$
משפט

בלעדי לכלכליסט

סכסוכים אישיים בצמרת אדמה חשפו את תרגיל המס של בכיר בחברה

ירון בוחניק, חשב קבוצת אדמה לשעבר, טוען כי סמנכ"ל הסחר הראשי איגנסיו דומינגז ביצע עבירות מרמה כדי לחמוק מתשלום מס בספרד ואף ואיים לפגוע בתנאיו אם יחשוף זאת. אדמה: "תביעה מופרכת ומופרזת שנועדה להפעיל לחץ לא ראוי"

תומר גנון ונעמי צורף 06:5409.07.18

זה כשנה, מתחת לרדאר התקשורתי, מתנהל בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב סכסוך נפיץ באחד התאגידים הגדולים בישראל, קבוצת מוצרי ההדברה אדמה (לשעבר מכתשים אגן).

 

מי שחשף את הסיפור הוא חשב קבוצת אדמה לשעבר ומי שעבד בה במשך כ־17 שנה, ירון בוחניק. במסגרת תביעה בסך 2.5 מיליון שקל שהגיש לבית הדין בחודש מאי אשתקד צירף בוחניק, רואה חשבון בהשכלתו, מסמכים והתכתבויות שמהם עולה, לטענתו, שמספר 2 בחברה, סמנכ"ל המסחר הראשי (CCO) איגנסיו דומינגז, ביצע עבירות מרמה במטרה לחמוק מתשלום מס הכנסה של מאות אלפי יורו בספרד. דומינגז הוא אחד השכירים המתוגמלים ביותר באדמה, עם עלות שכר של 4.9 מיליון שקל בשנה נכון ל־2016.

 

"במהלך עבודתו ובמסגרת תפקידו בשוויץ", נטען בתביעה נגד אדמה שבשליטת הקונצרן הסיני כימצ'יינה, "חשף בוחניק עבירות מס שביצע מנהלו הישיר דומינגז — מהבכירים ביותר בקבוצה. המנהל לא פעל כמתחייב מהחוק, למרות התראות בוחניק בפני מנהלי אדמה. משבוחניק לא נכנע לאיומים וסירב לשתף פעולה עם הפרת החוק, הוא פוטר מעבודתו, בעודו מאושפז בבית חולים, ללא שימוע, תוך שלילת תנאים כלכליים, ביזוי והשפלה".

 

איגנסיו דומינגז איגנסיו דומינגז צילום: YouTube

 

לטענת בוחניק, מעשיו של דומינגז נעשו תוך העלמת עין של בכירים אחרים באדמה, בהם מנכ"ל החברה חן ליכטנשטיין, סמנכ"ל הכספים אבירם להב והיועצת המשפטית מיכל ארלוזורוב. זאת אף שהתריע על כך במסגרת תפקידו כמה פעמים. במעשיהם או במחדליהם של הבכירים, טוען בוחניק בתביעה, ותוך התעלמות מניסיונות חוזרים ונשנים ששלח רודריגז לכיוונו באמצעות עובדים נוספים "לרדת" מהנושא, נחשפה אדמה לחקירת מס אפשרית.

 

בוחניק טוען כי בכל פעם שניסה להניע את דומינגז או את ההנהלה לפעול בנושא, נשלף איום: דרישה להפחית את שכרו השנתי, שעמד על כ־350 אלף פרנק שוויצרי (כמיליון שקל), ב־50 אלף פרנק שוויצרי. דבר שנעשה לדבריו בניגוד לחוזה שנחתם איתו, ובשעה שאף בכיר אחר לא התבקש לחתוך בשכרו.

 

לדברי בוחניק, דומינגז הוא אדם "בעל השפעה עצומה על התנהלות הקבוצה, שבקלות רבה יכול להביא לשינוי החלטות לגבי בכירים כאלה ואחרים בקבוצה, לרבות בוחניק". בוחניק סירב, לדבריו, להיכנע לאיום, ולבסוף, לטענתו, גם פוטר בשל כך.

 

"דומינגז נע באי־נוחות"

 

בוחניק (44) עבד באדמה על גלגוליה השונים מ־1999. בתחילת העשור קודם לתפקיד European CFO של הקבוצה, וב־2010 עבר במסגרת זו עם משפחתו לגור בעיר שפהאוזן שבצפון שוויץ. "מתוקף תפקידו כחשב של הקבוצה במשרדים בשוויץ", נכתב בתביעה, "היה בוחניק אחראי על כלל הפעילות הפיננסית של הקבוצה בכל אירופה, כולל הסניף בשוויץ. הוא שימש כמנכ"ל בפועל שלו, וכן היה אחראי על ציות מול הרשויות, ובכללן רשויות המס, ושמירה על חוקי המס הרלבנטיים, לרבות במסגרת תשלום שכר עובדים שאותו אישר יחד עם מנהל משאבי אנוש".

 

 

 

דומינגז עבר לעבוד תחת הקבוצה בשוויץ בתפקיד CCO באפריל 2016, כשבוחניק המשיך להיות כפוף לו ישירות כמו בישראל. בוחניק הפנה אותו אל יועצי החברה לענייני מס (בייקר־מקינזי) כדי שיקבל מהם ייעוץ בעניין תושבות וחובות המס שלו. הסיבה: דומינגז הוא אזרח ספרדי. כפי שנהוג גם בישראל, רק במידה שמרכז חייו של דומינגז בשוויץ, והוא שוהה בספרד פחות מ־183 יום בשנה, הוא אמור לשלם מס הכנסה בשוויץ ולא בספרד. בתביעה מוסבר כי מס ההכנסה בספרד עומד על 45% ואילו בשוויץ על 25%, כך שעבור דומינגז מדובר בפער של מאות אלפי יורו בשנה.

 

לטענת בוחניק, הנורות האדומות לגבי תשלומי המס של דומינגז החלו להבהב מיד כשעבר לשוויץ. "עם תחילת עבודתו של דומינגז בשוויץ, החל בוחניק לשים לב כי דומינגז כמעט ואינו נוכח במשרד בשוויץ. מאחר שדומינגז שימש כבוס הישיר של בוחניק, הוא חש בתחילה אי־נוחות לחקור אותו בעניין זה, אבל ככל שהזמן הלך ונקף, הבין כי יש משהו בלתי תקין בעניין זה, וכי עליו לבחון את העניין לעומק, מתוקף תפקידו כאחראי על הציות בנושאי מס בחברה בשוויץ. על בוחניק היה לוודא כי הצהרות המס של מנהלי החברה תואמות למצב הדברים בפועל, בפרט לאור העובדה כי חובת ניכוי המס במקור חלה על אדמה ולא על דומינגז". בוחניק חשש שדומינגז עלול לסבך את אדמה עם רשויות המס. "החברה יכולה להיחשב כעבריינית אם היא משתפת פעולה עם עובדים שמנסים לחמוק מתשלומי מס", נטען בתביעה. "הצהרה כוזבת של מר דומינגז ותשלום מס מופחת בהתאם לה, חושפים את החברה המעסיקה לסיכון פלילי של שיתוף פעולה או הסתרה של עבירת מס, וכן לחבות מס נוספת מול ספרד. הם אף עשויים היו להוביל להאשמה אישית כנגד בוחניק בגין סיוע לעבירה פלילית של העלמת מס".

 

בוחניק לא הניח לנושא. "בספטמבר 2016", נטען בתביעה, "נפגש בוחניק עם דומינגז בשוויץ והחל לשאול שאלות לגבי תושבות המס שלו ובפרט לגבי זמן שהותו בשוויץ ובספרד. דומינגז נע באי־נוחות למשמע שאלותיו (ומן הסתם היה ברור לו לאן הן מובילות), הכחיש שיש בעיה וטען שבדק את הנושא מול יועצי מס ספרדים.

 

"לפתע פתאום, בהמשך אותה שיחה, העלה דומינגז את תנאי הסכם ההעסקה בשוויץ, מדצמבר 2015, וטען כי נדרש מבוחניק להפחית את חבילת התנאים שקיבל ב־50 אלף פרנק שוויצרי לשנה, כדי להפחית עלויות לקבוצה. זאת, בנוסף להפחתת התנאים שבוחניק כבר הסכים לה. בוחניק היה המום מהדרישה המפתיעה.

 

"הטענה כאילו יש לפתע דרישה מהנהלת הקבוצה להפחית 50 אלף פרנק מההסכם עם בוחניק כדי להפחית עלויות, נראתה גם על פניו חסרת בסיס ובלתי סבירה בעליל. בוחניק הוא היחיד מהמנהלים ברמתו ש'נדרש' באותו מועד להפחתת שכר, ובעוד עלויות השכר של בכירים בשוויץ ובקבוצה גבוהות בהרבה ומדובר בסכום זניח עבור הקבוצה".

 

 

"חסך מאות אלפי יורו"

 

לטענת בוחניק, חששו שדומינגז מעביר דיווחים כוזבים לגבי מספר הימים שהוא שוהה בשוויץ בכוונה לרמות את רשויות המס קיבל חיזוק מראיות שאסף. "בסוף נובמבר 2016 ביקשה עוזרת המנכ"ל מבוחניק להכין עבור המנכ"ל ליכטנשטיין דו"ח לגבי עלויות הטיסות של דומינגז במסגרת הקבוצה", נכתב בתביעה.

 

"כאשר קיבל לידיו את דו"ח הטיסות, נוכח כי הסיבה לכך שדומינגז כמעט ולא נכח במשרדים בשוויץ היתה שכמעט כל הטיסות שלו היו מספרד ובחזרה לספרד. היה נראה כי דומינגז בילה זמן קצר ביותר בשוויץ, וזאת אף שהוא משלם מס תושבות מופחת כמעט בחצי בשוויץ, בהתאם להצהרתו שלפיה הוא מבלה מתחת ל־183 ימים בספרד. תוך כדי הוא השאיר בכיסו מאות אלפי יורו בשנה, וחשף את הקבוצה לחבות המס לספרד ולהאשמות פליליות בדבר עבירות מס". זמן קצר לאחר מכן דומינגז ובוחניק נפגשו בארוחת ערב של בכירים בקבוצה באירופה. "בסוף הארוחה", נטען בתביעה, "התעקש דומינגז שלוש פעמים להסיע את בוחניק לביתו. בדרך הקפיד לעבור דרך ביתו, הסמוך לביתו של בוחניק. תוך כדי שהוא מראה לו את ביתו, הדגיש בפניו עד כמה קשה לאשתו להתגורר בשוויץ ועל כך שהיא מעדיפה באופן ברור להתגורר בספרד. כאילו כדי לרמוז מה הסיבה לשהות הרבה בספרד. היה ברור כי דומינגז הבין בשלב זה שבוחניק רציני בנוגע לבירור תושבות המס שלו, וכי הוא החליט לגרום לו 'לרדת' מכך תוך ניסיון להשפיע עליו להעלים עין ברמה 'חברית'".

 

"אם יסרב, הוא יפוטר"

 

דומינגז, כך נטען בתביעה, החל כשבוע אחרי להגביר את לחצו על בוחניק. "בפגישה שנערכה טען דומינגז כי ההחלטה להפחית את תנאי שכרו ב־50 אלף פרנק היא סופית, וכי במידה שיסרב לה הוא יפוטר בשקט ולא ישולם לו דבר ("zero", כפי שאמר דומינגז). במידה שיישאר (ובמילים אחרות, במידה שיעלים עין מעבירות המס שלו), הוא ימצא דרך לפצות אותו על הפחתת השכר". דומינגז, כך טוען בוחניק, הסתייע גם בבכירים אחרים בחברה. "כעבור כמה ימים נכנס ברטרנד לומברד, מנהל דרום אירופה של החברה הידוע כעושה דברו של דומינגז, לחדרו של בוחניק. במעמד זה החל לספר לבוחניק כי בחודשים האחרונים הוא לא מוכר עוד מוצרים שאינם עונים לדרישות הרגולטוריות, וכי מנהלים בכירים ישראלים (תוך הזכרת שמות) מזייפים את המסמכים ואת התיעוד של ניתוח המוצרים, ואינם מדווחים לרוב על המרכיבים האמיתיים של המוצרים".

 

"במעמד זה", נטען בתביעה, "הצביע לומברד על הסיכון בכך שכל המנהלים הישראלים הרלבנטיים ילכו לכלא (לדבריו). בסוף השיחה אמר לומברד לבוחניק, 'מדוע שלא תשתמש במידע זה מול סמנכ"ל הכספים, אבירם להב, כדי לדון עימו בהסכם שלך, במקום לדון עם להב על הנושא של דומינגז? בוחניק, שהיה המום מתוכן וממהלך השיחה, השיב ללומברד כי הנושא התמוה שהעלה בפניו אינו מעניינו ואינו במסגרת תפקידו או התמחותו, וכי הוא מסרב להמשיך לשוחח על הנושא".

 

בוחניק טוען כי דומינגז החל לזגזג בגרסאות. לפי כתב התביעה, דומינגז שלח לו את סיכום שיחתו עם בייקר־מקינזי שהתבסס על הצהרתו על כך שבילה פחות מ־140 יום בספרד ב־2017. אלא שלמחרת, טוען בוחניק, בפגישה שערך עם דומינגז, הוא שינה גרסה. הוא טען הפעם כי לאחר בדיקה מעמיקה גילה שבילה רק 170 יום בספרד ב־2016 ולא 140 כפי שמסר בהצהרה שלו ליועצי המס.

 

"מאוחר יותר באותו יום פגש דומינגז בשנית את בוחניק והודיע לו כי עליו לקבל את הצעתו של סמנכ"ל הכספים להב (שיסכים להפחתה ויפוצה בדרך אחרת — ת"ג ונ"צ) אחרת יפוטר ולא ישולם לו דבר. הוא שוב הבהיר כי במידה שבוחניק יסכים לכך ויישאר, הוא יפצה אותו באופן מלא (כאשר כוונתו הברורה היתה שבוחניק יישאר רק במידה שיעלים עין מנושא חובות המס)".

 

לטענת בוחניק, הלחצים עליו מצד בכירים בקבוצת אדמה להניח לנושא הלכו וגברו. "בשיחה טלפונית הודיע להב לבוחניק כי אם בוחניק לא יסכים להסכם חדש‬ המפחית בתנאיו, הוא יקבל מכתב פיטורים רשמי", נכתב בתביעה. בוחניק המשיך בשלו. "התובע שלח מייל ללהב, דומינגז וליועמ"ש הקבוצה עו"ד מיכל ארלוזורוב, שבו ‫פירט את ההוכחות לכך שב־2016 דומינגז שהה בספרד יותר מ־183 ‬ימים‪.‬ דומינגז השיב מיידית וטען כי לא העובדות ולא המסקנות נכונות‪.‬‬ למחרת נערכה שיחת וידיאו בין בוחניק, להב ודומינגז. השיחה הפכה לקשה, כאשר דומינגז התרגז והטיח האשמות בבוחניק לגבי הבדיקה שערך. הוא טען שיש לו טיסות פרטיות שמפריכות‬ את מסקנותיו ושמעולם לא הציג ראיות לכך‪.‬ בסיום השיחה הורו להב ודומינגז לבוחניק להמשיך לשלם את המס של דומינגז למרץ‪ 2017 ‬ כאילו הוא תושב שוויץ.

 

"אדמה לוחצת על בוחניק"

 

כמה ימים לאחר מכן פגש בוחניק את דומינגז באמסטרדם.‪ ‬"במעמד פגישה זו הודה דומינגז בפני‬ בוחניק כי הוא צדק וכי הוא אכן שהה יותר מ־183 ימים בספרד ב־2016. דומינגז טען כי הטעות בחישוב הימים נעשתה על ידי העוזרת האישית שלו, אולם הוא לוקח על עצמו את‬ האחריות.‬‬ ‫בוחניק עימת את דומינגז עם העובדה כי טען שלוש ‪ פעמים ש"הכל בסדר" ולא ברור לו כיצד‬ אירעה טעות כל כך קריטית מצידו. ‫דומינגז הזכיר לבוחניק את נושא ההסכם החדש שלו, והבהיר לו כי‬ ‫אם לא יסכים, ‬הוא יקבל מכתב פיטורים עד לסוף היום. "‬איים וגם קיים", נכתב בתביעה. ‬"בסוף אותו‬ יום קיבל התובע מכתב שלפיו במידה שלא יסכים לשינוי ההסכם, תסתיים העסקתו בתוך זמן קצר".

 

חן ליכטנשטיין מנכ"ל אדמה חן ליכטנשטיין מנכ"ל אדמה צילום: נמרוד גליקמן

 

בוחניק פוטר לבסוף באפריל אשתקד, לאחר שאושפז 15 יום בבית חולים בשוויץ. ‬"בעודו מאושפז ‬הגיעה לחדרו של התובע בבית החולים העוזרת של‬ יועמ"ש החברה בשוויץ עם מכתב", נטען בתביעה. "במכתב נטען שעילת הפיטורים היא שיחתו של התובע עם להב ביום ‪‬שבו כביכול ‬‫'איים' ‬לפנות לרשויות לגבי עבירות המס שביצע מר‬ דומינגז, במידה שהחברה תמשיך בהליך סיום העסקתו לאחר שסירב להסכים להצעתם להסכם‬ החדש‪.‬‬

 

"החברה לא בחלה בדבר: החל מלפטר את התובע בעודו מאושפז, עובר באיומים כי התובע עבר עבירות פליליות שבצידן 11 שנות מאסר וכלה באיום בתביעה אם יחשוף את התנהלותה העבריינית של הקבוצה. מכתב הפיטורים וכלל הנסיבות מלמדות כי מטרתה של אדמה להפעיל על בוחניק לחץ פסול‬ להעלים עין מעבירת המס שחשף, ומשהתובע לא נכנע ללחץ — לפטר אותו, להרחיקו מהחברה, להניא אותו מלדווח לרשויות, לפגוע בו פגיעה כלכלית קשה ולעשות לו דה לגיטימציה".

 

אדמה: "ניסיון סחיטה באיומים של בוחניק"

 

מאז שהוגשה התביעה פנו בוחניק ואדמה להליך גישור בפני השופטת בדימוס רונית אגסי. בפברואר הודיעו לבית המשפט כי הגישור נכשל, ובוחניק ביקש להתחיל לקדם את הדיונים בתביעה. אדמה מצידה טרם הגישה כתב הגנה, אך הגישה בקשת לסילוק על הסף של התביעה. בתמצית, באדמה טוענים שאת הסכסוך יש לנהל בבית משפט בשוויץ לאור סעיף שנקבע בהסכם ההעסקה עם החברה הנכדה שבה הועסק בוחניק. כלומר, שלבית הדין בישראל אין כלל סמכות לדון בתביעה.

 

בבקשה למחיקה על הסף, שטרם ניתנה בה החלטה, החברה מכחישה כי בוחניק פוטר כי חשף שחיתות ומכנה את הדברים "טענת כזב". היא טוענת בנוסף כי בוחניק מעלה "אמירות מבישות, מטרידות, שאין בהן כל רלבנטיות למחלוקת ושכל מטרתן ניסיון להלך אימים על אדמה, ניסיון של סחיטה באיומים כדי שהנתבעת תיכנע לתביעתו המופרכת והמופרזת".

 

מאדמה נמסר: "מדובר במחלוקת שהחלה על רקע תנאי שכר של מנהל ישראלי שהועסק על ידי הקבוצה באירופה, שבמהלכה הסתיימה העסקתו. החברה מצרה על העלאת נושאים שאינם קשורים לתוך הדיון, מתוך ניסיון להפעלת לחץ לא ראוי. בנושאים אלה פעלה הקבוצה ללא דופי, גם על דעת רשויות המס באירופה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x