$
דעות

פרשנות

בהיעדר בעל שליטה באינטרנט זהב: בעלי המניות נשלחו לשכב על הגדר לטובת הנושים

ההחלטה של הנהלת אינטרנט זהב לצאת להנפקת מניות, היא צעד בלתי נמנע. היכולת של תורג'מן להוביל מהלך דילול אגרסיבי של בעלי המניות בזמן שהמניה בשפל, נעוצה בעובדה שאין בעל שליטה

יניב רחימי 09:0004.06.18

ההחלטה של הנהלת אינטרנט זהב והעומד בראשה, המנכ"ל דורון תורג'מן, לצאת להנפקת מניות, היא צעד בלתי נמנע. בית הקברות של שוק ההון עמוס בחברות שנמנעו מגיוסי הון, מקצתן בגלל שנדרשו למזומנים דווקא כשהמניה היתה בשפל, מקצתן בגלל שלא רצו לדלל את בעלי השליטה.

 

מה דעתך על מניית אינטרנט זהב:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

היכולת של תורג'מן להוביל מהלך דילול אגרסיבי של בעלי המניות בזמן שהמניה בשפל, נעוצה בעובדה שאין בעל שליטה באינטרנט זהב. רשמית, שאול אלוביץ' הוא בעל השליטה בחברה, אבל הלכה למעשה, הוא נוכח־נפקד, אם בגלל חקירות המשטרה בעניינו ואם כי החברה שבשליטתו, יורוקום תקשורת, מצויה בהליכי פירוק. בשורה התחתונה, כשאין בעל שליטה, ההנהלה יכולה לשלוח את בעלי המניות לשכב על הגדר לטובת הנושים של החברה. במקרה של אינטרנט זהב, הבנקים הנושים של יורוקום הם אלה שישלמו את המחיר, וידוללו לטובת מחזיקי האג"ח של החברה־הבת.

 

 

אין מוצא לשירות החוב

 

אינטרנט זהב סובלת מחולשה מהותית, שלא מותירה לה מוצא אחר כדי להבטיח את שירות חובה למחזיקי האג"ח, שמסתכם ב־790 מיליון שקל. תשואת האג"ח של אינטרנט זהב (סדרה ד') הגיעה ל־7.6%, רמה שלא משאירה סיכוי ריאלי למיחזור החוב בבורסה. בזק מתמודדת עם אתגרים מורכבים, לרבות מלחמת מחירים בסלולר והתעצמות התחרות בטלוויזיה. הירידה בשווי השוק שלה גרר את השווי הנכסי הנקי (NAV) של אינטרנט זהב לפחות מ־100 מיליון שקל, לעומת NAV חיובי של יותר מ־700 מיליון שקל לפני כשנה. אם לא די בכך, בזק שינתה את מדיניות הדיבידנד שלה מחלוקה של 100% מהרווח הנקי ל־70% ממנו, והפחיתה את תחזית הרווח ל־2018. ברגע שזרם הדיבידנדים, סם החיים של כל פירמידה עסקית, גווע, נגזר על החברה שבראש הפירמידה לגייס הון מבעלי המניות.

 

מנכ"ל אינטרנט זהב דורון תורג'מן מנכ"ל אינטרנט זהב דורון תורג'מן צילום: אוראל כהן

 

לבנקים תיתכן עמדת כוח

 

בהנפקת מניות במחירי שפל, הראשונים להיפגע הם בעלי המניות. במקרה של אינטרנט זהב אלה הבנקים דיסקונט, הפועלים והבינלאומי, שמחזיקים ב־54.7% מאינטרנט זהב. על פניו, גיוס ההון שלה עשוי דווקא לשרת את הבנקים, חרף הדילול שנכפה עליהם, שהרי מוטב להחזיק מעט מניות בחברה עם אופק, מאשר הרבה מניות בחברה בלי עתיד, בלי תקווה ובלי חלום.

 

הנפקת המניות של אינטרנט זהב לא מפריעה לבנקים בגלל שידוללו, אלא בגלל שהם עלולים לאבד את יכולתם לדרוש פרמיית שליטה עבור מניותיהם בה. אולם לא אלמן ישראל. הבנקים יכולים להתגבר על הפגיעה הצפויה אם ינקטו מהלך פשוט: להשתתף בהנפקה ולשמור על שיעור אחזקתם בחברה. כך הם יבטיחו את הישרדותה של אינטרנט זהב, תוך שמירה על השליטה; הם יוכלו להמשיך לנהל משא ומתן עם משקיעים פוטנציאלים, אולם הפעם מתוך עמדה של כוח - ולא כדי לסגור עסקה בבהילות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x