסל.

 

 

באחרונה הגיעו פרקליטיה של פלד, עורכי הדין נתי שמחוני ואילנה זיבנברג ממשרד הרצוג, פוקס נאמן, להסדר עם המשטרה שבמסגרתו ישוחררו חלק מהנכסים. לפי ההסדר, פלד תמכור ניירות ערך מהתיק שלה בשווי של 4 מיליון שקל ותעביר את הכסף לחשבון קרן החילוט של משרד המשפטים ל־180 יום. בתמורה המשטרה תשחרר את חשבונות הבנק שהוקפאו, את העיקול שהטילה על השקעתה בקרן ארבל וכן תבטל את צו המניעה על הבית ברמת גן.

 

עוד הסכימו הצדדים כי צווי המניעה על יתר הנדל"ן של פלד וצווי ההקפאה על הכספים בבתי ההשקעות ובחסכונות הפנסיוניים יישארו על כנם למשך חצי שנה נוספת.

 

פלד לא לבד

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", המשטרה ורשות ני"ע אספו עד היום מידע וראיות לגבי עשרות מכרזים שבהן זכתה SBI שוויץ מקבוצת שיכון ובינוי בלפחות שבע מדינות. החשדות שנבדקים נוגעים למכרזי תשתיות בלפחות שש מדינות באפריקה: ניגריה, קניה, אוגנדה, חוף השנהב, גאנה וטנזניה - וכן לגבי גואטמלה שבמרכז אמריקה. לפי החשד, לפחות בחלק ממכרזים אלה, שבמימונם מעורב הבנק העולמי, זכתה החברה בתמורה לשוחד לפקידי ממשל.

 

לפי דו"חות החברה ל־2017, לשיכון ובינוי יש 30 פרויקטים במדינות אלה. מחזור ההכנסות מאותם פרויקטים שבהם הכירה החברה ב־2017 עמד על כ־937 מיליון שקל. הכנסות החברה מפעילות התשתיות בחו"ל, הכוללת גם את מוזמביק, קולומביה וארה"ב, עמדו על 1.54 מיליארד שקל ב־2017. כלל הכנסות החברה לשנה, כולל הפעילות בישראל, עמדו על 6.43 מיליארד שקל.

 

עד כה חקרו המשטרה ורשות ני"ע עשרות מעורבים בפרשה. במקביל לחקירות, הרשויות ביקשו וקיבלו גם צווי הקפאה לנכסיהם של חשודים מרכזיים. הסכום הגדול ביותר שהוקפא עד עתה הוא 250 מיליון שקל ששיכון ובינוי העבירה לקרן החילוט במשרד המשפטים במסגרת הסדר לשחרור נכסים שהוקפאו.  

 

עם תחילת החקירה, המשטרה הקפיאה ליו"ר החברה לשעבר רוית ברניב כספים ונדל"ן בשווי של כ־45 מיליון שקל. בהמשך, לאור הסכמות עם סנגוריה, שוחררו לחזקתה נכסים בכ־20 מיליון שקל.

 

באותה עת, המשטרה הקפיאה למנכ"ל לשעבר עופר קוטלר נדל"ן ומזומנים בהיקף של כ־30 מיליון שקל. בין היתר הוקפאו חשבונות בנק ובהם יותר מ־10 מיליון שקל. בהמשך שחררה המשטרה לקוטלר נכסים נוספים.

 

למשה לחמני, יו"ר הדירקטוריון לשעבר והמנכ"ל כיום, הוקפאו נכסים בשווי של יותר מ־12 מיליון שקל: חשבונות בנק שבהם כ־7 מיליון שקל ונדל"ן בשווי של יותר מ־5 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x