$
דו"ח המבקר 2018

דו"ח המבקר

עמידר מימנה כתבות מחמיאות על שר הבינוי גלנט ואשתו ועל יו"ר החברה לשעבר לקס

לפי דו"ח המבקר, החברה הממשלתית לדיור ציבורי מימנה במאות אלפי שקלים כתבות המחמיאות ליו"ר יצחק לקס ולהעלמת תחקירים שליליים אודותיו מהאינטרנט; מקורב לשר אורי אריאל שיקר בהליך מינויו לדירקטור; החברה הפעילה חוקרים פרטיים ובדיקות פוליגרף נגד עובדים

נמרוד בוסו 16:0108.05.18

עמידר ביצעה שורה של עסקאות עם גופי תקשורת ואינטרנט, על חשבון עמידר, שנועדה בין היתר להאדיר את שמו של היו"ר לשעבר יצחק לקס. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה השנתי שהתפרסם היום (ג'). 

 

עמידר היא חברה בבעלות ממשלתית מלאה המהווה את זרוע הביצוע של ממשלת ישראל בתחום הדיור הציבורי. החל משנת הקמתה ב־1949 החברה עוסקת בניהול דירות, השכרתן ומכירתן לעולים ולזכאים אחרים לקבלת דיור ממשלתי. כיום מאגר הדירות שבניהול החברה עומד על 40 אלף, והן מושכרות בשכר דירה סוציאלי לדיירים מהשכבות החלשות ביותר בחברה. 

 

לפי הדו"ח, עמידר התקשרה עם עיתון המיועד לציבור הדתי בהסכם שכלל מודעות וכתבות ממומנות, וכן ראיון מפנק עם היו"ר לקס – שעסק ברובו בחייו באישיים. כמו כן, התקשרה החברה עם חברת אופטימיזציה במנועי שנשכרה לקדם תוכן חיובי אודות לקס בתוצאות הראשונות במנועי החיפוש באינטרנט, ולדחוק אחורה כתבות תחקיר עיתונאיות שבהם תוכן שלילי אודותיו.

ביוני 2015 השתמש היו"ר לקס במשאבי החברה להפקת כנס של עמותה "הפועלת להנחלת מורשתו של רב ידוע", לשון המבקר. הכנס שבו נכחו 50 איש התקיים בחדר הישיבות של החברה, כאשר מי שהיה אמון על הזמנת המשתתפים, קבלת אישורי ההגעה והפצת עיקרי הפגישה היה עוזרו של לקס באותה תקופה בעמידר. לאחר חודשיים הועסק העוזר – עובד עמידר כאמור – פעם נוספת בענייניה של אותה עמותה כאשר הזמין את חבריה להרצאתו של לקס לכנס נוסף של העמותה בבית מלון, שבו נשא לקס דברים.  

יצחק לקס, יו"ר עמידר לשעבר. השתמש במשאבי החברה להפקת כנס של עמותה "הפועלת להנחלת מורשתו של רב ידוע" יצחק לקס, יו"ר עמידר לשעבר. השתמש במשאבי החברה להפקת כנס של עמותה "הפועלת להנחלת מורשתו של רב ידוע" צילום: ענר גרין

 

ממצא חמור נוסף שעלה בדו"ח הוא שבנובמבר 2016 שודרה במסגרת תוכנית הראיונות "אנשים" כתבת ראיון עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט ואשתו, שבה הם חוזרים לבית נעוריה ביוקנעם, המשופץ כעת על ידי משרד השיכון. הכתבה, שעסקה כמעט כולה בחייהם האישיים של השר ורעייתו, מומנה במלואה על ידי עמידר. "בניגוד לרמת השקיפות המצופה מרשות ציבורית, לא פורסמה העובדה שמדובר בכתבה מוזמנת וממומנת, המנוצלת לקידום אישי של השר, ונוצר רושם כי זהו עניין עיתונאי שראוי לפרסמו לציבור", כתב המבקר.

  

בפברואר 2015, בעקבות הדלפת מידע מישיבת דירקטוריון קודמת, קיבל הדירקטוריון החלטה על ביצוע בדיקת פוליגרף לכל מי שנכח באותה הישיבה – דירקטורים ועובדים בכירים. בעקבות ההחלטה בוצעה הבדיקה לעובדים הבכירים בלבד.

 

בתוך כך, הפעילה הנהלת החברה משרדי חקירות פרטיים נגד חלק מהעובדים, אשר בין היתר הפיקו פלטי שיחות טלפון של אותם העובדים ופגעו קשות בפרטיותם. בתשובה לשאלת המבקר "מי נתן את ההוראה", גלגלו קב"ט החברה לשעבר, יו"ר החברה לשעבר יצחק לקס, והמנכ"ל הנוכחי ראובן קפלן, את האשמה אחד על השני.

 

בנוסף, על אף שנוהל התקשרויות ומכרזים של החברה קובע כי התקשרות עם בעל מקצוע מומחה, לרבות עורך דין, טעונה מכרז, התקשרה עמידר עם יועצים משפטיים חיצוניים שלא על פי תקנות חובת המכרזים, ובכלל זה העסיקה יועץ משפטי לשם ייעוץ לדירקטוריון, רישום פרוטוקולים ופעולות נוספות בסך כולל של כ-820 אלף שקל. על אף שדו"ח המבקר אינו נוקב בשמו של אותו יועץ, ל"כלכליסט" נודע כי מדובר במשרד ראב"ד, מגריזו, בנקל ושות'.

 

בנובמבר 2015 החליטה ועדת המכרזים העליונה בעמידר לאשר לחברה להשכיר את משרדיה בתל אביב לרשת מלונות דן, לתקופה של 25 שנה בעבור כ-4 מיליון שקל לשנה בהתקשרות ללא מכרז. זאת בנימוק כי עריכת מכרז עלולה לפגוע בהזדמנות עסקית ורווחיות החברה. נשמע נוגד את השכל הישר? גם יועמ"ש החברה לשעבר דודי גלמן חשב כך,וכתב חוות דעת נגד ההחלטה, כפי שנחשף בכלכליסט. בעקבות זאת הוצגה לדירקטוריון חוות דעת חיצונית שדווקא תומכת בהחלטה - ושל מי חוות הדעת? של עו"ד יוסי בנקל מראב"ד, מגריזו, בנקל ושות', אותו משרד איתו התקשרה ללא מכרז. 

 

אורי אריאל ויואב גלנט אורי אריאל ויואב גלנט צילומים: עמית שעל, נמרוד גליקמן

 

גם חתימת חוזה השכירות במשרדי החברה החדשים בחולון נעשתה ללא מכרז, כשהפעם דילגה הנהלת החברה גם על ועדת המכרזים כאשר החליטה לחתום על חוזה שכירות לתקופה של 20 שנה, בעלות של כ-4 מיליון שקל. רק אחרי חתימת ההסכם התקבל אישור לפטור בדיעבד. מי ששלח את הסמנכ"ל להיפגש עם איש השיווק של עזריאלי היה מנכ"ל החברה קפלן. בינו ובין איש השיווק היתה היכרות מוקדמת סביב השתתפותם בקבוצת רכיבת אופניים משותפת. זה לא מנע ממנו לעמוד בראש ועדת האיתור למשרדים החדשים, וזאת מבלי לעדכן את היועץ המשפטי של החברה בהיכרות המוקדמת.

 

בפברואר 2014 העביר שר השיכון לשעבר אורי אריאל את שמו של מקורבו, מנכ"ל הגרעין התורני בעכו, ואיש מפלגת תקומה ישי רובין, לבדיקה באשר להתאמתו למשרד דירקטור בעמידר. במסגרת הליך המינוי, מילא רובין שאלון שבו נשאל האם יש לו קשרים לגוף או אישיות פוליטית כלשהי, והשיב בשלילה על אף שהיו לו קשרים עם השר אריאל. עוד נשאל האם יש לו קשר כלשהו לפעילות עמידר, וגם במקרה זה שיקר ולא ציין כי הוא קשור באחת העמותות ששכרה עמידר (ללא מכרז) לשם הקמת מרכזים קהילתיים. רובין שימש בתפקיד עד אוגוסט 2017.

 

יו"ר החברה שקדם ללקס, ירון קליין, שימש עשרה חודשים כיו"ר בשכר. בעוד שעל פי הסכם העסקתו היה זכאי לפיצויי פרישה בשיעור של משכורת אחת – 15 אלף שקל, החליט הדירקטוריון באוקטובר 2014 להעניק לו פיצויי פרישה מוגדלים של 30 אלף שקל. ההצדקה שניתנה במהלך הדיון היתה כי "כך נהוג, וכך נעשה גם לגבי שלושת יושבי הראשו שקדמו לקליין".

 

27 מתוך 140 מינויים בחברה שנבדקו על ידי המבקר הם של מקורבים להנהלה או לדרגים פוליטיים, בשיטת "חבר מביא חבר". בין הבכירים שמינו את מקורביהם: יו"ר החברה לשעבר יצחק לקס, מזכירת החברה לשעבר הגר שרן וסמנכ"ל השיווק של החברה ערן כהן. תחקיר נרחב על הנושא פורסם במרץ האחרון ב"כלכליסט".

 .

מחברה עמידר נמסר בתגובה: "יש לנו הערכה רבה למוסד הביקורת ובהתאם, כפי שצוין בדו"ח- פעלנו בהצלחה לטפל בנושאים שהצריכו טיפול, עוד בטרם השלמת הדו"ח. כארגון הפועל להתייעלות, אימצנו את ההמלצות, עדכנו את הנהלים ובנינו את תהליכי הבקרה הנדרשים. זהו המקום להזכיר שחלק ניכר מהביקורת מתייחס לבעלי תפקידים שכבר אינם חלק מהחברה. נמשיך לעשות כל מאמץ, לטובת מתן שירות ראוי ואיכותי לדיירי הדיור הציבורי, ברחבי הארץ".

 

בנושא מעבר המשרדים: "השכרת משרדי החברה ברחוב שאול המלך בת"א והמעבר לעיר חולון הביאו לחסכון של כ-4 מיליון שקל בשנה, המוקדשים כולם לרווחת דיירי הדיור הציבורי".

 

בנושא מינויים: "המינויים שבוצעו בחברה במהלך 3 השנים האחרונות, הנם מינויים של אנשי מקצוע, שנבחרו בהליך שוויוני וקפדני - כנדרש בנהלים".

 

בנושא פרסום: "תקציב הפרסום של החברה מושקע כיום במלואו בטיפול ברווחתם של דיירי הדיור הציבורי".

 

בנושא המכרזים: "בוצע תהליך מקיף לשיפור תהליכי הרכש והמכרזים בחברה".

  

מטעם שר הבינוי והשיכון לשעבר אורי אריאל נמסר: "ראשית, חבר הדירקטוריון אינו חבר אישי שלי ואינו נמצא במעגל החברתי שלי. כל יחסי עמו הינם מקצועיים מתוך הערכה רבה לפועלו בעיר עכו. המלצתי שישמש כדירקטור בעמידר נבעה מהרצון להעצים את הפן החברתי של החברה וזאת לאור פעילותו רבת השנים בתחום. הובהר למבקר כי ככל ונפלה טעות בטפסים שמילא חבר הדירקטוריון, ברור כי אין השר עובר על טפסים ובודק האם נפלו טעויות בו, אלא רק מבקש מהועדה לבדוק את כשרות המועמד ואין זה מתפקידו לבחון את המידע בטפסים. הפניה כלפי היא זניחה ושולית, אני אלמד את הערות המבקר והפעל על פיהם".

 

מטעמו של שר השיכון יואב גלנט נמסר: "הפעילות המדוברת נעשתה בתום לב ונועדה לקידום הפרויקט החשוב של שיקום שכונות ולא לכל צורך אחר. מיד לאחר שהובאה לידיעת השר הביקורת האמורה, הורה השר למנכ"ל המשרד לפעול לתיקון הליקויים באופן מיידי ולקבוע נוהלים אשר ימנעו שגיאות מסוג זה בעתיד. גם מבקר המדינה מצא לנכון להדגיש בממצאיו את התיקון המהיר של הדברים ואת הפקת הלקחים".

 

מטעם לקס נמסר כי: "במהלך כהונתו כיו״ר עמידר החדשה, פעל לקס הרבה מעבר לחצי המשרה בה כיהן. השינוי החיובי שחל בחברה בתקופת כהונתו בכל תחום, זיכה את החברה בדירוג מושלם של טריפל A שניתן על ידי שתי חברות הדרוג, ומבטא את העשייה הרבה שנעשתה בחברה לטובת דיירי הדיור הציבורי בישראל".

 

מטעם דירקטור החברה לשעבר ישי רובין טרם נמסרה תגובה.

 

"הקמת ועדת חקירה להתנהלות עמידר"

 

בעקבות דו"ח מבקר המדינה אודות "עמידר" קרא ארגון "פורום הדיור הציבורי" להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקירת התנהלות עמידר: "פעם נוספת דו"ח של מבקר המדינה חושף את התנהלותה המחפירה של חברת השיכון עמידר – החברה שאמורה לדאוג לרווחתם של דיירי הדיור הציבורי. שוב עולים פגמים חמורים הגובלים בשחיתות בהתנהלות מנהלי החברה, שצריכים להיחקר לא רק על ידי מבקר המדינה אלא גם על ידי המשטרה ושאר רשויות החוק. בעבר דוחות מבקר המדינה נקברו ולא נעשה כלום על מנת להוביל לשינוי אמיתי בחברה, והפעם אנו נחושים שזה לא יקרה שוב. לא יתכן שמנהלי החברה משתמשים בכספי החברה ובמשאבי החברה ששייכים לדיירי הדיור הציבורי, על מנת לקדם אינטרסים אישיים, להעסיק ולהעביר כספים למקורבים, ולכסות על הכשלים והפשעים שלהם"..

 

חבר הכנסת דב חנין אמר בתגובה לדוח כי "נדרשת ועדת חקירה ממלכתית להתנהלות המדינה בעניין הדיור הציבורי ובפרט בחברת עמידר. אי אפשר להתעלם מהממצאים הקשים ביחס להתנהלות של חברה ציבורית שמאות אלפי דיירי הדיור הציבורי והממתינים תלויים בה לחלוטין. צריך לחקור את ההתנהלות הזאת ולהסיק מסקנות".

 

ח"כ דב חנין תקף את הממשלה גם בעניין דוח המבקר על הבטיחות בענף הבניה:" כמה עובדים עוד ישלמו בחייהם עד שיבינו בממשלה שצריך לטפל ברצינות בסוגיה הזאת? כל מוות של פועל וכל פציעה הם אסון נורא שניתן למנוע - אם רק הממשלה תתעורר ותפנה משאבים כדי לחזק את האכיפה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x