$
משפט

גרושה של עובד עירייה שנפטר תבעה את כספי הגמל שלו ונדחתה

הגרושה טענה שהיא המוטבת היחידה בקופה. אלא שצוואתו לא הותירה מקום לספק כי הוא לא רצה שכספו יגיע לידיה, וביה"ד העדיף לקיים את רצונו. זו החלטה חריגה משום שכספי גמל לא נחשבים לחלק מעיזבון

עו"ד מאיה וייס טמיר 12:2621.03.18

בית הדין לעבודה בתל אביב קבע לאחרונה כי כספים המוחזקים בקופת הגמל של עובד עיריית תל-אביב שנפטר יחולקו בהתאם לצוואה שערך ולא לפי ההוראות שהותיר בקופה ולפיהן המוטבת היא גרושתו. מדובר בקביעה חריגה משום שכספי גמל לא נחשבים לחלק מעיזבון, והיא התקבלה כיוון שסגנית הנשיאה רוית צדיק שוכנעה כי זהו "רצונו הברור" של המנוח.

 

 

המנוח הצטרף ב-1991 לקופת הגמל של עובדי העירייה, ורשם את אישתו כמוטבת. שש שנים לאחר מכן השניים התגרשו אך הוא לא שינה את הרישום ולמעשה הוא נותר כמו שהוא עד למותו ב-2014.

 

עם פטירתו פנתה גרושתו לקופת הגמל בדרישה לקבל את הכספים שצבר המנוח אך בקשתה סורבה לנוכח העובדה ששנה לפני מותו הוא ערך צוואה במסגרתה הוריש את כלל רכושו ונכסיו לבנו מנישואיו הראשונים ולידועה בציבור שלו (שנפטרה אף היא).

 

 צילום: bigstock

 

בתביעה שהגישה בדצמבר 2016, טענה גרושתו של המנוח כי כספי גמל אינם נחשבים לחלק מהעיזבון ולכן יש לחלק אותם בהתאם להוראות שהותיר המנוח בקופה. לטענתה, הוראות הצוואה אינן רלוונטיות לנוכח הוראות החוק, מה גם שהמנוח לא טרח לעדכן את המוטבים בקופה לאחר עריכת הצוואה.

קופת הגמל הודיעה כי תפעל בהתאם להוראות בית הדין אך לצד זאת היא סברה שיש לחלק את הכספים בהתאם לצוואת המנוח.

 

"המנוח רצה להוריש את כספי הקופה לבנו ולזוגתו, ולא לגרושתו"

 

סגנית הנשיאה צדיק ציינה תחילה כי החוק כן מחייב מבוטחים המעוניינים שכספי הגמל שלהם יועברו לידי יורשיהם לעדכן את הרישום בקופה.

עם זאת השופטת קבעה כי אין הלכה חד-משמעית בשאלה האם הוראות צוואה גוברות על הרישום בקופה לנוכח מחלוקות שהתגלעו בנושא בין שופטי העליון בעבר.

 

בתוך כך, השופטת הדגישה כי חרף המחלוקות, בתי המשפט נטו לאמץ את הגישה לפיה כל עוד הצוואה תקפה ונקייה מפגמים כספי הקצבאות והביטוחים יחולקו בהתאם להוראותיה, המשקפות את רצונו האמיתי של המנוח.

 

כך השופטת החליטה גם במקרה הנוכחי. "האופן בו נוסחה צוואת המנוח, מלמד באופן ברור מה היה אומד דעתו של המנוח וכי רצונו היה לכלול את

הכספים המחוזקים בקופות השונות כחלק מהעיזבון ובהתאמה לכך, מדובר בהוראה לשינוי המוטבים בפוליסה, בהתאם לרצונו של המנוח וכפי שנקבע בצוואה" כתבה השופטת.

 

כמו כן היא הוסיפה כי הזמן הרב שחלף ממועד הגירושים ועד לעריכת הצוואה מחזק את הרושם שהכוונה האמיתית של המנוח הייתה להוריש את כספי הקופה לבנו ולזוגתו, ולא לגרושתו.

 

בסופו של יום, סגנית הנשיאה צדיק דחתה את תביעת הגרושה והורתה על חלוקת כספי הקופה בהתאם לצוואת המנוח. לא נקבעו הוצאות.

 

לפסק הדין

 

• ב"כ התובעת: עו"ד יהל סגל

• ב"כ הנתבעים: עורכי הדין יוסי פורת, מיטל צפרוני ודידי אופיר

 

* עו"ד מאיה וייס טמיר עוסקת בדיני ביטוח

** הכותבת לא ייצגה בתיק

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x