$
דעות

מחאת הפונדקאות: שתיקה נטולת גאווה

גל הפגנות קהילת הלהט"ב הצליח להרעיד את המדינה ועל שולחן הכנסת מונחת הצעת חוק שתאפשר פונדקאות בישראל גם להומואים, אך ראשי הקואליציה אינם פוצים פה. כיום רק 5 מחברי ועדת שרים לחקיקה תומכים בהצעת החוק

צבי זרחיה 08:3925.07.18

מחאת הקהילה הלהט"בית נגד תיקון החוק הפונדקאות שלא חל על הומואים וגברים יחידנים ואפלייתם המתמשכת מרעידה את המדינה, אך הקואליציה דוממת ומרבית היו"רים של המפלגות שמרכיבות אותה שותקים.

 

ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד וח"כ מירב בן־ארי מכולנו גיבשו הצעת חוק שמבקשת לתקן את חוק הפונדקאות כך שיחול לא רק על זוגות סטרייטים ונשים יחידניות, אלא גם על הומואים וגברים יחידנים. הצעת החוק מבוססת על ההסתייגות שהגיש אוחנה בשבוע שעבר לתיקון חוק הפונדקאות שמפלה הומואים — זו שראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע באופן בהול למליאה כדי להצביע נגדה, אף שערב לפני כן אמר שבכוונתו לתמוך בה.

 

אוחנה אמר ל"כלכליסט" כי הסיכוי של הצעת החוק להפוך לחוק "תלוי במנופי הלחץ שיופעלו על הגורמים הדתיים שמתנגדים לה, ובמידת החשיבות שלה עבור ראש הממשלה. אם יופעלו לחצים חזקים מספיק, אפשר יהיה להגיע למשהו שהדתיים יוכלו לחיות איתו. בכל מקרה, טוב שהצעת החוק תהיה על השולחן לפני שראש הממשלה יחליט לפרק את הממשלה, כי אז נוכל להעלות את נושא הפונדקאות בכנסת הבאה, ולהעביר אותו, אולי, בתמיכת חלקים גדולים בקואליציה ובאופוזיציה". אוחנה הסביר כי הצעת החוק "אינה נוקטת במונחים להט"ביים, שהם בבחינת סדין אדום ואצבע בעין למתנגדים, אלא מבקשת להוסיף לצד המילה 'אשה' את המילה 'גבר', או לחלופין את המילה 'אדם'".

 

 צילום: יריב כץ, דנה קופל, יאיר שגיא, טל שחר, אלכס קולומויסקי, גיא אסיאג, עדי אורני

 

בן־ארי הביעה אופטימיות גדולה יותר ואמרה כי "החוק צריך לעבור בתחילת מושב החורף. אני לא רואה מצב שהחוק לא עובר. נתניהו התחייב שיתמוך בו. החרדים יכולים להיעדר מההצבעה או להגיע להסכמה עם ראש הממשלה שהחוק יעבור והם יישארו בקואליציה. מדובר בקואליציה חלומית עבורם".

 

פניית "כלכליסט" לראשי מפלגות הקואליציה כדי לברר את עמדתם בנושא נענתה בשתיקה מצד רובם. יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט שנמצא כרגע בחו"ל סירב להתייחס. יו"ר ישראל ביתנו ושר הביטחון אביגדור ליברמן אינו מתייחס גם כן. סירוב להתייחסות התקבל גם מצד יו"ר ש"ס ושר הפנים אריה דרעי וראשי יהדות התורה — סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ויו"ר ועדת הכספים משה גפני.

 

 

הפגנת השוויון בכיכר רבין ביום חמישי האחרון. 80 אלף משתתפים הפגנת השוויון בכיכר רבין ביום חמישי האחרון. 80 אלף משתתפים צילום: אדם קפלן

 

מדוע הם שותקים? החרדים אינם מעוניינים להצית קרב מול החילונים, בעיקר משום שעתידו של חוק הגיוס, שלו הם מתנגדים, עדיין אינו ברור. בנוסף, ההערכות במערכת הפוליטית הן שבתחילת נובמבר, מעט לאחר פתיחת מושב החורף, הכנסת תפוזר. כלומר, היא לא תדון כלל בהצעת החוק של אוחנה ובן־ארי. ואם כך, מדוע להם להתבטא בנושא שייתכן שלא יעלה כלל להצבעה?

 

כדי להבין מה סיכויי הצעת החוק לקבל את תמיכת הקואליציה "כלכליסט" פנה לכל 12 השרים שחברים בוועדה שקובעת את עמדת הקואליציה בנוגע להצעות חוק — ועדת שרים לענייני חקיקה. 5 מחבריה, ובראשם יו"ר כולנו ושר האוצר משה כחלון, הביעו תמיכה בהצעת החוק. היתר סירבו להתייחס (ראו תרשים).

 

מה הסיכוי של הקואליציה לשרוד אם הצעת החוק תאושר על ידי הוועדה ובהמשך תהפוך לחוק? לא ברור. גורמים שונים בקואליציה טוענים כי החרדים ימצאו את הדרך להעלים עין. אך ייתכן שבמצב כזה הן ייאלצו לפרוש. בתשובה לשאלה אם כך ינהגו, השיב יו"ר סיעת יהדות התורה ח"כ אליעזר מוזס מנחם, שכבר הודיע כי סיעתו תתנגד לתיקון חוק הפונדקאות, כי "זו שאלה שמועצת גדולי התורה תשיב עליה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x