$
בארץ

דו"ח המבקר

מבקר המדינה: קנס לגבאי, הרצוג ומרגלית - בשל חריגה בהוצאות הפריימריז בעבודה

המבקר קנס את שלושת המתמודדים על ראשות המפלגה בשל חריגה של עד חצי מיליון שקל: יו"ר העבודה נקנס ב-90 אלף שקל, היו"ר הקודם ב-60 אלף שקל ואראל מרגלית ב-30 אלף שקל. לגבי גבאי ומרגלית, נקבע גם כי לא דיווחו על מלוא הוצאותיהם

צבי זרחיה 16:0026.06.18

מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא קנס מתמודדים על ראשות העבודה בשל חריגה מתקרת ההוצאות בפריימריז שנערך בשנה שעברה: אבי גבאי נקנס ב-90 אלף שקל, יצחק הרצוג ב-60 אלף שקל, ואראל מרגלית ב-30 אלף שקל. לגבי גבאי ומרגלית, קבע המבקר כי שהדו"ח הכספי שלהם לא היה שלם, ולא נכללו בו מלוא ההוצאות בגין הבחירות. לעומתם, עמר בר-לב ועמיר פרץ קיבלו דו"ח חיובי.

 

לפי הדו"ח, גבאי תרם לעצמו כמיליון שקל, מרגלית - כ-800 אלף שקל, והרצוג - 400 אלף שקל.  

 

סכום התרומות המירבי שיכול היה כל מתמודד לגייס בסיבב הבחירות הראשון עמד על 1.17 מיליון שקל, כולל תרומות עצמיות. סכום התרומות המירבי שכל אחד מהמתמודדים, עמיר פרץ ואבי גבאי, רשאי היה לגייס בסבב הבחירות השני, וכן סכום ההוצאה המירבית שהותר להם להוציא בבחירות החוזרות עמד על 292 אלף שקל.

 

בינואר השנה, נחקק חוק מימון הפריימריז, לפיו נאסר על חברי כנסת מכהנים, המתמודדים על מקומות ברשימה, לגייס תרומות לפריימריז, אולם החוק לא חל על ראשי מפלגות. המועמדים יקבלו מימון מהמדינה גם אם לא ייבחרו בסופו של דבר. מועמדים שאינם חברי כנסת יוכלו לגייס תרומות או לקחת הלוואה מהמדינה שתהפוך למענק אם ייבחרו.

 

הוצאותיו של גבאי חרגו בחצי מיליון שקל

 

גבאי נקנס ב-90 אלף שקל. המבקר קבע כי הוצאותיו של גבאי חרגו מתקרת ההוצאה שנקבעה בחוק בשתי מערכות הבחירות בסכום של 513 אלף שקל לפחות. הגירעון שצבר גבאי על פי דיווחיו הגיע ל-537 אלף שקל. הוא כיסה את הגירעון ממימון עצמי. בסה"כ הוא הוציא מכיסו כמיליון שקל למימון הפריימריז.

 

המבקר קבע כי גבאי לא ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק והנחיות מבקר המדינה והדבר בא לידי ביטוי בכך שהדו"ח הכספי שלו לא היה שלם, ולא נכללו בו מלוא ההוצאות בגין הבחירות. גבאי העביר למבקר אסמכתאות בגין ההוצאות שלא נכללו בדו"ח הכספי, אבל טען כי לא כלל הוצאות אלה בתום לב כי סבר כי הן אינו קשורות למערכת הבחירות. המבקר קבע כי בחלק מההוצאות מדובר בהוצאות שקשורות לבחירות המקדימות ויש להוסיף אותן להוצאותיו של גבאי.

 

יו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי בנאום הניצחון בפריימריז יו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי בנאום הניצחון בפריימריז צילום: שאול גולן

 

היקף התרומות שגייס גבאי הגיע ל-952 אלף שקל. כאמור הוא תרם לעצמו כמיליון שקל. בין התורמים לגבאי: הפרסומאי אילן שילוח - 45 אלף שקל בשתי תרומות, ג'ורג' חורש, יבואן טויוטה וזכיין H&M תרם לו 40 אלף שקל, מריוס נכט, יו"ר צ'ק פוינט תרם 45 אלף שקל, זיו אבירם, ממייסדי מובילאיי, תרם 45 אלף שקל, ליאון רקאנטי - 18 אלף שקל, אלדד בן משה, שותף בקרן פימי, תרם לגבאי 8,000 שקל.

 

הוצאותיו בשני סבבי הבחירות הגיעו ל-1.98 מיליון שקל. ההוצאות כוללות: פרסום כנסים וסקרים - 882 אלף שקל בסיבוב הבחירות הראשון ו-324 אלף שקל בסבב השני - 1.21 מיליון שקל. העסקת עובדים ופעילים- 236 אלף שקל, תפעול-219 אלף שקל, ייעוץ מקצועי וניהול קמפיין - 304 אלף שקל, הוצאות מימון, רישום ואחרות - 10,814 שקל.

 

הוצאותיו של הרצוג חרגו ב-400 אלף שקל

 

הרצוג נקנס כאמור ב-60 אלף שקל. המבקר קבע כי הוצאותיו של הרצוג חרגו מתקרת ההוצאה שנקבעה על פי חוק בסכום של 400 אלף שקל. הגירעון הסתכם ב-362 אלף שקל. הוא כיסה את הגירעון בתרומות ממימון עצמי.

 

הכנסותיו של הרצוג הגיעו ל-1.21 מיליון שקל הכוללים: תרומות מחו"ל 837 אלף שקל, תרומות מהארץ-317 אלף שקל, והיתר מימון עצמי ותרומות של בני משפחה.

 

יצחק (בוז'י) הרצוג יצחק (בוז'י) הרצוג צילום: עמית שעל

 

הוצאותיו של הרצוג בשני הסיבובים הסתכמו ב-1.57 מיליון שקל הכוללים: פרסום כנסים וסקרים -338 אלף שקל, העסקת עובדים פעילים - 579 אלף שקל, הוצאות תפעול - 294 אלף שקל, יעוץ מקצועי וניהול הקמפיין - 292 אלף שקל, הוצאות מימון, רישום ואחרות - 16 אלף שקל.

 

בין התורמים: דניאל אברם - 44,593 שקל, צ'רלס ברונפמן שתרם לו 17,467 שקל, (ברונפמן תרם גם למרגלית 17,635 שקל). מיכאל לוי, יבואן פיאט ואלפא רומאו, דוד קוליץ מחברת אלול תרמו להרצוג 45 אלף שקל, יונתן קולבר, שותף בקרן ויולה, ורחל מישורי זוגתו של ליאון קופלר מסופר-פארם - תרמו להרצוג כל אחד 45 אלף שקל. אחיו של הרצוג, יואל הרצוג, תרם לו 10,000 שקל.

 

אראל מרגלית - "לא ניהל את חשבונותיו לפי החוק" 

 

המבקר קבע כי מרגלית "לא ניהל את חשבונותיו לפי החוק ולפי הנחיות מבקר המדינה, לא שיקף את מלוא ההוצאות בגין פעילותו הפוליטית במהלך הבחירות המקדימות ובגין הוצאותיו בגין פעילותו הפוליטית למען הבחירות שהוצאו לפני תקופת הבחירות ובסמוך לתחילתה, כך שהדו"ח הכספי שהגיש למבקר לא היה שלם ונכון, והוצאות הבחירות בפועל חרגו מתקרת ההוצאות בסכום גבוה יותר מהדיווחים שלו".

 

המבקר מוסיף כי "הוא לא צירף את כל האסמכתאות לגבי שירותים שקיבל במסגרת פעילותו הפוליטית, הן זו שנכללה בדו"ח הכספי והן זו שלא נכללה בדו"ח הכספי. בהיעדר תיעוד כאמור לא ניתן לקבוע מהו סכום ההוצאות האמיתיות של השירותים שקיבל בקשר לבחירות המקדימות".

 

ח"כ לשעבר אראל מרגלית ח"כ לשעבר אראל מרגלית צילום: אוראל כהן

 

הוצאותיו של מרגלית חרגו מתקרת ההוצאות שנקבעה בסך של 30.5 אלף שקל. הגירעון של מרגלית הסתכם על פי דיווחיו ב-40.7 אלף שקל, שאותו כיסה בתרומות ממימון עצמי. בסה"כ תרם לעצמו כ-800 אלף שקל

 

היקף ההכנסות שלו עמד על 1.16 מיליון שקל. מתוך סכום זה, התרומות שגייס מרגלית בחו"ל הגיעו ל-278 אלף שקל, היקף התרומות מהארץ עמד על 105 אלף שקל, תרומות בשווי 17 אלף שקל, היתר הוא מימון עצמי.

 

בין התורמים למרגלית אפשר למצוא את ד"ר שמואל חרל"פ, יו"ר יבואנית הרכב כלמוביל, שתרם לו 45 אלף שקל, את חיים כצמן שתרם 10,000 שקל וכאמור את ברונפמן.

 

הוצאותיו של מרגלית הגיעו ל-1.2 מיליון שקל, והן כוללות: פרסום כנסים וסקרים - 411 אלף שקל, העסקת עובדים ופעילים - 227 אלף שקל, הוצאות תפעול - 177 אלף שקל, ייעוץ מקצועי וניהול הקמפיין - 372 אלף שקל, הוצאות מימון, רישום ואחרות - 12 אלף שקל.

 

עמירם לוין

 

לוין נקנס ב-20 אלף שקל. לוין, שהתמודד בפריימריז ופרש במהלכם לפני יום הבחירות, לא הגיש דו"ח כספי. זאת בטענה שבשל הפרישה לא חלה עליו חובת דיווח. במקום זאת הגיש תצהיר שלפיו, הוצאות הבחירות שהיו לו, מומנו ממקורות עצמיים, וכן הגיש הבהרה בכתב כי התרומות שקיבל הוחזרו לתורמים, ולא נעשה בהן שימוש. המבקר הדגיש "שהגשת התצהיר כאמור אינה באה במקום החובה בחוק להגיש דו"ח כספי".

 

עמר בר-לב

 

בר-לב קיבל דו"ח חיובי: הכנסותיו של בר-לב הסתכמו ב-571 אלף שקל, והוצאותיו ב-659 אלף שקל. הגירעון שלו עמד על 88 אלף שקל, אותו כיסה מכיסו. סה"כ התרומות שקיבל בארץ-465 אלף שקל, תרומות מחו"ל - 42 אלף שקל, הכנסות אחרות - 8,000 שקל. היתר התקבל מתרומות עצמיות ובני משפחה.

 

בר-לב הוציא על פרסום, כנסים וסקרים - 228 אלף שקל, העסקת עובדים ופעילים - 66 אלף שקל, הוצאות תפעול - 51 אלף שקל, ייעוץ מקצועי וניהול הקמפיין - 302 אלף שקל, הוצאות מימון, רישום ואחרות 11 אלף שקל.

 

המבקר קבע כי הוצאותיו של בר-לב לא חרגו מתקרת ההוצאות והכנסותיו לא חרגו מהאיסורים וכי ניהל את חשבונותיו לפי הוראות החוק. לאחר הבחירות תרם לעצמו 89 אלף שקל.

 

בין התרומות לבר-לב: ירון אנג'ל, מנכ"ל מאפיית אנג'ל - 1,800 שקל, אורני פטרושקה מייסד כרומטיס תרם לו -8,000 שקל. עו"ד גיורא ארדינסט - 45 אלף שקל, ואימו תמר בר-לב - 45 אלף שקל. איש העסקים דורון קמפל, שמכר בינואר 2017 את חברתו סימפלוויטי ב-650 מיליון דולר, תרם לבר-לב כ-45 אלף שקל. חנן גילוץ, איש הייטק, תרם לו 45 אלף שקל.

 

עמיר פרץ

 

ח"כ עמיר פרץ ניהל את חשבונותיו לפי הנחיות המבקר וזכה לדו"ח חיובי. סה"כ הכנסותיו הסתכמו ב-1.3 מיליון שקל. מזה תרומות מחו"ל - 522 אלף שקל, תרומות מהארץ - 804 אלף שקל, תרומות בשווי 15 אלף שקל, מימון עצמי ובני משפחה - 15.4 אלף שקל.

 

על התורמים נמנה צבי נטע, הבעלים של קבוצת מכשירי תנועה, יבואנית סוזוקי ובעל מפעלי רכב נצרת, שתרם לו 40 אלף שקל.

 

עמיר פרץ. דו"ח חיובי עמיר פרץ. דו"ח חיובי צילום: אבי מועלם

 

סה"כ הוצאותיו הסתכמו ב-1.4 מיליון שקל הכוללות: פרסום, כנסים וסקרים - 692 אלף שקל, העסקת עובדים ופעילים - 241 אלף שקל. בסבב הבחירות השני הוציא פרץ 22 אלף שקל לעומת 219 אלף שקל בסיבוב הראשון. הוצאות תפעול-326 אלף שקל, ייעוץ מקצועי וניהול הקמפיין -105 אלף שקל, הוצאות מימון, רישום ואחרות - 19 אלף שקל.

 

לאחר הביקורת, הסתכמו הכנסותיו של פרץ למימון שתי מערכות הבחירות ב-1.2 מיליון שקל והוצאותיו ב-1.4 מיליון שקל. הוא סיים את מערכת הבחירות בגרעון של 97 אלף שקל שאותו כיסה בתרומות ממימון עצמי. הוא החזיר תרומות בסך של 39 אלף שקל.

 

תגובת ח"כ עמיר פרץ: "תמיד ראיתי בהתנהלות ישרה ותקינה ובדוגמה אישית כדברים שנותנים לי את התוקף המוסרי להמשיך ולשרת את הציבור באמונה וביושר. כך עשיתי בכל התקופה הארוכה בה אני משרת את הציבור וכך אפעל גם בעתיד".

 

דינה דיין

 

המתמודדת דינה דיין קיבלה דו"ח של 750 שקל כי הגישה את הדו"ח הכספי באיחור, בניגוד לחוק. היא לא פעלה מחשבון בנק אחד, שיוחד למערכת הבחירות, ולא הציגה אסמכתאות שיש בהן כדי לבסס את הדיווח הכספי. ואילו המתמודד הוד קרובי קיבל דו"ח חיובי.

 

ממפלגת העבודה נמסר בתגובה: "המפלגה מודה למבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, על הדו"ח המקיף והמקצועי. יו"ר המפלגה, הח"כים ויתר המועמדים קיבלו את הדו"ח וידאגו לתקן את כל הליקויים לקראת הפריימריז הבאים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x