$
משפט

חשיפת כלכליסט

מסמכי קרטל המחשוב נחשפים: "רמי, אני לא רוצה לזכות, אני רוצה שאתה תזכה"

טעות של מזכירה שבלבלה בין שתי מעטפות מכרז הובילה לחשיפת קרטל שיטתי בין 6 חברות מחשבים, שבמשך 4 שנים תיאמו מחירים ב־21 מכרזים ציבוריים בהיקף כולל של 17 מיליון שקל. בין הקורבנות: חברת החשמל והתעשייה האווירית. תכתובות המייל והתמלילים מחקירתו של מנכ"ל טריפל סי רמי נחום, שמתפרסמים כאן לראשונה, מאפשרים הצצה נדירה פנימה

תומר גנון 07:0530.04.18

בצהרי חג פורים במרץ 2012 נחתה הודעה מוזרה בתיבת המייל של אלי אביר, אחראי המכרזים בחברת החשמל. "אלי, שלום", נכתב שם תחת הכותרת "הגשת הצעת מחיר מעודכנת לרכישת שרתים". "אני מבקשת למשוך את המעטפה מתיבת המכרזים. יש טעות במענה ואני לא רוצה שתפתחו את המעטפה". על החתום: חסיה נחום, סמנכ"לית המכירות לשעבר בחברת המחשוב המשפחתית טריפל סי (CCC) מפתח תקווה.

 

המייל החשוד פתח מחול שדים של התכתבויות, התייעצויות ושיחות אל תוך הלילה בין אנשי טריפל סי לחברת החשמל. בשלב מסוים חשף גלעד נחום, בכיר בטריפל סי, שלמעטפה הוכנסה בטעות מעטפה אחרת ובה חומרים סודיים של "שותף לעסקים". נחום נימק את הטעות ב"שגיאה של מזכירה", וביקש מאביר להשיב את מעטפת המכרז בלי לפתוח אותה.

 

 

 

מה עושה חומר של מתחרה אחד במעטפה של מתחרה שני? אביר למוד הניסיון הריח שמשהו התבשל מאחורי גבה של חברת החשמל, ומיהר ליידע את היועצים המשפטיים כי ביקש מהספק "לכתוב בדיוק מה בקשתו. מקווה שנקבל ביום א' תשובה מדויקת כדי שנוכל לקבל החלטה".

 

"עכשיו נפל לי האסימון ואני יודע במה מדובר"

 

שבוע לאחר מכן הועברה המעטפה החשודה עם חומרים נוספים הקשורים למכרז למחלקת החקירות של רשות ההגבלים העסקיים. החוקר שגיא תמיר פתח את המעטפה החתומה בכפפות של גומי, ותיעד את ההליך במצלמה. הוא גילה בתוכה שתי מעטפות סגורות: חומה עם לוגו של טריפל סי, ולבנה עם לוגו של קבוצת חיון ‑ חברת מחשוב בורסאית שקרסה מאז. בשתיהן היו הצעות מחיר למכרז השרתים. החשד לניסיון תיאום בין הספקים נראה סביר ביותר.

 

רמי נחום מנכ"ל טריפל סי רמי נחום מנכ"ל טריפל סי צילום: תומי הרפז

 

 

שבועיים לאחר מכן פשטו חוקרי הרשות על משרדי החברות, החרימו קלסרים ושאבו את תיבות המייל של החשודים. החקירה שהחלה בעקבות קצה חוט הזה הובילה ברבות הזמן לחשיפת קשר רחב היקף שהתנהל לאורך ארבע שנים בין שש חברות מחשוב שונות, שתיאמו ביניהן מחירים בעשרות מכרזים ממשלתיים. לפני כשנה הוגשו כתבי אישום, חלק מהחשודים הודו במעשים, אבל ההליכים נמשכים.

 

אחד האנשים שנלקחו לחקירה בעקבות אותה פשיטה באביב 2012 היה בעל השליטה ומנכ"ל טריפל סי, רמי נחום ‑ איש מוכר בענף המחשוב, הענן והאינטרנט, שאף הוביל לאחרונה כניסה לתחום הטלוויזיה כמתחרה ל־yes ו־HOT.

 

 

 

בכניסה למחלקת החקירות הושיבו החוקרים את ליביו (ליהו) אלנר, אחראי מכירות בחיון מחשבים, שהיה בקשרים קרובים עם נחום. "נחום הגיע עם החוקרת שני רוט בשעה 12:40", ציין במזכר בתיק החקירה מנהל מחלקת החקירות של הרשות, חיים ארביב. "כשראה את ליביו בכניסה, אמר, 'עכשיו נפל לי האסימון ואני יודע במה מדובר' ונכנס פנימה. כמה שניות לאחר שרמי נכנס, אמר (ליביו), 'גם לי נפל האסימון'".

 

"זה היה מעשה מטומטם, זה נראה שיש בינינו קומבינה"

 

בתוך חדר החקירות ניסה נחום לספק הסבר לאירוע המוזר שגרם לפתיחת החקירה. "עשינו פאדיחה", אמר. "שמנו מעטפה של מתחרה בתוך המעטפה שלנו כמו תרמחים. להבנתי, הקשר ביני לבין חיון לא פוגם במכרז". כשביקשה ממנו החוקרת הבהרות, הסביר שטריפל סי וחיון בקשרים עסקיים כ־20 שנה סביב מכרזים, כי זה כורח המציאות העסקית שלהם. "חיון הוא דילר משנה, וככזה הוא לקוח שלנו לרכישת ציוד לחברת החשמל עם רווחיות ידועה של 5% מהעלות של IBM (שטריפל סי היתה מפיץ שלה ‑ ת"ג). אני חייב למכור לחיון ברווח קבוע של 5% לכל היותר.

 

"זה היה מכרז לציוד משומש", המשיך. "חיון יכול לקנות מאיתנו, יכול לקנות מדילרים. קיבלנו מחיר לציוד שנאסף ושופץ על ידי IBM. נתנו מחיר לחיון. להבנתי, גם ליביו הכין מכרז. בטיפשותו כי רבה ביקש ליביו שהשליח של חסיה (מנהלת המכירות בטריפל סי ואחותו של נחום ‑ ת"ג) ייקח גם את המעטפה שלו. בטיפשותה כי רבה", המשיך נחום בחד גדיא, "חסיה נתנה לספיר המזכירה שתכניס את חומרי המכרז למעטפה. ספיר בטיפשותה כי רבה הכניסה את החומר שלנו ושל חיון לאותה מעטפה. קובי קסיס, הנהג שלנו, לקח את המעטפה, נסע לחיפה ושם אותה בפנוכו. ואז באו אליי כולם בהיסטריה".

 

חוקרת: "זה לא נראה לך פסול ששני מתחרים מגישים יחד הצעה למכרז על ידי אותו נהג?".

 

נחום: "אילו ידעתי לא הייתי מסכים. שישלח שליח, יעלה 100 שקל. תקלה".

 

חוקרת: "אבל הרי דיברתם על המכרז ביניכם".

 

נחום: "לא דיברתי עם ליביו מאז ריב גדול עם חיון, שלא רצו לקנות ממני, החארות. זה היה לפני כשנה. כל מידע שאני אמסור לו לגבי הביד מ־IBM יפעל נגדי".

 

חוקרת: "אלא אם אתם עובדים יחד".

 

נחום: "אנחנו לא עובדים ביחד".

 

"יש לך 10% מהמחיר הזה. יש סיכוי שעוד תזכה..."

 

 

 

נחום, כך עולה מתמלילי חקירתו, לא ידע או לא הבין שבידי החוקרים יש ראיות נוספות לכאורה לתיאום. "באמונתי, אף אחד לא תיאם את המכרז הזה, כמו שאני לא מרשה לתאם אף מכרז", אמר נחום בביטחון. "יש שיחות שנערכו בין סמנכ"לית המכירות שלך חסיה נחום לבין ליביו אלנר", הטיחה בו החוקרת רוט. "אני לא מאמין שהיא תיאמה איתו מחיר", אמר נחום, ששוחרר באותו יום לביתו.

 

חודש לאחר מכן הוא שוב זומן לחקירה, ותכתובות המייל שהציגו לו החוקרים לא השאירו מקום לדמיון. אחת מהן התקיימה בינו לבין אלנר מחיון מחשבים באוגוסט 2008 לגבי מכרז לתחזוקת חומרה של עיריית פתח תקווה. השרשור נפתח במייל בנושא מליביו לנחום: "שלום רמי, מה שלומך? קיבלנו את הבקשה המצורפת. אם אתה רוצה שנעזור, רק תגיד". "ליהו, תגיש ב־23 אלף דולר", השיב לו נחום, "יש לך 10% מהמחיר הזה", וספק בציניות, הוסיף "יש סיכוי שעוד תזכה...".

 

"רמי, אני לא רוצה לזכות, אני רוצה שאתה תזכה", ענה לו אלנר, "אני רוצה לעזור לך לזכות אם אני יכול". "ככה אתה יכול", השיב לו נחום, "או שתגיש על 25 אלף דולר". אלנר השיב: "רמי, אני רוצה להגיש במחיר גבוה מהמחיר שאתה מגיש. אם אתה מגיש במחיר נמוך מ־25 אלף דולר, אז אני אגיש 25 אלף דולר". זה מה שנעשה, חתם נחום את השרשור,"תודה, בריאות וכושר".

 

החוקרים סברו שמצאו אקדח מעשן, אבל נחום בשלו: "זה רכיב אחד במכלול רכיבים של העירייה", טען להגנתו. "הוא מוכן לוותר על הזכייה כדי למכור לי רכיבים שלו, וזה מקובל בענף. בכל מקרה ניגשו למכרז הזה מספר לא מבוטל של חברות. כדי לזכות צריך לתמחר נמוך".

 

המכרז בפתח תקווה לא נכלל לבסוף בכתבי האישום רק משום שלא עמד ברף הכספי שקבעו ברשות ההגבלים.

 

"יהיה תיאום גם מול IBM. אסור שאלתא יידעו"

 

החוקרים המשיכו להציג לנחום תכתובות ממכרזים נוספים. אחת מהן, מפברואר 2012, עסקה במכרז לשרתים בפרויקט של אלתא. "יוסי", כתב נחום במייל לסמנכ"ל המכירות של הראל טכנולוגיות יוסי צייגר, "בפרויקט אפשר ללכת ביחד. אפשר ללכת בנפרד. אני מציע ללכת יחד (בלי שכל אחד יגיד למה זאת עסקה שלו...) דעתך?".

"רמי, אפשר ללכת ביחד, אני אתחייב לקנות ממך את היוניקס (שרת ‑ ת"ג)", השיב לו צייגר. כשביקש עוד פרטים, הסביר לו נחום: "אתה קונה ממני חצי ומוכר לאלתא. אני נותן הצעות גבוהות משלך בתיאום. אתה זוכה. אני מספק לך חצי במחיר ההזמנה. יהיה תיאום גם מול IBM. אסור שאלתא יידעו".

 

חוקרת: "מה הרעיון שעומד מאחורי החלוקה הזאת לחצי חצי?".

 

נחום: "סתם, התחרטטות. רוצה להיות בפרונט, תשלם לי".

 

חוקרת: "אתם מגישים הצעות מתואמות. הם זוכים כי ההצעה שלהם לאלתא במחיר נמוך יותר, ומתחייבים לרכוש ממך את הציוד, את השרתים".

 

נחום: "לא. מוגשת הצעה אחת בלבד. החלק שלי במחיר שלי בתוך ההצעה של הראל. אין שתי הצעות".

 

חוקרת: "בהמשך המייל אתה כותב לו, ציטוט: אתה זוכה".

 

נחום: "נכון. סיכמנו הוא בפרונט, הוא זוכה".

 

בחקירה נחום שמר על קור רוח. אבל בחקירתו הרביעית, באפריל 2014, הוא כבר איבד את שלוותו. זה קרה בגלל מייל ממאי 2009 שהציגו לו החוקרים. כותרתו היתה "חלוקת עבודה לפי הסכם", והוא נשלח לבכירים בטריפל סי ובהראל טכנולוגיות משחר שרון, מנהל תיקי הלקוחות בחברת We. למייל צורפה טבלת אקסל. "בהמשך לפגישתנו רצ"ב סיכום", כתב שרון במייל למכותבים. "שימו לב שאין קורלציה וצריך לאזן מספרים, אני מעדיף לעשות זאת בפגישה ולא במייל".

 

מה היה בטבלה שהקפיץ את נחום? שמות של 14 פרויקטים שבהם נקבע לכאורה מי יהיה הספק המוביל שיזכה במכרז, ומי יספק את הציוד כך שאף חברה לא תקופח. השווי הכולל של המכרזים בטבלה היה 2.75 מיליון דולר.

 

החוקרים פירשו את הטבלה לא רק כתיאום, אלא כניסיון לחלק את השוק בין המתחרים – עבירה חמורה על חוק ההגבלים העסקיים. "אני לא מסכים למייל", זעם נחום, "לא מסכים ש־We שלחו לנו מייל כזה. לא ידעתי, הייתי מתנגד, הייתי גומר לכולם את החיים".

 

"לא אישרתי חלוקה. פעם הציעו לי, אגב, ולא רציתי"

 

"תסביר את הטבלה", ביקשה החוקרת. נחום: "איזה פרויקט יש ומי מוביל כל פרויקט. יש גם טבלה כזאת ב־IBM כדי לתת תעדוף למי שמשקיע ומוביל. פה יש חלוקה של העסקים על הגדרה של הכנסות לכל חברה. זה לא מקובל עליי, אני לא שותף, אני לא מסכים שיהיו לי הכנסות כאלה".

 

חוקרת: "לדברי יעקב נווה, מנהל מכירות בטריפל סי, הטבלה מסכמת את הפגישה הזו. תגובתך?"

 

נחום: "יכול להיות. אני לא מסכים שאישרתי, הסכמתי או קיבלתי חלוקה כזו. זה מבחינתי חמור כי זה תיאום. הציעו לי פעם, אגב, ולא רציתי".

 

חיים ארביב, מנהל מחלקת החקירות של רשות ההגבלים חיים ארביב, מנהל מחלקת החקירות של רשות ההגבלים צילום: רוני פרל

 

חוקרת: "מי הציע לך?"

 

נחום: "אני לא רוצה להגיד. הטבלה הזו היא תוצאה של פגישה שאינה כשרה מבחינתי. לא ידעתי על קיומה, ואילו ידעתי, הייתי מגיב חזק וקשה כמו במקרים אחרים".

 

מטעם רמי נחום וחברת טריפל סי נמסרה התגובה הבאה, באמצעות עורכי הדין אריאל כפרי וטל שפירא ממשרד שפירא כפרי בר־זיק: "החברה פעלה ופועלת על פי חוק ואין לייחס לה את הנטען. העבירות המיוחסות למר רמי נחום הן עבירות של אחריות מנהלים ובנסיבות הקיימות לא היה מקום להעמידו לדין כלל. מעבר לכך, מדובר באירועים משנת 2011 ואף קודם לכן, כאשר היום פועלת החברה בתחומים אחרים לחלוטין".

 

לא נמסרו תגובות מעו"ד עינת בן משה המייצגת את אלנר, מעו"ד חגית בולמש המייצגת את הראל טכנולוגיות, ומעו"ד רווית צמח המייצגת את חברת we ואושרי שרון ועו"ד ירון קוסטליץ המייצג את שחר שרון, לא נמסרה תגובה. 

 

14 נאשמים, 6 הסדרי טיעון, ועוד היד נטויה

"אם עשו את זה אצלי, אקח אחריות"

 

ארבע שנים אחרי סיום החקירה של רשות ההגבלים העסקיים, ההליכים המשפטיים בפרשת קרטל המחשוב עדיין נמשכים בבית המשפט המחוזי בירושלים. הם מתנהלים בשני כתבי אישום נפרדים שהוגשו בשנת 2017, בעקבות ראיות שחלקן נחשפות כאן לראשונה נגד 14 מנכ"לים ועובדים בשש חברות מחשוב. הם נאשמים כי בין השנים 2009 ו־2012 תיאמו ביניהם 21 מכרזים של גופים ממשלתיים ובהם חברת החשמל, התעשייה האווירית ואלתא בהיקף של כ־17 מיליון שקל.

 

עם הנאשמים בפרשה נמנים חברת טריפל סי, מנכ"לה רמי נחום, אחותו חסיה ומנהל המכירות יעקב נווה, וכן החברות מטריקס אי.טי אינטגרציה ותשתיות, הראל טכנולוגיות, א.מ.ת מחשוב, We וחיון מחשבים. כמו כן נאשמים המנכ"לים שכיהנו בחברות בתקופת פעילותו של הקרטל, פרט למנכ"ל חיון מחשבים שמעון חיון, שההליכים נגדו הותלו בשל מצבו הרפואי.

 

במקביל להגשת כתבי האישום נחתם הסדר טיעון עם חיון מחשבים, באמצעות מפרק החברה ליאור מזור, שלפיו תורשע ותשלם 100 אלף שקל.

 

הסדרי טיעון נוספים נחתמו עם מנכ"ל הראל טכנולוגיות לשעבר דן מועלם, מנכ"ל א.מ.ת מחשוב יואב ויינברג, עם מנהלי המכירות בא.מ.ת מחשוב רון וישניצר ויעל רובינשטיין, ועם יעקב נווה מטריפל סי. כולם ירצו עבודות שירות וישלמו קנסות של 40‑100 אלף שקל. מוקדם לדעת אם גם העונשים על שאר הנאשמים בתיק ‑ אם יורשעו ‑ יסתכמו בקנסות ובעבודות שירות. בעניינה של חסיה נחום, למשל, התקיים הליך גישור. רשות ההגבלים דרשה להטיל על נחום, שמוגדרת כנאשמת מרכזית באחד משני כתבי האישום, עונש מאסר בפועל של שלושה חודשים לפחות.

 

ומה עם רמי נחום? בראיון למוסף "כלכליסט" ביוני האחרון סיפר נחום שאף הוא קיבל הצעה להסדר טיעון, אבל "אנחנו חברה ישרה והגונה, ולכן סירבתי. אני לא מוכן לומר שעשינו במודע עבירה, ועוד כזאת של לקיחה יתרה של כסף מלקוח. נלך לבית המשפט ונשכנע את השופט שזה אחרת ממה שחושבים החוקרים. אם יתברר שעשו את זה אצלי, אני אקח אחריות ואשלם את המחיר". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x