$
משפט

פרסום ראשון

יינות, בקבוקי וודקה, נופשים ומעטפות כסף: כתב אישום בכפוף לשימוע נגד בכירים במשרד הבריאות

כתב החשדות שנשלח לחשודים והגיע לידי "כלכליסט" מפרט כיצד לקחו בעלי תפקידים בכירים במשרד, מנהלת מחלקת היבוא ומהנדסי המזון, האמונים על אישורי יבוא לישראל של מוצרי מזון רגישים, שוחד בדרכים שונות ובתמורה אישרו את הכנסת המזון בלי שייבדקו כראוי

זוהר שחר לוי 12:4325.04.18

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הודיעה היום (ד') כי היא שוקלת להעמיד לדין 19 חשודים, בהם בכירים בשירות המזון הארצי במשרד הבריאות, בחשד לביצוע עבירות שוחד, הפרת אמונים ועבירות נוספות, זאת בכפוף לשימוע. כתב החשדות שהגיע לידי "כלכליסט" חושף כי עובדי המשרד קיבלו כשוחד יינות, בקבוקי יין, בילויים במסעדות יוקרה, חופשות בבתי מלון ומעטפות כסף.

 

 

מחסן מכס (ארכיון) מחסן מכס (ארכיון) צילום: דובר המשטרה

 

 

חקירת המשטרה בפרשה זו התנהלה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית שבלהב 433 (יאל"כ) ובשיתוף עם רשות המסים ומשרד הבריאות ונחשפה בחודש ספטמבר האחרון. אז, עצרה המשטרה מהנדסי מזון בכירים במשרד הבריאות, עמילי מכס, וכן מנהלת תחנת הסדר בנמל אשדוד. בהמשך נעצרו ונחקרו חשודים נוספים.

 

בדצמבר האחרון הודיעה המשטרה כי סיימה את החקירה בפרשה וכי נמצאה תשתית ראייתית להעמיד לדין כמה מהחשודים בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. בין היתר מצאה המשטרה כי יש תשתית ראייתית לכאורה להעמיד לדין את רות שימברג, מנהלת מחלקת היבוא בשירות מזון ארצי של משרד הבריאות, ויקטוריה שמיט, מנהלת תחנת הסדר באשדוד, ארתור פטחוב, מהנדס מזון במשרד וכן מספר בכירים נוספים ויבואנים של מוצרי מזון.

 

כתבי החשדות בעניינם של המעורבים מתארים כיצד שורה של עובדי שירות המזון הארצי לקחו שוחד במשך שנים מיבואנים ויועצי מזון שונים. בתמורה לשוחד, כך לפי הפרקליטות, קיבלו היבואנים יחס מועדף וטיפול מזורז בבקשות ייבוא לאישור מזון רגיש. בחלק מהמקרים, כך לפי כתב החשדות, נלקח השוחד על ידי עובדי הציבור גם כדי לפגוע, במסגרת התפקיד במתחרים של נותני השוחד.

 

עוד עלה בחקירה כי סכומי השוחד שלקחו העובדים נעו בין מאות אלפי שקלים לאלפי שקלים בודדים וזאת בהתאם למעמדם הארגוני ומשך התקופה בה לקחו את השוחד.

 

כתב החשדות שנשלח לחשודים והגיע לידי "כלכליסט" מפרט כיצד לקחו בעלי תפקידים בכירים במשרד, מנהלת מחלקת היבוא שימברג ומהנדסי המזון, האמונים על אישורי יבוא לישראל של מוצרי מזון רגישים, שוחד בדרכים שונות ובתמורה אישרו את הכנסת המזון בלי שיבדקו כראוי.  

 

 

עו"ד אייל בסרגליק עו"ד אייל בסרגליק צילום: יח"צ

 

 

לפי כתב החשדות, שנשלח לחשודים על ידי עו"ד טל פרג'ון, סגן בכיר בפרקליטות המדינה, שימברג מונתה בשנת 2007 למנהלת מחלקת ייבוא בשירות המזון הארצי ובמסגרת עבודתה הייתה אחראית על מהנדסי המזון במחלקת ייבוא. כמו כן היא עבדה מול יבואנים, עמילי מכס ויועצי מזון. לפי החשד, רפי ניניו, יועץ עבור יבואנים אל מול משרדי הממשלה, נתן לשימברג, החל משנת 2010 בראש השנה ובפסח מעטפות ובהן סכומי כסף שנעו בין 300-700 שקל במזומן. זאת, לפי כתב החשדות "על מנת להטותה למשוא פנים". לפי כתב החשדות קיבלה שימברג מניניו גם מוצרים שונים ובין היתר שמן, דגים, יין, וויסקי, בושם, מתקן סודה ותמונות מתכת. אף לאחר פתיחת החקירה, כך לפי החשד, קיבלה שימברג מניניו "שוחד בדמות מעבד מזון מסוג נינג'ה ששווי כ-400 שקל". בסך הכל, טוענים בפרקליטות כי קיבלה מהיועץ טובות הנאה בשווי של כ-5,000 שקל.

 

שימברג, כך עולה עוד, הכירה את מוסיה טוקר, יועץ ליבואנים אל מול שירות המזון ונפגשה עמו תכופות. לפי כתב החשדות בין השנים 2010-2017 היא נפגשה עמו במשרדה ולקחה ממנו מעטפות ובהן סכומי כסף משתנים במוזמן. שימברג, נטען, לקחה מטוקר את מעטפות הכסף, פעמיים בשנה, בסמוך לחג ישראל – ראש השנה ופסח. תחילה, בחמש השנים הראשונות קיבלה בכל פעם 500 שקל ובהמשך עמד הסכום על 1,000 שקל בכל מעטפה.

 

בחודש ספטמבר האחרון, סמוך לראש השנה ולאחר פתיחת החקירה הגלויה בפרשה לקחה שימברג מטוקר מעטפה ובה 1,000 שקל נוספים, כך עולה מכתב החשדות. מלבד אותן מעטפות, נטען עוד, היא לקחה ממנו בהזדמנויות שונות גם טובות הנאה נוספות בדמות מוצרי מזון וצריכה שונים ובין היתר קופסת קוויאר אדום, צלחות ומגבות. ערך טובות ההנאה שקיבלה ממנו, לפי הפרקליטות, הסתכם בכ-12,500 שקל.

 

שלומית אור, חשודה נוספת העובדת בשירות המזון כרכזת לשכה הייתה אמונה על קליטת בקשות של יבואנים לאישורי ייבוא למזון רגיש, ניתובן למהנדסי המזון ובסיום עבודתם היה עליה להזין את הנתונים למחשב. לפי החשד, גם אור קיבלה בחגי ישראל מעטפות מהיבואן ניניו בגובה של כ-1,500 שקל בסך הכל.

 

עוד עולה מכתב החשדות כי המעורבים קיבלו שוחד גם בדרך של ארוחות במסעדות פאר, חופשות בבתי מלון וכן מוצרי צריכה שונים כמו יינות, וודקה "טראמפ", בקבוקי שמן זית, סלסלות מתנה, מארזי סבון, כרטיסי מתנה ועוד. שימברג, למשל, כך לפי החשד, קיבלה מיבואן של מוצרי גבינות אברהם קריספל, בעל חברת היבוא אגל סחר מזון, חופשה בבית מלון "המקום" בנמצא בגליל המערבי ונסעה לשם ביחד עם משפחתה. קריספל, נטען, שילם עבור הנופש כ-2,000 שקל ושימברג כאמור לא החזירה לו סכום זה.

 

עו"ד אייל בסרגליק, המייצג את פטחוב, מסר: "טיוטת כתב האישום שהועברה לא מבססת מעשה שוחד שכן שמועות וספקולציות לא מהוות שוחד. שעה שנותן השוחד הלכאורי לא קיבל דבר ממרשנו ושעה שמרשנו עצמו נתן מתנות בצורה חברית לנותן השוחד במסגרת חברות ארוכת שנים ולא פעל בניגוד למסגרת תפקידו ולא פעל בעבור שוחד כלשהוא אלא בנאמנות באחריות ובקפדנות עבור משרד הבריאות אין כל עבירה. הדברים יוכחו בהמשך במהלך השימוע ויוכח כי מרשנו חף מפשע".

 

עוה"ד גיל דחוח וגלית רוטנברג ממשרד דחוח ושות', המייצגים את שימברג מסרו: "קיבלנו את ההודעה על החלטה לערוך שימוע. נלמד את החומר ונציג את הטענות בפני המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. אנו משוכנעים שתהיה אוזן קשבת ונפש חפצה לקבל את הטענות שלנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x