$
משפט

כסף מפרשת השוחד הגדולה בתולדות ברזיל הגיע לדיסקונט

אדוארדו קוניה, שהורשע בקבלת שוחד ב־4 מיליון דולר מחברת אודרברכט, מואשם שהעביר את הכסף לשני חשבונות זרים ‑ אחד מהם בבנק דיסקונט. בניגוד לחוק הברזילאי, הוא לא דיווח על החשבון. דיסקונט: "לבנק אין קשר לפרשה האמורה"

גולן חזני ורן אברמסון 07:0824.07.18

שמו של בנק דיסקונט משתרבב לפרשת השוחד הגדולה ביותר בתולדות אמריקה הלטינית - כך נודע ל"כלכליסט". מכתב האישום שהוגש נגד ראש בית הנבחרים לשעבר של ברזיל אדוארדו קוניה, אחד המורשעים בפרשה שזכתה לכינוי "שטיפת מכוניות", עולה כי הוא הפקיד כספי שוחד בחשבון שפתח בבנק דיסקונט בישראל. בדיסקונט מכחישים שקוניה פתח אי־פעם חשבון בבנק.

קוניה, שנעצר ב־2016, הואשם בקבלת שוחד בהיקף של כ־4 מיליון דולר מהחברה הברזילאית אודרברכט. לפי כתב האישום, הוא העביר את כספי השוחד לשני חשבונות סודיים, אחד מהם בדיסקונט, בלי לדווח על קיום החשבון כמתחייב בחוק הברזילאי. הוא הורשע בהעברות לא חוקיות לחשבון זה.

 

מנכ"לית בנק דיסקונט לילך אשר טופילסקי מנכ"לית בנק דיסקונט לילך אשר טופילסקי צילום: שאול גולן

 

פרשת שטיפת המכוניות (Lava Jato), שבמסגרתה נעצר ונכלא גם נשיא ברזיל לשעבר לולה דה סילבה, היתה הגדולה בתולדות ברזיל ואמריקה הלטינית כולה. כמות הכסף שהולבנה בפרשה נאמדה אשתקד ב־9.5 מיליארד דולר.

 

הפרשה קיבלה את שמה מחנות של חלפן כספים שבאמצעותה בוצעו חלק מפעולות הלבנת הכספים, שנמצאה בתחנת דלק ושטיפת רכב בפאתי ברזיליה, בירת ברזיל. היא התפוצצה במרץ 2014 בפשיטה על משרדי חברת הנפט הממשלתית פטרובאס. ההסתעפויות בפרשה הובילו את צוות החקירה בראשות השופט סרג'יו מורו למאות פוליטיקאים ואנשי עסקים, לא רק בברזיל אלא גם במדינות אחרות באמריקה הלטינית, ובהן קולומביה, פרו, מקסיקו ואקוודור.

 

מניין כתבי האישום שהוגשו בפרשה כבר מתקרב ל־200, ומספר ההרשעות עומד על 93. פרט לפטרובראס, שהיתה עד פרוץ הפרשה חברת האנרגיה השישית בגודלה בעולם, מעורבת בפרשה גם חברת הבנייה הגדולה בדרום אמריקה, אודברכט, ועוד עשרות חברות שנתנו שוחד לפוליטיקאים כדי לזכות במכרזים ממשלתיים.

בימים אלו מעובדת הפרשה לסדרת טלוויזיה בשירות נטפליקס. מי שנבחר להוביל את העיבוד הוא ז'וזה פדיליה, יוצר ובמאי הסדרה נרקוס, שהתבססה על חייו של סוחר הסמים הקולומביאני פבלו אסקובר.

 

מימין: נשיא ברזיל לשעבר דה סילבה, ויו"ר בית הנבחרים לשעבר קוניה מימין: נשיא ברזיל לשעבר דה סילבה, ויו"ר בית הנבחרים לשעבר קוניה צילום: בלומברג, אי.אף.פי

 

נשיא ברזיל לשעבר דה סילבה, הפוליטיקאי הבכיר ביותר שהורשע בפרשה, הורשע בקבלת שוחד של 1.2 מיליון דולר והחל לרצות באפריל תשע וחצי שנות מאסר שנגזרו עליו.

 

קוניה שימש עד ספטמבר 2016 כיו"ר הבית התחתון של הפרלמנט הברזילאי. הוא הודח לאחר שוועדת אתיקה של הפרלמנט קבעה כי הוא שיקר כשטען שאין לו חשבונות בנק במדינות אחרות. קוניה קיבל שוחד בהיקף של 1.5 מיליון דולר כדי לתפור לפטרובראס מכרז לקידוח נפט במדינת בנין. במרץ 2017 הוא נידון ל־15 שנות מאסר על עבירות של שחיתות, התחמקות ממס והלבנת הון, שכולן קשורות לפרשת שטיפת מכוניות. קוניה מואשם בעבירות נוספות: מעורבות בפרשת שחיתות הקשורות לשוחד שקיבל לכאורה מ־JBS, חברת שיווק הבשר הגדולה בברזיל, ושוחד נוסף של 5 מיליארד דולר שקיבל לכאורה מפטרובראס.

 

קוניה נחשב ליריב המר ביותר של נשיאת ברזיל לשעבר דילמה רוסף, שהיתה יו"ר פטרובראס בעשור הקודם, כאשר התרחשו מעשי השחיתות הקשורים לחברה. הוא הוביל כמה נסיונות להדיח אותה, אך לא הצליח לספק ראיות לקשר בינה לבין מעשי השחיתות. באוגוסט 2016 הצליח קוניה להדיח את רוסף באמתלה אחרת: העברת כספים מבנק ממשלתי לתוך תקציב הממשלה בלי לדווח על כך.

 

באוקטובר ייערכו בברזיל בחירות לנשיאות, השניות שמתקיימות במדינה בצל פרשת שטיפת מכוניות.

 

מבנק דיסקונט נמסר בתגובה: "למיטב בדיקתינו, לבנק אין קשר לפרשה האמורה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x