$
משפט

בלעדי לכלכליסט

המועמד של שקד למחוזי קיבל פטור מהקורס למיון שופטים

הנהלת בתי המשפט ויתרה לכנ"ר לשעבר דוד האן, המועמד לשופט בחיפה, על הקורס שנדרש מיתר המועמדים. האן היה מועמד השרה שקד לעליון, ומשפחתו מקורבת לבית היהודי. שקד: "הוועדה למינוי שופטים סברה שניסיונו וידענותו מייתרים מרכז הערכה"

ענת רואה 06:5516.04.18

האם הנהלת בתי המשפט מעניקה הקלות מיוחדות למועמד לשופט מחוזי דוד האן ‑ מי שהיה כונס הנכסים הרשמי (כנ"ר) ומועמד השרה איילת שקד לבית המשפט העליון? הוועדה למינוי שופטים אמורה לדון בעוד כחודש במינוי פרופ' האן לשופט במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בחיפה, אבל בדיקת "כלכליסט" מעלה כי הוא זכה לפריבילגיה שאפילו בכירים אחרים במשרד המשפטים לא זכו לה: פטור מהקורס למיון מועמדים לשיפוט – משוכה גבוהה ששני שלישים מהמועמדים כושלים בה.

 

 

 

הקלה זו מצטרפת לעדות אחרת ליחס המיוחד להאן, שנחשפה אתמול ב"כלכליסט": דו"ח בדיקה של משרד המשפטים על התנהלותו של האן כמפרק רשות השידור, שהעלה כי האן גלגל על קופת הפירוק של הרשות את שכרו של יועץ התקשורת שלו ‑ 14 אלף שקל לחודש במשך שלוש שנים. הדו"ח, למרות מסקנותיו הסופיות, לקוי בשורה של היבטים שמעלים חשש שמחבריו ניסו לטייח את חומרת מעשיו של האן. לדוגמה, הדו"ל אינו מזכיר שבהסכם ההתקשרות של האן עם יועץ התקשורת משה גל צוין במפורש שהיועץ יקדם את המוניטין של האן ולא של הרשות. הדו"ח לא גרם להסרת שמו של האן מהמועמדים לשיפוט.

 

הכנ"ר לשעבר דוד האן. פטור בלא־כלום הכנ"ר לשעבר דוד האן. פטור בלא־כלום צילום: נמרוד גליקמן

 

בא מבית יהודי טוב

 

קורס המועמדים לשיפוט, הפועל במסגרת המכון להשתלמות שופטים, הוא מעין מרכז הערכה בן שבוע המתקיים בתנאי פנימיה שלוש פעמים בשנה. כל מחזור מפגיש 21 מועמדים לשיפוט עם 3 שופטים מבתי המשפט העליון והמחוזי ועם שני פסיכולוגים, הבודקים כמעט כל היבט באישיותו של המועמד. נשיאת העליון לשעבר השופטת מרים נאור אמרה שהקורס הוא "חלק בלתי נפרד מהליך הבחירה של שופטים בישראל".

 

בוגרים בכירים אחרים של משרד המשפטים שחפצו להתמנות לשופטים לא זכו לדלג עליו כמו האן. לדוגמה, אלי אברבנל, ששימש כמשנה לפרקליט המדינה וכפרקליט מחוז ירושלים, נבחר בסוף 2016 לשופט בבית המשפט המחוזי בירושלים רק לאחר שעבר את הקורס; גם חיה זנדברג, לשעבר מנהלת המחלקה האזרחית בפרקליטות, מונתה לאחרונה לשופטת באותו בית משפט אחרי שעברה את הקורס. מועמדותה של ענבל רובינשטיין, לשעבר הסנגורית הציבורית הראשית, הוסרה אחרי שנכשלה בו.

 

את ההסבר לניסיונות להחליק את דרכו של האן לכס השיפוט אפשר למצוא, אולי, בתמיכה הנלהבת שמועמדותו זוכה לה מכיוון שרת המשפטים אילת שקד. כמה מבני משפחתו של האן מזוהים מאוד עם מפלגתה של שקד, הבית היהודי. אביו אריה היה מזכיר סיעת המפד"ל ומזכיר הכנסת, ואימו דינה, יו"ר תנועת אמונה העולמית וחברת הנהלת ההסתדרות הציונית, התמודדה ברשימת המפד"ל לכנסת וכיום חברת הבית היהודי. אחיו עופר הוא יועצו של יו"ר המפלגה, שר החינוך נפתלי בנט.

 

נשיאת העליון אסתר חיות. תדון בכשירותו של האן בלי מרכז הערכה נשיאת העליון אסתר חיות. תדון בכשירותו של האן בלי מרכז הערכה צילום: אלכס קולומויסקי

 

האן היה מועמדה של שקד לשיפוט בבית המשפט העליון כאשר הוועדה לבחירת שופטים התכנסה בפברואר 2017. הוועדה דחתה את מועמדותו, אך בו־ערב פרסמה דוברת השרה שקד הודעה שלפיה האן "מונה לבית המשפט המחוזי", כמין "פרס ניחומים" לכנ"ר לשעבר. ואולם "כלכליסט" חשף כי החוק אינו מאפשר לוועדה לפעול כך, והיא רשאית לדון במועמדות של אדם לשיפוט רק בערכאה שאליה הציג מועמדות מלכתחילה, ובכל מקרה יש להגיש את שמו של האן כמועמד לבית המשפט המחוזי ולעבור את התהליך הרגיל כמו כל מועמד אחר.

 

ואכן, זמן קצר לאחר מכן, באפריל 2017, נודע שהאן הסיר במפתיע את מועמדותו לשופט מחוזי, והתמודד על תפקיד נשיא אוניברסיטת בר אילן, אך לא נבחר. רק לפני כמה שבועות פורסם ברשומות כי האן נמנה עם המועמדים למינוי לבית המשפט המחוזי בחיפה, וזאת מבלי שנדרש לעבור את קורס המיון.

 

שקד: "טענה מגוחכת"

 

בלשכת השרה שקד דוחים את הרעיון שזיקתו המשפחתית של האן לבית היהודי הופכת את מועמדותו למינוי פוליטי פסול, ומכנים את השאלה "מגוחכת": "בדיקה כזו מתאימה למדינות חשוכות ולא לדמוקרטיה נאורה". עוד מוסיפים שם כי מי שפטר את האן מהשתתפות בקורס כלל היתה השרה שקד, אלא הוועדה למינוי שופטים בעת שדנה במועמדותו של האן לבית המשפט העליון: "הוועדה סברה שניסיונו וידענותו של האן מייתרים את הצורך בהשתתפות במרכז ההערכה, והסמיכה את ועדת המשנה להחליט על כך באופן רשמי".

 

אולם תגובה זו אינה מתיישבת עם הדברים שמסרה ל"כלכליסט" דוברת בתי המשפט, שלפיהם מועמדותו של האן תיבחן בבוא היום בידי הנשיאה חיות ושני השופטים החברים בוועדה לבחירת שופטים "בהתאם לחומר שיונח בפניהם, ואף עניין זה יישקל". כך או כך, לא הצלחנו לקבל תשובה ברורה לשאלה מדוע דווקא האן הצליח לדלג על דרישה שבכירי מערכת המשפט נדרשו לעמוד בה.

 

מטעמם של האן ושל השר בנט לא התקבלו תגובות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x