$
בארץ

בנק ישראל מזהיר: "עלתה ההסתברות לזעזוע כלכלי או גיאו-פוליטי שמקורו בחו"ל"

דו"ח היציבות הפיננסית שמפרסם היום הבנק היום כולל אזהרה מפני המצב הכלכלי בעולם, אך מדגיש כי ישראל נהנית ממצב מאקרו כלכלי טוב שביכולתו לעמוד בזעזועים. מוקדי הפגיעות הבולטים לפי הדו"ח הם: שוק הדיור, משקי בית עתירי חובות מעשירונים נמוכים ועסקים קטנים

רעות שפיגלמן 12:1027.06.18

"עלתה ההסתברות לזעזוע כלכלי או גיאו-פוליטי שמקורו בחו"ל", כך מזהיר בנק ישראל בדו"ח היציבות הפיננסית שהוא מפרסם הבוקר (ד') למחצית הראשונה של 2018. בבנק מציינים בהקשר זה כי הדבר עלול להשפיע לרעה על הפעילות הריאלית והפיננסית במשק. יחד עם זאת מדגישים בבנק ישראל כי יציבות המערכת הפיננסית המקומית נשמרת והיא השתפרה לאורך השנים, וכי המשק הישראלי נהנה ממצב מאקרו כלכלי טוב והוא בעל יכולת לעמוד בפני זעזועים.

 

כפי שפורסם בפרק מהדו"ח שפורסם השבוע, מוקד הפגיעות הבולט ביותר של המשק הישראלי הוא שוק הדיור, וזאת נוכח ההתפתחויות בשוק הזה בשנים האחרונות. ההאטה בשוק הדיור השפיעה במידה ניכרת על החברות הציבוריות בענף הבנייה למגורים והביאה לירידה בהיקפי המכירות ולגידול של מלאי הדירות הלא מכורות.

 

בבנק ישראל גם מציינים שנמשך השיפור בעמידות של המערכת הבנקאית – שבא לידי ביטוי בהמשך צבירת הון , כמו גם בשמירה על איכות טובה של תיק אשראי.

ביחס לאשראי הצרכני (ללא משכנתאות) מציינים בדו"ח כי אומנם מצבם הפיננסי הכולל של משקי הבית בישראל לא השתנה מהותית לעומת המחצית השנייה של 2017 , אך יחד עם זאת הזמינות ההולכת ועולה של האשראי החוץ בנקאי "מגבירה את הסיכון הפיננסי של משקי הבית שנוטלים אשראי זה, בעיקר העשירונים הנמוכים".

 

רוב האשראי הצרכני (15% מהתוצר) ניתן על ידי הבנקים, "אך במקביל מתקיימת פעילות הולכת וצומחת של גופים נוספים (חברות כרטיסי אשראי וגופים חוץ בנקאיים) המעניקים אשראי".

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג צילום: בלומברג

 

לפי מחברי הדו"ח מכיוון שחלקם של משקי הבית שנוטלים אשראי חוץ בבנקאי השייכים לעשירונים הנמוכים בחוב הכולל הוא קטן יחסית הרי שאין סיכון למערכת הפיננסית כולה. עם זאת מציינים הכותבים כי, "יש סיכון למשקי הבית עצמם". בבנק ישראל מדגישים בהקשר זה כי תמחור האשראי כרגע מסתמך על מידע חלקי משום שמאגר נתוני אשראי עוד לא הופעל.

 

במחצית הראשונה של השנה חלה עלייה של 5.1% ביתרת החוב של משקי הבית ועליה של 3.8% באשראי שאינו לדיור, אך בשני הענפים ישנה ירידה בקצב הצמיחה של היקפי האשראי.

 

מוסבר בדו"ח כי במחצית הראשונה של השנה עלה הסיכון במגזרי העסקים הקטנים והזעירים ובאשראי הצרכני בחלק מהבנקים.

 

ביחס למגזר העסקי, בהסתכלות ארוכת טווח, חל שיפור בחוסן הפיננסי של מרבית הענפים (למעט ענפי ההייטק) כאשר "שיפור זה בא לידי ביטוי בשיפור ביחסים הפיננסיים ובאינדיקטורים נוספים של החברות הציבוריות". ממשיכה מגמת הירידה במספר החברות שלהן הערת עסק חי אך חלה הרעה בענף הביומד כמו גם הרעה בתזרים המזומנים להוצאות המימון בענף הבנייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x