$
משפט

טקס השבעת השופטים: ורוח פוזננסקי כץ מרחפת מעל

שני הישגים נשיים נרשמו אתמול בטקס השבעת השופטים: מינוי של שופטת חרדית ראשונה ומינוי נשיאה ראשונה לבית הדין הארצי לעבודה. אך הנשיא הקדיש את דבריו לנקיון הכפיים הנדרש מהשופטים

משה גורלי 08:1628.03.18

נשיא המדינה רובי ריבלין לא הזכיר כלל את השופטת רונית פוזננסקי־כץ בנאומו. אבל דוברות בית הנשיא הפיצה את דבריו אתמול בטקס השבעת שופטים תחת הכותרת: "נשיא המדינה פנה אל שופטי ישראל בדברים נוקבים על רקע התנהלות השופטת רונית פוזננסקי־כץ".

 

הדברים אכן חלים עליה, אבל, באותה מידה, מוטב שכולם ישננו אותם: "בית המשפט הוא בית זכוכית, השופטים אינם רק שופטים, הם גם נשפטים כל העת. אנו חיים בעידן של 'שפוֹט השופטים'. הציבור שופט, הוא דורש שקיפות, הוגנות, תהליך נקי, וזכותו לעשות זאת. השופטים נשפטים יותר מאשר כל גורם אחר. אין די בכך שביכולתם להסביר, להשיב לטענות. עליהם למנוע אפשרות לרינונים. נדרש מהם רף גבוה ביותר של ניקיון כפיים. גם אם קשה להשביע את רצונו של הציבור".

 

 

הנשיא ריבלין, נשיאת העליון חיות ושרת המשפטים שקד עם המושבעים החדשים. לתור אחרי דרכים לשפר את השירות הנשיא ריבלין, נשיאת העליון חיות ושרת המשפטים שקד עם המושבעים החדשים. לתור אחרי דרכים לשפר את השירות צילום: מארק ניימן לע"מ

 

אין לי וואטסאפ

 

ההשבעה אתמול הותירה חותם היסטורי. לראשונה הושבעה שופטת חרדית, חוי טוקר, שתחל את כהונתה בבית משפט השלום בירושלים. בזמנו, ביקש השופט אהרן ברק למנות לבית המשפט העליון את הדיין החרדי הרב שלמה דיקובסקי אולם הרב יוסף שלום אלישיב אסר עליו את המינוי. בעיני הרבנים החרדים בתי המשפט של מדינת ישראל הם "ערכאות של גויים". הרב עובדיה יוסף היה הנוקב מכולם: "בועלי נידות, רשעים, מורים וסוררים".

 

טוקר תחל את כהונתה כשופטת מעצרים, נושא חם בימים אלה. "תשתדלי שלא יצלמו לך את מסרוני הוואטסאפ שלך", יעצתי לה, "אין לי בכלל וואטסאפ", השיבה. לשופטים יש ווטסאפ לצרכי עבודה, והשאלה היא האם טוקר תקבל פטור, או אישור מהרב. "כולי תקווה שאחרייך, יגיעו רבות ורבים מבני הציבור החרדי", בירכה שרת המשפטים איילת שקד.

 

תמימות דעים

 

לבית המשפט העליון הושבע פרופ' עפר גרוסקופף, שגרף מחמאות הן מהנשיאה אסתר חיות והן מהשרה שקד. שקד וגרוסקופף חולקים מנטור משותף, פרופ' דניאל פרידמן, שר המשפטים לשעבר שהגיע לטקס ההשבעה ובהחלט נראה מאושר משני תלמידיו.

 

שקד וחיות הסכימו על הבחירה הזאת ושילבו ידיים אל מול ראש הלשכה אפי נווה, שתמך במינוי השופט חאלד כבוב לעליון וחברי ועדה נוספים שתמכו בשופט שאול שוחט.

 

נדמה ששיתוף הפעולה בין השרה לנשיאה לא מסתכם רק בתקדים הזה, ששבר לרגע את הברית החזקה שבין שקד לנווה. נדמה ששיתוף הפעולה גלש גם לנאומים. לפני כחצי שנה, בכנס העמותה למשפט ציבורי בזכרון יעקב, נרשמו נאומים חריפים במיוחד מצדן של שקד וחיות, שממש התעמתו שם חזיתית. אתמול, הנאומים היו מפויסים. כנראה, ואני משער, שההדדיות הזאת מסוכמת מראש כדי שלא תיווצר א־סימטריה — האחת תוקפת והשנייה אינה מגיבה. בזכרון יעקב הן שלפו את הנבוטים, אתמול הוחלפו בעיקר דברי נועם.

 

בלי עננה כלכלית

 

שני חילופים חשובים נרשמו אתמול: השופטת ורדה וירט־לבנה החליפה את השופט יגאל פליטמן כנשיאת בית הדין הארצי לעבודה; והשופט יגאל מרזל החליף את השופט מיכה שפיצר כמנהל בתי המשפט. חיות לחמה בנחישות למינויו של מרזל, שקד עשתה שריר נגדי שסייע לה להעביר את מינויו של פרופ' אלכס שטיין לבית המשפט העליון.

 

וירט־לבנה, כראש נציגות השופטים, הובילה בשנים האחרונות את המאבק לשדרוג הפנסיה הצוברת, שמעיקה על שופטים רבים שעתידם הכלכלי לא ברור, ואין סכנה גדולה יותר למערכת משפט משופטים שמרחפת מעליהם עננה כלכלית. המאבק הסתיים לאחרונה בהצלחה ווירט־לבנה סיימה את תפקידה כראש הנציגות, שזה סוג של ראש ועד.

 

במונחי שוק העבודה, וירט־לבנה שהושבעה כנשיאה, שייכת כעת להנהלה ולכן עליה לפרוש מראשות הוועד. יחליף אותה כראש הנציגות השופט ירון לוי מהמחוזי בתל אביב וסגנו יהיה השופט עדי הדר מהשלום בתל אביב.

 

השרה שקד העירה שווירט־לבנה השלימה את ההשתלטות הנשית על המערכת — שרה, נשיאת עליון ונשיאת בית דין ארצי, "וזאת", הוסיפה, "מלבד הרוב הנשי שיש כיום במערכת המשפט". התפקיד היחידי, אגב, שטרם נכבש בידי נשים הוא היועץ המשפטי לממשלה.

 

שיאנית בהתדיינויות

 

חברת הוועדה לבחירת שופטים נורית קורן גאה ביבול המרשים, כ־200 שופטים, שמונו מאז שהחלה לפעול הוועדה הנוכחית בראשות שקד. קורן מחויבת בעיקר למינוי נשים ומזרחים. לכן הסבב האחרון, עם "שני אשכנזים" (שטיין וגרוסקופף), הוא כישלון חרוץ מבחינתה, לפחות בנוגע לבית המשפט העליון. היעד הבא, היא אומרת, זה לחזק את בתי הדין לעבודה שזקוקים להגדלת תקנים דחופה.

 

נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות סקרה את המלאי הכללי נכון לעכשיו: "כ־726 שופטות, שופטים, רשמות ורשמים נדרשים לטפל בכ־859 אלף תיקים עיקריים המוגשים להם מדי שנה. במובן זה ישראל היא אחת השיאניות העולמיות בכמות ההתדיינויות המשפטיות לנפש והיקף זה מחייב אותנו כמערכת לתור כל העת אחר דרכים לייעל ולשפר את השירות הניתן לציבור".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x