$
משפט

שרי אריסון ומנכ"לית אריסון אחזקות אפרת פלד נחקרו בפרשת השוחד בשיכון ובינוי

על אריסון ופלד שנחקרו בלהב 433, נאסר לצאת מהארץ וליצור קשר עם מעורבים בפרשה. קבוצת אריסון: "הן שיתפו פעולה באופן מלא וסמוכות ובטוחות כי לא דבק כל רבב בהתנהלותן". במוקד הפרשה חשד שנציגי החברה שיחדו נציגי ממשל זרים לטובת קידום מיזמי בנייה בקניה בהיקף מאות מיליוני דולרים

נעמי צורף 19:0912.08.18

הותר לפרסום כי שתי נשות העסקים הבכירות שנחקרו היום (א') ביחידת לה"ב 433 במסגרת פרשת השוחד בשיכון ובינוי הן שרי אריסון ואפרת פלד, מנכ"לית אריסון אחזקות.

 

 

 

 

אריסון ופלד שוחררו לביתן לאחר יום החקירה תחת תנאים מגבילים של איסור יצירת קשר עם המעורבים בפרשה במשך שבועיים. בנוסף על אריסון הוטל איסור יציאה מהארץ במשך שבוע. גורם מעורה בפרטי החקירה אמר כי החשודות "אומתו עם ראיות שמסבכות אותן בפרשיה". בנקודה זו לא ברור האם השתיים ייחקרו שוב, שכן צוות החקירה צריך לעבד את החומרים שבידו ולבחון האם יש צורך בחקירה נוספת.

 

מקבוצת אריסון נמסר: "שרי אריסון ואפרת פלד זומנו מבעוד מועד למשרדי להב 433. הן שיתפו פעולה באופן מלא וסמוכות ובטוחות כי לא דבק כל רבב בהתנהלותן - וכי זו גם תהא מסקנת גורמי האכיפה. לקבוצת אריסון אפס סובלנות לכל התנהלות בלתי תקינה. הקבוצה פעלה, פועלת ותפעל להטמעת סטנדרטים ערכיים גבוהים בכל עשייתה ותחומי השקעותיה בישראל ובעולם - ותמשיך בעשייה עם ערך מוסף לטובת הכלכלה, החברה והסביבה".

שרי אריסון לאחר סיום חקירתה היום בלהב 433 שרי אריסון לאחר סיום חקירתה היום בלהב 433 צילום: שאול גולן

 

 

השתיים נחקרו היום (א') באזהרה ביחידת להב 433 במסגרת חקירת החשד לשוחד בחברה. לפי החשד, נציגי החברה שילמו שוחד לנציגי ממשל זרים לטובת קידום מיזמי בנייה בקניה שבאפריקה בהיקף של מאות מיליוני דולרים.

 

הגעתן של השתיים למטה היחידה החוקרת בלוד תואמה עימן מראש, והן לא היו בסטטוס של עצורות. החקירה מתבצעת על ידי חוקרי להב 433 בשיתוף עם חוקרים מרשות ניירות ערך. החשדות המרכזיים שנחקרים הם מתן שוחד לעובד ציבור זר ועבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך.

 

 

פרויקט שיכון ובינוי באפריקה פרויקט שיכון ובינוי באפריקה צילום: יוטיוב

 

 

לאחרונה נחשף בכלכליסט כי התפוצץ הליך הגישור האזרחי במסגרת פרשת השוחד בחברת שיכון ובינוי, בין איש הכספים לשעבר שי סקף לבין החברה־הנכדה SBI AG. סקף תבע את שיכון ובינוי בבית הדין האזורי לעבודה בת"א.

 

הקלטות רגישות של בכירים בחברה

 

סקף חשף בתביעה אזרחית שהגיש לפני כשנה ראיות, לכאורה, את מנגנון התשלומים האסורים לפקידי ציבור במזרח אפריקה, וזאת כדי שהחברה תקבל הקלות בפרויקטים. הראיות נאספו בעת שישמש חשב הסניף בקניה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", תביעתו של סקף נתמכת, בין היתר, בהקלטות רגישות של בכירים בחברה, שאותן הוא העביר עם פתיחת החקירה ליחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרה (יאח"ה), לאחר שזומן להעיד. בנוסף, העביר סקף למשטרה חומרים חשבונאיים ששמר, זאת אף שמנהל הסניף בקניה דן שחם, שאף נחקר כחשוד, דרש ממנו לכאורה להשמידם. סקף השתמש בשירותי השליחויות של החברה בקניה להעברת המסמכים לישראל. סקף טען כי קיבל איומים על חייו לאחר ששב לישראל והגיש את התביעה נגד שיכון ובינוי. בסוף פברואר השנה הוא הגיש תלונה למרחב איילון במשטרה, ובה טען כי עוקבים אחריו ומטרידים אותו בטלפון.

מה דעתך על מניית שיכון ובינוי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

על פי ההקלטות שהעביר שקף למשטרה ולרשות ני"ע, בכירים בקבוצה הנחו לכאורה את אנשי הכספים בחברה להוציא חשבוניות פיקטיביות כנגד סכומי כסף שהוצאו במזומן מקופת החברה בסניפים ברחבי העולם, לצורך תשלומי שוחד. ל"כלכליסט" נודע כי בסוף החודש שעבר נחקרו בכירים במשרדי רואי החשבון שביקרו את דו"חות החברות בקבוצה - KPMG ישראל (סומך-חייקין) שביקר את דו"חות שיכון ובינוי, ו-BDO ישראל (זיו-האפט) שביקר את דו"חות החברות הבנות והנכדות SBI.

 

כמו כן, בסוף חודש יולי מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, ירון קריסי, נחקר מספר פעמים במשטרה במסגרת פרשת השוחד, המרמה, הלבנת ההון ועבירות הדיווח לפי חוק נ"ע בחברה. קריסי, המיוצג על ידי עו"ד ז'ק חן, כיהן כמנכ"ל חברת התשתיות והבנייה מסוף שנת 2015 ועד דצמבר 2017, והוא משמש כיום כמנכ"ל חברת אפקון החזקות. במקביל, נחקרו גם מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, עופר קוטלר; היו"רית לשעבר רוית ברניב; ומנכ"ל החברה הנכדה SBI שוויץ, רוני פאלוך. לשלושה, שנחקרו בעבר, מיוחס חשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במרמה ועבירות דיווח לפי חוק ני"ע. בנוסף, נחקר היו"ר משה לחמני ואף הובא להארכת מעצר, אך בית משפט השלום בראשל"צ לא נעתר לבקשת המשטרה להאריך את מעצרו בארבעה ימים. הוא נשלח למעצר בית בן שישה ימים ויפקיד ערבות של 200 אלף שקל. כמו כן הוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ למשך 60 יום.

 

במקביל, בתחילת החודש דיווחה החברה לבורסה כי איש העסקים היהודי אמריקאי נתי סיידוף רכש את מלוא החזקתה (47%) של שרי אריסון בשיכון ובינוי. סיידוף רכש 190.9 מיליון מניות שיכון מידי חברת אריסון השקעות לפי מחיר של 5.76 שקל למניה - כך שהתמורה הכוללת עומדת על כ-1.1 מיליארד שקל. ביוני האחרון סיכם סיידוף עם אריסון על רכישת מניותיה בהנחה של 14% מתחת לשווי השוק שלהן באותה העת - וזאת על רקע התרחבות החקירה נגד החברה בפרשת השוחד במזרח אפריקה ודרום אמריקה. שיכון ובינוי, הנסחרת לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל, איבדה כ-10% מערכה מתחילת השנה - ו-17% בשנה האחרונה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x