$
בארץ

רפאל תמכור לאמריקאים מערכת "מעיל רוח" להגנה מטילים בחצי מיליארד דולר

צבא ארה"ב צפוי להגדיל את העסקה לרכישת מערכת ההגנה הישראלית לטנקים שלו מ-200 ל-500 מיליון דולר. ב-2019 תיבחר מערכת הגנה לנגמ"שי הבראדלי והסטרייקר, ורפאל היא היחידה שמתמודדת בשניהם. העסקאות עם ארה"ב צפויות להוביל לעסקאות נוספות עם מדינות נאט"ו בשנה הבאה

אודי עציון 17:3709.10.18

מערכת "מעיל רוח" של רפאל, להגנת רכבים משוריינים מטילים ופצצות מרגמה, מתחילה לממש את פוטנציאל הייצוא שלה. צבא היבשה האמריקאי, שהזמין כבר מערכות ב-193 מיליון דולר עבור טנקי האבראמס שלו משותפתה של רפאל, חברת DRS ליאונרדו, צפוי להגדיל את הזמנה לכחצי מיליארד דולר, תוך הגדלת כמות הטנקים שבהן תותקן המערכת.

 

 

 

 

 

 

 

בנוסף, רפאל מתמודדת על אספקת הגרסה הקלה של מעיל רוח לנגמשי הבראדלי והסטרייקר של הצבא האמריקאי, שאלפים רבים מהם נמצאים בשירות מבצעי. רפאל הדגימה בחודש שעבר את פעולת המערכת על גבי הבראדלי באירוע שהתקיים בשדה הניסויים שלה בשדמה שבדרום, ובו נכחו 130 נציגים של עשרה צבאות של מדינות מערביות, השוקלים לצייד גם הם נגמשים במערכות הגנה אקטיבית. רפאל היא היא היחידה שהמערכת שלה נמצאת בשירות מבצעי, בצה"ל, שכבר הזמין 1,000 מערכות עבור טנקי מרכבה 3-4 ונגמ"שי נמ"ר. ברפאל צופים לחוזים ראשונים עם מדינות שהשתתפו בהדגמה כבר ב-2019.

 

"רפאל היא היחידה בעולם שיש לה פס ייצור למערכת הגנה אקטיבית", אומר גורם בחברה, "אנחנו היחידים שבאמת יכולים להתחייב על זמני אספקה מדויקים ועל עלויות אמת. עשינו שינויים בתמחור בין שתי העסקאות עם משרד הביטחון, כשהמחיר בעסקה השנייה ב-2012 היה כפול מאשר ב-2007, למרות שהיה מדובר בכמות גדולה יותר, בגלל שהסתבר שהערכות עלויות הייצור שלנו היו מוטעות". מחירה של מערכת מעיל רוח נאמד בכמה מאות אלפי דולרים לכל רכב משוריין.

 

 

מעיל רוח של רפאל, המעניק הגנה מפני טילים מעיל רוח של רפאל, המעניק הגנה מפני טילים צילום: רפאל

 

על אספקת מערכת ההגנה לנגמ"ש הכבד בראדלי, מתמודדת רפאל מול תעש שנמצאת בהליכי מכירה לאלביט מערכות. תעש כבר הדגימה לאמריקאים את מערכת "חץ דורבן" מתוצרתה על הנגמ"ש. למרות ההדגמה, שהייתה מוצלחת לדברי גורמים בתעש, עבור נגמ"ש הסטרייקר, הקל יותר, בחרו האמריקאים להזמין כמתחרה שנייה את ריינמאטל הגרמנית. כך או כך, העניין שמגלים האמריקאים במערכת, מוכיח שההדגמות ביטלו את החששות המוקדמים שמערכת ההגנה עשויה לסכן את כוחות החי"ר שנמצאים בקרבת הנגמ"שים, כאשר המיירטים של מערכת ההגנה פוגשים את הטילים שנורים לעבר הכלים, ומפוצצים אותם. רפאל עושה כיום שימוש במיירט קטן וקל יותר מהמקורי, שמסייע להפגת החשש לפגיעה בחיילים. רפאל כבר מיגנה בעבר לצבא ארה"ב 2,500 נגמשי סטרייקר בשיריון ריאטקיבי, בעת הלחימה בעיראק.

 

במקביל, נערכת רפאל להגדלת שיעור הרכיבים האמריקאים במעיל רוח, על רקע מבנה הסיוע הביטחוני האמריקאי החדש, שהחל מ-2019 מתחיל בהפחתת שיעור הסיוע שניתן להמיר מדולרים לשקלים עבור רכש מחברות בארץ. בעבר היה השיעור הזה 25% והוא יפחת בהדרגה לאפס בשנים הקרובות, מה שמחייב את התעשיות הביטחוניות הישראליות להעביר ייצוא לארה"ב. כבר היום 60% מרכיבי המערכת מיוצרים בארה"ב, כאשר ההרכבה הסופית מתבצעת בהישראל. הייצור בארה"ב יאפשר לצה"ל להמשיך לרכוש את המערכת באמצעות הסיוע האמריקאי.

 

"מעיל רוח קל" של רפאל "מעיל רוח קל" של רפאל צילום: רפאל

 

לפי הדיווח של רפאל, בסדרת הניסויים שנערכה בחודש שעבר, יירטה מעיל רוח בדגם הקל יותר מ-300 טילים נגד טנקים ורקטות RPG מסוגים שונים. המערכת החדשה מוצגת השבוע לראשונה ב-AUSA - התערוכה הביטחונית הגדולה בארה"ב. בתערוכה מציגה גם אלביט את הגרסה הקלה של חץ דורבן, על הרכב המשוריין החדש של צבא ארה"ב, ה-JLTV, אולם בינתיים ללא חוזה להדגמה שלו. צבא בריטניה שוקל לצייד את הטנקים שלו במערכת של תעש, במסגרת השבחה שהוא מתכנן עבורם, ומנסה למצוא עבורה מימון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x