$
משפט

בלעדי לכלכליסט

האותיות הקטנות: כך מנסה אאורה להכשיר שכר טרחה עצום

בעקבות חשיפת "כלכליסט": נדחתה לשבוע הבא האסיפה הכללית של אאורה, שצריכה לאשר שכר טרחה של 200 מיליון שקל לאשת בעל השליטה. צלילה לדיווחי החברה מעלה סימני שאלה מהותיים נוספים. אנטרופי שכבר אישרה את ההסכם טוענת שהזמן לא יספיק לה כדי ללמוד את הממצאים שהתגלו

ענת רואה 06:5530.05.18

האם חברת הנדל"ן אאורה של עו"ד יעקב אטרקצ'י מנסה לשכתב את ההיסטוריה? השבוע חשף "כלכליסט" פער עצום בין שכר הטרחה שאאורה העריכה שתשלם למשרד עורכי הדין של סיגל אטרקצ'י, אשתו של יעקב, לבין היקף שכר הטרחה שהמשרד צפוי לקבל בפועל. הפער הזה נובע משינוי דרמטי בהסכם בין אאורה לבין משרד עורכי הדין, שאותו מנסה החברה לאשר בשקט ומאחורי הקלעים.

 

אתמול היתה אמורה להתקיים אסיפה של בעלי מניות אאורה, אולם שעתיים לפני כינוסה הורתה רשות ניירות ערך לדחות אותה. האסיפה נקבעה שוב ליום ראשון הקרוב אך ייתכן שתידחה פעם נוספת. החלטת הרשות קשורה בקשר ישיר לשינוי שאאורה מבקשת לבצע בדיעבד בהסכם בינה לבין משרד עורכי הדין. אגב, בתגובה להחלטת הרשות, אאורה רק דיווחה על דחייה בכינוס, בלי לחשוף בפני בעלי המניות כי מדובר בהחלטה של רשות ניירות ערך. ל"כלכליסט" נודע כי ברשות סבורים שהודעה זו לא היתה מפורטת ושקופה מספיק.

 

ביום שני השבוע חשף "כלכליסט" כי למרות מצג של אאורה מ־2015 שלפיו ההסכם בינה לבין משרד עורכי הדין אמור היה להניב למשרד שכר טרחה של כ־16 מיליון שקל, בפועל צפוי המשרד לגרוף קרוב ל־213 מיליון שקל.

 

 

 

הפער האדיר הזה נובע בדיוק מהשינוי בדיעבד שאאורה מנסה כעת לבצע. בזימון לאסיפת בעלי המניות שנדחתה אתמול, שבה ביקשה החברה להאריך את ההסכם מול משרד עורכי הדין, יש מצג שלפיו הסכם 2015 מקנה למשרד עורכי הדין זכות לטפל ולגבות שכר טרחה על כל דירה שתוכננה בין מאי 2015 למאי 2018 עד למכירתה, גם אם זו תימכר אחרי פרק זמן זה.

 

לפי תגובה ששלחה אאורה ל"כלכליסט" השבוע, בשלוש השנים האחרונות טיפל משרד עורכי הדין במכירתן של כ־1,000 דירות. אם מוסיפים להסכם זה את כל הדירות שמצויות בשלבי תכנון, כולל ראשוניים בלבד, המספר מזנק בעוד 7,549 - כך לפי הדו"ח הרבעוני של אאורה שפורסם ביום ראשון השבוע.

 

בהנחה הצנועה למדי שהמחיר הממוצע לדירה יהיה 1.5 מיליון שקל, דירות אלו לבדן יניבו למשרד עורכי הדין שכר טרחה של 169 מיליון שקל. וכך מגיעים מהערכה של 16 מיליון שקל לשכר טרחה של 200 מיליון שקל בפועל.

 

בתוך כך, חברת הייעוץ אנטרופי, שמייעצת לגופים המוסדיים, פנתה אתמול אל אאורה וביקשה ממנה לא לקיים את האסיפה לעת עתה. אנטרופי, שבמקור תמכה בהארכת ההתקשרות בין אאורה למשרד אטרקצ'י, מבקשת כעת שיתאפשר לה לפרסם את המלצתה 10 ימים לפני מועד האסיפה.

 

 

יעקב אטרקצ'י. הכל נשאר במשפחה יעקב אטרקצ'י. הכל נשאר במשפחה

 

ממצאים מטרידים

 

בדיקת "כלכליסט" בניסיון להבין מה מקור הפער בשכר הטרחה מעלה ממצאים מטרידים, שבעיקרם תהיות אם ההסכם שאושר ב־2015 מאפשר למשרד עורכי הדין של אטרקצ'י להמשיך לטפל באלפי דירות שנמצאות בהליכי תכנון ולקבל עבורן שכר טרחה.

 

בזימון ששלחה החברה לבעלי המניות ב־2015, בבואה לאשר את ההסכם המקורי, הדברים מתוארים בפשטות. "ההצעה הינה למתן שירותי עריכת דין וליווי בתחום הנדל"ן בישראל, בעבור תשלום של 1.5% בתוספת מע"מ כדין מכל חוזה מכר למכירת דירה שנחתם בין החברה לתקופה של 3 שנים יום 23 במאי 2015 ועד ליום 23 במאי 2018", לשון ההודעה.

 

מכך ניתן להבין כי משרד עורכי הדין יקבל תשלום עבור דירות שיימכרו בתקופה של שלוש שנים, עד ל־23 במאי 2018. העבודה המשפטית על יתר הדירות של אאורה, כ־700 בשיווק שלא נמכרו וכ־7,500 בתהליכי תכנון שכלל לא שווקו לציבור, לא נכללת בהסכם. ושם, כאמור, מסתתר הכסף הגדול באמת.

 

אלא שבזימון לישיבה שנדחתה, שהופץ לציבור ב־23 באפריל, נכתב במפורש כי ההסכם תקף ל"פרויקטים חדשים", וכי כעת ארבעה משרדי עורכי דין יחלקו בעבודה המשפטית על דירות אלה.

 

בזימון נכתב כי משרד אטרקצ'י "הסכים לבקשת ועדת הביקורת להעביר את הטיפול בחלק מהפרויקטים שנכללים בהתקשרות 2015" למשרדים חדשים, "קרי פרויקטים שלוו עד היום על ידי משרד אטרקצ'י והחברה מתכוונת להוציאם לפועל, אך למועד זה עדיין טרם שולמה בגינם תמורה למשרד אטרקצ'י".

 

צ'ק פתוח

 

הניסיון להרחיב בדיעבד את היקף ההסכם ניצב בפני בעיה נוספת. בזימון מ־2018 נכתב כי בהתאם לחוק החברות, כל התקשרות של חברה ציבורית לקבלת שירותים מקרוב של בעל השליטה "טעונה אישור אחת לשלוש שנים". אם כך, כיצד בדיוק יכולה סיגל אטרקצ'י לטפל לטווח הארוך בפרויקטים שנמצאים רק בשלב התכנון ועדיין לא שווקו?

 

לדברי גורמים באאורה, פרויקטים אלה נמצאים בשלבים ראשונים ויגיעו לשלבי הסיום רק בתוך 6‑8 שנים. איך ייתכן שהסכם שנחתם מראש לשלוש שנים וגם מוגבל בחוק החברות לשלוש שנים יכול לשמש כמעין צ'ק פתוח שמאפשר להמשיך לספק שירותים במשך שנים ארוכות?

 

עד לפני יומיים, כל מי שחיפש בגוגל את שמו של יעקב אטרקצ'י היה מגיע בקלות לאתר האינטרנט של משרד עורכי הדין אטרקצ'י. שם, בעמוד צוות המשרד, הופיע אטרקצ'י עצמו בתפקיד המייסד. אלא שלפני יומיים הוחלף אתר החברה בהודעה על כך ש"האתר בבנייה".

 

באאורה סירבו להגיב לכתבה.

 

ממשרד אטרקצ'י ושות' נמסר: "האתר עלה לאוויר לפני למעלה מעשור ולא בוצע בו כל שינוי מאז. בשבועות האחרונים הוחלט על רענון האתר ותכניו ובימים הקרובים צפוי לעלות אתר חדש לאוויר. עובדת היותו של יעקב אטרקצ'י מייסד המשרד אינה שנויה במחלוקת. אזכור שמו כחלק מצוות המשרד טבעי ומתבקש וכך יעשה גם במסגרת האתר החדש".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x