$
הכמוסה

הכמוסה

"טראמפ עלה על בעיות אמיתיות. הסיפור של הגלובליזציה לא עובד לטובת כולם"

פרופ' יוסי זעירא, מבכירי המקרו כלכלנים בישראל, חושב שמפלגות השמאל במערב זקוקות לחשבון נפש. בראיון מרתק הוא מסביר למה הכעס על הגלובליזציה לפעמים מוצדק, ולמה דונלד טראמפ מזהה בעיה אמיתית - אבל הצעדים שלו רק יחריפו אותה

קרן צוריאל ואורי פסובסקי 18:2112.10.18

"הסיפור של הגלובליזציה וההגירה לא תמיד עובד לטובת כולם", כך אומר פרופ' יוסי זעירא, מבכירי המקרו כלכלנים בישראל. "יש קבוצות גדולות שהוא עובד נגדם. זה שהאנשים הליברלים שתומכים במפלגה הדמוקרטית בארה"ב, האנשים המשכילים יותר, אוהבים שיש מהגרים, זה בגלל שהם אוהבים שיש אנשים שיעבדו במשק בית בשכר נמוך יותר. הם אוהבים שיש אנשים שיעבדו במסעדות בשכר נמוך, ואז אפשר יהיה לאכול ארוחה זולה יותר במסעדה", הוא מסביר.  

 

 

 

"אנשים במעמד הפועלים בדרך כלל לא מחזיקים מישהו שינהל להם את משק הבית, ולכן הם פחות נהנים מהדברים האלה", מוסיף זעירא. "לעומת זאת הם מאוד סובלים מזה שהיצף של היצע עבודה בדרגות העבודה הנמוכות פוגע גם בשכר שלהם. ולכן לאנשים האלה יש התמרמרות מוצדקת. טראמפ אולי דמגוג, אבל הוא עלה על בעיות אמיתיות בחברה האמריקאית".

 

 

 

 

יוסי זעירא הוא פרופ' לכלכלה באוניברסיטה העברית בירושלים, ומכהן היום כנשיא האגודה הישראלית לכלכלה. בתקופת המחאה החברתית, ב-2011, הוא שימש כראש הצוות הכלכלי בקבוצת המומחים שליוו את מובילי המחאה. עכשיו, בראיון מרתק לפודקאסט "הכמוסה" מבית כלכליסט, זעירא מספר על אחד ממחקריו האחרונים, שמנסה להסביר בין היתר למה מעמד הפועלים כבר לא מוצא את ביתו במפלגות השמאל. התשובה שלו: על המפלגות הסוציאל-דמוקרטיות, גם בישראל, השתלטה האליטה המשכילה, והברית ההיסטורית בין הפועלים למשכילים התפרקה.

 

 

רעיונות ואנשים יוצאי דופן שיגרמו לכם לראות את העולם קצת אחרת
 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

״מה שקורה בתחילת המאה ה-21 הוא שהקואליציה (של מעמד המשכילים ומעמד הפועלים) מתחילה להתערער. כל מיני נושאים שבמחלוקת ביניהם עולים אל פני השטח, כמו גלובליזציה, כמו היחס למיעוטים, היחס לזכויות אדם. ואז האנשים מהרקע של מעמד הפועלים מרגישים נפגעים. הם מרגישים שהחבר'ה האלה, המשכילים, דואגים יותר לפליטים מאשר להם, דואגים יותר לארצות עולם שלישי מאשר להם. הם אומרים ׳מה זה? עניי עירך קודמים׳. והם מלאי כעס. ולכעס הזה יש הצדקה מסוימת".

 

פרופ' יוסי זעירא. "כשאין הבדל בין שתי המפלגות העיקריות הדמוקרטיה קורסת. זה מאוד מסוכן" פרופ' יוסי זעירא. "כשאין הבדל בין שתי המפלגות העיקריות הדמוקרטיה קורסת. זה מאוד מסוכן" צילום: עומר מסינגר

 

 

התוצאה, אומר זעירא, היא פגיעה בדמוקרטיה. ״שתי המפלגות העיקריות, מפלגת הימין והמפלגה הסוציאלית-דמוקרטית, נהיו מאוד דומות. הן ניאו ליברליות. כולם רוצים לצמצם את מדינת הרווחה, כולם רוצים לצמצם מסים ואין הבדל ביניהם. וכשאין הבדל בין שתי המפלגות העיקריות, הדמוקרטיה קורסת. מפני שאנשים מרגישים שאין להם חופש בחירה אמיתית ואז הולכים לקיצוניות. זה דבר מאוד מסוכן".

 

ואולי המענה ה'חברתי' יותר יגיע דווקא מהימין, למשל מ'הלאומנות הכלכלית' שעליה דיבר סטיב בנון, מי שהיה יועצו הבכיר של טראמפ? זעירא לא משתכנע. "הצעדים המשמעותיים ביותר של טראמפ עד היום, עם כל הרטוריקה הפופוליסטית, הם צעדים של הורדת המסים. במקביל, הוא מגדיל את התקציבים הצבאיים. אם אתה גם מגדיל את התקציביים הצבאיים וגם מוריד מסים, ולא רוצה שיהיה לך גירעון - זה אומר שבסוף אתה תבטל את כל התקציבים החברתיים".

 

 

 

בפרק מרתק של "הכמוסה" מסביר זעירא למה השכלה היא עדיין המתכון הטוב ביותר לשגשוג, מדוע יכול להיות שבעצם הפריפריה היא דווקא זו שמסבסדת את המרכז, וגם למה זה אנטי דמוקרטי בעיניו ש"באים כל מיני כלכלנים וחושבים שהם יכולים להגיד למנהיגים ולפוליטיקאים איך צריך לנהל את המדיניות".

 

את פודקאסט "הכמוסה עם קרן צוריאל ואורי פסובסקי אפשר למצוא מדי יום שישי באתר כלכליסט, ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x