$
משפט

בלעדי לכלכליסט

ליפא מאיר מפרק את קו-אופ הרבוע הכחול כבר 17 שנה בשכר קבוע

אחד מבעלי המניות בקוואופ הגיש הסתייגות ממינויו של הכנ”ר לשעבר דוד האן לשופט, בטענה שכשל בפיקוח על מפרק האגודה השיתופית, שגרף עד כה עשרות מיליוני שקלים שכר טרחה

ענת רואה 07:0001.05.18

"ידוע שפרופ דוד האן אינו ראוי, אך יש אינטרסנטים שמנסים לשלבו במערכת המשפט”, טוען דוד פינצי, בעל מניות של אגודת קו-אופ הרבוע הכחול, בהסתייגות שהגיש לוועדה למינוי שופטים נגד מינויו של הכונס הרשמי (הכנ”ר) לשעבר דוד האן לשופט מחוזי. לטענתו, יש לפסול את מועמדותו של האן בשל “חוסר התפקוד” שלו מול התנהלות מפרק האגודה, עו”ד ליפא מאיר, בשנים שבהן כיהן בתפקיד הכנ”ר והאפוטרופוס הכללי והיה בידו לרסן את המפרק.

 

עו”ד מאיר מופקד על הליך הפירוק של אגודת הקו-אופ מאז 2002, וקיבל מאז עשרות מיליוני שקלים שכר טרחה וממשיך לקבל שכר שמן מדי חודש. מבדיקת “כלכליסט” עולה כי אף שבית המשפט העליון הורה כבר לפני שמונה חודשים להעביר את יתרות הכספים בקופה לידי הכנ”ר ולמעשה לסיים את ההליך, הכסף עוד לא עבר והפירוק נמשך ונמשך ועמו חיובי שכר הטרחה.

במרבית שנות פעילותו כמפרק הקו-אופ היו חשבונות שכר הטרחה של עו”ד מאיר, לרבות היקפם וסכומיהם, נתונים תחת איפול כבד, והם הוסתרו אפילו מבעלי המניות של האגודה, רובם קשישים בני 90 ומעלה או יורשיהם. ב־2012 נחשף ב”כלכליסט” כי השכר עד אותו מועד הסתכם ב־20 מיליון שקל, אך בינתיים חלפו שש שנים נוספות. בתיק הפירוק שמתנהל בבית המשפט לא נמצאים דיווחים שוטפים על שכר הטרחה שהמפרק גובה, ופניות שנעשו מטעם בעלי מניות בדרישה לחשוף את הסכומים ולגלותם בפומבי – נדחו בגיבוי אגף הכנ”ר ורשם האגודות השיתופיות. במענה לפניית “כלכליסט” מסר המפרק ששכרו עד כה מסתכם ב־26 מיליון שקל כולל מע”מ.

 

עו"ד ליפא מאיר עו"ד ליפא מאיר צילום: אוראל כהן

 

שלושה כובעים

 

מועמדותו של האן לשופט מחוזי, שהוצגה בידי שרת המשפטים איילת שקד, צפויה לעלות לדיון בוועדה למינוי שופטים ביום חמישי הבא, 10 במאי. לטענת פינצי, האן כשל בפיקוח על התנהלות הליך הפירוק ועל המפרק עו”ד מאיר, ואיפשר למאיר “לתעתע בשומרי הסף”. לדבריו, האן עצם את עיניו למול הימשכות הליך הפירוק, כשהמפרק “מנסה 17 שנה לאתר את החברים ומתגמל עצמו במיליונים כיועץ משפטי של עצמו וגם כמפרק”. הוא מוסיף וטוען כי האן לא מצא לנכון להגביל את הליך הפירוק או לפעול נגד המפרק בשל “חוסר תפקוד וחוסר שקיפות” ובשל “ניהול אינטרסנטי. “לכן הכנ”ר מעל בתפקידו”, טען פינצי’. האן היה הכנ”ר בחלק השני של כהונת מאיר, ועד 2011 היה הכנ”ר עו”ד שלמה שחר.

 

קו-אופ הוקמה ב־1942 כאגודה שיתופית המנוהלת על ידי חבריה, 24 אלף בעלי מניות. ב־2002, בעקבות קריסת המשביר לצרכן שהיה נכס בולט של האגודה, הגיע גם סופה של האגודה, וסוכם על מתווה למכירת נכסיה וחלוקתם בין חברי המניות. עו”ד מאיר התמנה לנאמן ובהמשך היה למפרק האגודה. מאחר שהאגודה שיתופית, הליך חיסולה התבצע בפני רשם האגודות השיתופיות, ולא בבית המשפט, כך שההליך כולו לא היה חשוף לציבור. בעלי המניות התלוננו שוב ושוב שאינם יודעים כמה כסף יש בקופה ומה גובה ההוצאות.

 

שכר הטרחה שולם לעו”ד מאיר עבור פעילותו תחת שלושה כובעים שונים: בתפקידו כאחד משלושת חברי הוועד הממונה, אז קיבל 20 אלף שקל בחודש במשך עשר שנים; בתפקידו כיועץ משפטי של האגודה, שבו קיבל 32,500 שקל בחודש מאז שנת 2000; בתפקידו כמפרק, בתעריף של 100 דולר לשעה לפני מע”מ, כשעד 2012 הוא דיווח על 23,750 שעות עבודה.

 

הנתונים הללו עדכניים ל־2012, אז אותרו כ־20 אלף בעלי מניות וחולקו להם חמישה תשלומים, שהסתכמו ב־60,500 שקל עבור כל מניה. אם כל זה קרה לפני 2012, למה בעצם תיק הפירוק ממשיך עד היום, ואילו מרכיבי שכר עדיין תקפים היום? ממשרד המפרק נמסר שגם כיום הוא מקבל שכר לפי “מרכיב קבוע ומרכיב לפי שעות עבודה בפועל”. האם המרכיב הקבוע הוא תשלום 32,500 שקל לחודש? או שגם המרכיב של 20,000 שקל לחודש עדיין נמשך? ומה היקף שעות העבודה החודשיות שמתוגמלות בנפרד?

 

הבקשה למידע נדחתה

 

לאורך השנים האחרונות נעשו כמה ניסיונת מצד בעלי המניות להבין מה בדיוק קורה, ומדוע ההליך נמשך עד אין קץ. בפברואר 2017 נדחתה בפעם האחרונה דרישת בעלי מניות לקבל מידע על כספי הפירוק ושכר הטרחה של המפרק. נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין דחה את הדרישה הזו לאחר שקיבל בין היתר את עמדת הכנ”ר האן שתמך בדחיית הבקשה.

 

כשנה ורבע קודם לכן, בנובמבר 2015, הורה אורנשטיין כי הכספים שנותרו בקופתו של מאיר ובעליהם לא אותרו, 110 מיליון שקל לפי הנטען אז, יחולקו בין בעלי המניות הקיימים, ובכך היה אמור התיק הסבוך להגיע סוף־סוף לסיומו. אולם כפי שהגדירו זאת שופטי העליון, ההחלטה הזו “לא ערבה לחכו של האפוטרופוס הכללי” האן. בסופו של הליך עקרוני בעליון הוחלט שהכספים “יופקדו בחשבון בנק שיורה עליו שר האוצר וינוהלו על ידי הכנ”ר”. ההחלטה הזו ניתנה בספטמבר 2017, והיא היתה אמורה לשים סוף להליך הפירוק הממושך. אלא ששמונה חודשים חלפו, ומבדיקה שנערכה השבוע בתיק הפירוק התברר שאין שום דו”ח, והפירוק ממשיך להתנהל.

 

משרד המפרק אמר שהפירוק יסתיים בעוד מספר חודשים, אך כבר נמסר כי כשיהיה דו”ח הוא יוגש לרשם האגודות השיתופיות, כלומר לא לביהמ”ש. פניות “כלכליסט” לרשם האגודות לקבלת מידע נענו בדרך כלל באמירה לפנות למפרק.

 

ממשרד ליפא מאיר נמסר: “הדוחות הכספיים של האגודה מוגשים לרשם האגודות השיתופיות. בימים אלו נערכת האגודה לביצוע תשלום לאלפי בעלי מניות ויורשים שאותרו כתוצאה מפעילות המפרק. כמו כן וכדבר שבשגרה מטפלת האגודה בפניות הממשיכות להגיע וזוכות למענה יסודי. הדו”ח הסופי יוגש לרשם. שכר המפרק אושר על פי דין ובנוי מרכיב קבוע ומרכיב המחושב לפי שעות העבודה בפועל. עד כה שולמו למפרק כ־22.4 מיליון שקל (לפני מע”מ). דיווחים על שכר הוגשו במהלך השנים. הטיפול בהסדר בהיקף כזה חייב לאורך השנים העסקת צוותים גדולים”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x