$
משפט

קרטל המסעות לפולין: המדינה הקפיאה 52 מיליון שקל לנאשמים

מדובר ברווח מוערך של כ-7% מהכנסות של כ-750 מיליון שקל שהמעורבים השיגו, על פי החשד, תוך תיאום מכרזים וחלוקת שוק. הצעות המחיר שתואמו על פי כתב האישום היו לבתי ספר ולגופים כגון יד ושם, שב"ס וקופ"ח מכבי

תומר גנון 21:4704.11.18

המדינה הקפיאה נכסים בהיקף של 52 מיליון שקלים – 20 מיליון שקלים במזומן והיתרה בנדל"ן וכלי לרכב – לנאשמים בקרטל המסעות לפולין והחברות העוסקות בארגון המשלחות. כך התירה היום (א') לפרסם שופטת בית משפט המחוזי בירושלים, ד"ר חיה זנדברג.

 

הנכסים שנתפסו על ידי המדינה מהווים כ-7% מסך ההכנסות שעל פי החשד הושגו תוך תיאום המכרזים בין המעורבים - למעלה מ-750 מיליון שקל. 52 מיליון השקלים שבידי המדינה הם לשיטתה "הפרי האסור", כלומר הרווחים שהושגו כתוצאה מהמרמה. הרכוש נתפס על ידי המדינה על מנת שהיא תוכל לחלט אותו במידה והמעורבים יורשעו.

 

בין הגופים שנפגעו: בתי ספר, יד ושם, שב"ס וקופ"ח מכבי

 

רשות ההגבלים העסקיים והפרקליטות, המיוצגים על ידי עוה"ד תומר דגני, עפר מעוז ובן עמי כהן, הגישו בחודש מאי שני כתבי אישום חמורים בפרשה. הם מייחסים לארבע חברות העוסקות בארגון המסעות ו-8 מנהלים בהן עבירות של הסדרים כובלים (קרטל) ומרמה ונגד חלקם גם של מתן שוחד.

 

הנאשמים הם פיני גינזבורג, דירקטור ובעל מניות (7.9%) באל על, המשמש כמנכ"ל חברת הלל; נחמן קידר מנכ"ל חברת טיולי הגשר לעולם; שמעון רגב מנכ"ל חברת אקדמי, אחישי גל, מנכ"ל איסתא ליינס, בעלת השליטה באקדמי ומשה הרטמן, מנהל מחלקת פולין בדיזנהאוז; כמו כן, הוגשו אישומים נגד שלושה עובדים נוספים בחברות: צבי סער, איילת יונגסטר ואהרון טורוביץ'.

 

האישומים המרכזיים בפרשה נוגעים לחלוקת שוק של משלחות הנוער שיצאו לפולין בין השנים 2010 עד 2016, בהתאם למכרזים של משרד החינוך. על פי כתב האישום, המעורבים סיכמו ביניהם מראש כי לא יתחרו האחת על הוצאת משלחות בתי הספר של רעותה. החברות פעלו על פי הסיכום על מנת לוודא שהזוכה בכל אחד מבתי הספר תהיה החברה שהוציאה את המשלחת לפולין של בית הספר בעבר.

 

במסגרת חלוקת בתי הספר ומשלחות הנוער ביניהם, הציגו החשודים מצגים כוזבים בפני הגורמים הקשורים בהוצאת המשלחות, כאילו מתקיימת תחרות ביניהם על הוצאתן, כאשר בפועל החשודים סיכמו ביניהם מראש שלא להתחרות זה על לקוחותיו של זה.

 

משלחת ישראלית מבקרת באושוויץ משלחת ישראלית מבקרת באושוויץ צילום: משה מילנר

בנוסף, החקירה העלתה שתואמו הצעות מחיר להוצאת משלחות לפולין גם עבור גופים נוספים - יד ושם, שירות בתי הסוהר וקופת חולים מכבי. ההיקף הכספי המצטבר של עלות הוצאת המשלחות במכרזים שחולקו בין החשודים מגיע למאות מיליוני שקלים. כתוצאה מהתנהלות הקרטליסטית ותיאום המכרזים הפיקו החברות הכנסות של מאות מיליוני שקלים. כך למשל, חברת הלל קיבלה כ-300 מיליון שקל, חברת אקדמי קיבלה כ-197 מיליון שקל, חברת גשר קיבלה כ-185 מיליון שקל וחברת דיזנהאוז קיבלה כ-70 מיליון שקל.

 

על פי החלטת המחוזי בירושלים הנכסים העיקריים שהמדינה תפסה הם 23 מיליון שקלים לחברת הלל ולגינזבורג; 11.9 מיליון שקלים לחברת הגשר ולקידר; ו-13.4 מיליון שקלים לאקדמי ולרגב. בשבוע שעבר הגישו סנגוריהם של גינזבורג, קידר ורגב, לבית המשפט העליון ערעור על ההחלטה להמשיך להחזיק בנכסים.

 

כך למשל טענו בערעור סנגוריו של קידר, עוה"ד גיל דחוח, גלית רוטנברג ועדי קידר, כי בית המשפט המחוזי שגה כשדחה תחשיב רווח נמוך יותר שהגישו, בצירוף תצהיר מטעם רואה חשבון, בשעה שהמדינה לא הגישה מטעמה כל תחשיב של הרווחים.

 

"תמי תעשי פה מאמץ, יהיה לך כדאי"

 

הפרשה שנחקרה על ידי רשות ההגבלים והיחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) במשטרה, העלתה גם ראיות לכאורה לתשלומי שוחד. על פי כתב האישום, אהרון טורוביץ' מנהל מחלקת פולין באקדמי, נתן הנחות בטיסות ונופשים, או לא גבה תשלום מעובדים במערכת החינוך שהיו אמונים על ארגון המסעות. זאת כדי שיעדיפו את הצעתו על פני הצעות אחרות.

 

על פי כתב האישום, טורוביץ' היה בקשרי עבודה שוטפים עם תמי בנואליד שעבדה במנהלת פולין במשרד החינוך. במסגרת תפקידה יכלה בנואליד לסייע בענייניה של אקדמי בקשר עם המסעות לפולין. נציגי החברות נהגו לפנות לבנואליד על מנת לתאם את תאריך יציאת המשלחת ולבדוק מולה האם תאריך היציאה מאושר על ידי המנהלת.

 

בכתב האישום מתואר כי בנואליד פנתה לחברת אקדמי וביקשה הנחה במחיר הנסיעה לפולין עבור ביתה ובעלה שהיו עתידים לצאת למסע במסגרת משלחת בית ספרית. בנואליד קיבלה מטורוביץ' הנחה ומשפחתה שילמה 8,000 שקלים בלבד עבור השתתפות בני המשפחה, כאשר מחיר הנסיעה עבור משתתף ומלווה עמד על 11 אלף שקל.

 

במקרה אחר, הזיזה בנואליד לבקשתם של טורוביץ' ואדם נוסף, את תאריכי היציאה של המשלחות לפולין כך שיצאו במועדים שמיטיבים עם אקדמי, ובתמורה הוצע לה לקבל כרטיס טיסה חינם על מנת שתוכל להתלוות למשלחת של ביתה השנייה. במהלך השיחה הזו אמר טורוביץ' לבנואליד "תמי תעשי פה מאמץ יהיה לך כדאי".

במקרה נוסף, ניתן שוחד לאבי אליאב ששימש החל משנת 2013 כסגן מנהל אגף החינוך ומנהל מחלקת הלוגיסטיקה בעריית רמת גן. במסגרת הקשר המקצועי בינו לבין טורוביץ' שולם לו שוחד בצורת הנחה של 250 דולר עבור הזמנת מלון והשכרת רכב מאקדמי בטיול לוינה. בכתב האישום נכתב כי "השוחד ניתן באמצעות אקדמי ועל מנת שייטיב עם אקדמי באופן כללי ובפרט בקשר עם המסעות לפולין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x