$
דעות

יציאת ארה"ב מהסכם הגרעין: עכשיו הכל תלוי באירופה, רוסיה וסין

התלות של הכלכלה האיראנית בבנות בריתה מונעת ממנה לעת עתה לסגור חשבון עם ישראל

איתן בן־אליהו 08:3910.05.18

שלשום, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם על הצו הנשיאותי ליציאה מהסכם הגרעין האיראני, הוא יצר מציאות מדינית חדשה: ארה"ב מחוץ להסכם הגרעין והסנקציות האמריקאיות נגד איראן חוזרות. האיראנים והאירופאים הודיעו מיד כי ימשיכו להיות נאמנים להסכם ולקיימו.

 

מעניין להיזכר שלא רק שהיריבות בין ארה"ב לאיראן קיימת כבר משנות השבעים, אלא אף החמירה בעיקבות נפילת השאח' בשנת 1979. מאז אותם ימים הטילה ארה"ב סנקציות על איראן. בשנות השמונים, הנשיא רונלד רייגן אף סיפק חומרים רעילים לעיראק, שנלחמה אז באיראן. המדיניות הזאת נמשכה גם תחת הנשיא ביל קלינטון, שהטיל ב־1995 אמברגו מוחלט על איראן, וכך גם התנהגו הממשלים של משפחת בוש.

 

 

 

אלא שכלכלת איראן עמדה בלחץ והמהפכה האיראנית שגשגה. התמונה השתנתה רק כאשר רוסיה וסין, וגם האיחוד האירופי, הצטרפו למדיניות הסנקציות. אז, הלחץ על איראן נהיה קשה מנשוא וסלל את הדרך להסכם הגרעין. מכאן שכל עוד האיראנים יצליחו לשמר את היחסים עם אירופה, רוסיה וסין, היא תוכל גם לשמר גם יכולתה לעמוד בלחץ האמריקאי. בדיוק מסיבה זו, איראן לא יכולה לסגור בשלב זה את החשבון עם ישראל על התקיפות בסוריה, שכן כל פרובוקציה כזאת עשויה לסכן את הבריתות הללו.

  

טראמפ מציג את הצו הנשיאותי ליציאת ארה"ב מהסכם הגרעין טראמפ מציג את הצו הנשיאותי ליציאת ארה"ב מהסכם הגרעין צילום: איי אף פי

 

כעת, כשארה"ב מחוץ להסכם הגרעין, היא איבדה את יתרון היוזמה, שנותר בידי אלה שנשארו נאמנים להסכם. סביר שאירופה תתלכד מאחורי רעיונו של הנשיא עמנואל מקרון ותוביל לדיון ב"הסכם ההמשך", כלומר הסכם שייכנס לתוקף בתום תקופת ההסכם הנוכחי. לשם כך האירופאים צפויים לגייס את סין ורוסיה, שלהן כמו לאירופה יש אינטרס לאזן את הדומיננטיות שטראמפ ייצר לעצמו ולשמר את ההסכם.

 

באווירה של שיתוף פעולה שתלווה את המהלך הזה תיווצר דינמיקה חיובית והכניסה לפרטים תציף את נקודות התורפה שבהסכם הקיים. ברוח זו, יהיה נוח להוסיף להסכם נספח תיקונים, מבלי לבטל אותו או לפרוש ממנו.

 

טראמפ התגייס לצד ישראל בכל הנוגע לאיראן ותרם, לפחות לזמן מה, לירידת המתח הגבוה הקיים בין ישראל לאיראן בעימות הקונבציונלי בסוריה. פעולה איראנית נקודתית בעורף הישראלי עלולה להוביל להסלמה, פעולת נקם ברחבי העולם תיחשב לטרור מדיני ושתי האופציות, כאמור, יחבלו במאמץ האיראני לשמר את שותפיהם שעדיין נאמנים להסכם. בכל מקרה, ההיקף וקצב ההתבססות של איראן בסוריה ירוסנו.

 

ישראל צריכה להיות מרוצה מכל זה, אלא שצריך לזכור: בקרוב האמריקאים ידרשו מישראל ויתורים לפלסטינים. היציאה מההסכם ופתיחת השגרירות בירושלים יחלישו את עמדת ממשלת ישראל מול הלחץ האמריקאי הצפוי.

 

הכותב היה המפקד ה־13 של חיל האוויר הישראלי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x