$
דעות

עורכי הדין על הכוונת של רואי החשבון

חוק "השירותים המשפטיים" שנחקק בבריטניה מאפשר לבעלי מקצוע שאינם עורכי דין להיות בעלים של משרד עו"ד. מדובר בחוק בעל פוטנציאל השפעה דרמטי על שוק עריכת הדין בבריטניה ומעבר לה

צחי סרוסי 07:3016.03.18

החקיקה בישראל כיום אינה מתירה למי שאינו עו"ד להחזיק במשרד עו"ד או להיות שותף בו, בדומה לחקיקה אצל רו"ח האוסרת לעסוק במקצוע בשותפות עם מי שאינו כזה. יחד עם זאת, ישנן מדינות שהתירו בחוק את פתיחת השוק המשפטי לבעלי מקצועות אחרים, שיכולים להחזיק במשרדי עו"ד או להיות שותפים בו.

 

אחת מאותן מדינות היא בריטניה, אשר העבירה את "חוק השירותים המשפטיים" בשנת 2012, המתיר - 'מבנה עסקי אלטרנטיבי' (ABS-'Alternative Business Structure') באמצעותו יכולים בעלי מקצוע שאינם עורכי דין להיות בעלים של משרד עו"ד. מדובר בחוק בעל פוטנציאל השפעה דרמטי על שוק עריכת הדין בבריטניה ומעבר לה.

 

טקס הסמכה של עורכי דין (ארכיון) טקס הסמכה של עורכי דין (ארכיון) צילום: אלכס קולומויסקי

 

כיום, ההשקעות הבולטות ביותר בשוק המשפטי מגיעות מצדם של משרדי רו"ח גדולים בבריטניה: לפחות שלושה מתוך ארבעת משרדי רו"ח הגדולים בבריטניה (המכונים ה-Big Four) ייסדו מבנה עסקי אלטרנטיבי (ABS) או שקלו את הקמתו. עם או בלי "רפורמת" ה- ABS, משרדי רו"ח הגדולים הרחיבו את השפעתם על שוק עוה"ד - חלקם בצורה משמעותית.

 

משרדי רו"ח EY ו-KPMG העסיקו שותפים ממשרדי עו"ד מהגדולים בעולם, לרבות משרדי עו"ד מהבולטים בבריטניה.

 

ה-Big Four נוקטים בגישה עסקית ממוקדת: במקום להקים משרדי עו"ד המספקים קשת שירותים נרחבת, הם מתרכזים בתחומי משפט שישלימו שירותים קיימים. הם שואפים לבנות פרקטיקות נרחבות בשווקים מתפתחים, בהם לא קיימת נוכחות של משרדי עו"ד בינלאומיים.

 

ניתן לראות כי גישה זו נושאת פרי. אם בעבר משרדי עו"ד הסתכלו על ה-Big Four ממגדל השן, הרי שבשנים האחרונות הרווחיות של ה-Big Four גואה: הרווח השנתי של שותף במשרד Big Four בבריטניה עומד על כ-750,000 ליש"ט (כ-4.5 מיליון שקל).

 

רווח זה מציב את ה-Big Four בקו ישר עם הקצה העליון של משרדי עו"ד הבינוניים בבריטניה, בהם הרווח השנתי לשותף עומד על ממוצע של 400,000 ליש"ט (סך של כ-2.4 מיליון שקל).

 

לפיכך, משרדי רו"ח יכולים כיום "לצוד" שותפים ממשרדי עוה"ד הבינוניים בבריטניה בקלות יחסית. יתרה מכך, לפי פרסומים במגזין The Lawyer'', משרדי עו"ד הגדולים בבריטניה מפנים לקוחות ל-Big Four, ולכן סביר כי המטרה האמיתית של ה-Big Four, הם משרדי עו"ד בינוניים.

 

גורם נוסף במגמה הזו, שהינו בעל השלכות פוליטיות משמעותיות בבריטניה, הינו הזכות של עו"ד לסרב לרשויות המס במתן מסמכים מסוימים - זכות שאינה עומדת לרו"ח. בהתאם לדו"ח שפורסם במגזין "Financial Times", משרדי רו"ח יכולים לנכס לעצמם זכות זו, אם עו"ד מעורב במתן חוות הדעת. נקודה זו לא תתקבל באהדה בבריטניה, היות ומדובר בעניין בעל רגישות ציבורית גבוהה בשל ניסיונותיהם של תאגידי ענק בצמצום חשבונות המס, ולא ברור כיצד העניין יפעל בדיוק.

 

לא מן הנמנע שברגע שמשרדי רו"ח גדולים וזרים, שסיימו לבנות את זרועותיהם המשפטיות בבריטניה, יצטרכו עורכי דין בישראל, הם יעדיפו להתקשר עם "אחד משלהם" ולא עם משרד עו"ד מקומי. כרגע, מבחינת שוק עריכת הדין הישראלי, ובכלל זה תעריפי שכר טרחה והצפיפות הגבוהה של עו"ד בשוק, יש להניח שכעת חדירת משרדי רו"ח לשוק עו"ד בישראל אינה סבירה.

 

היה ובכל זאת הדבר יתרחש בעתיד, זה יעשה באמצעות שותפויות כלכליות מובהקות. הקורבנות הגדולים יהיו משרדי עו"ד הבינוניים, שגם כך מרגישים על בשרם את הירידה בתעריפי שכר הטרחה בשוק עריכת הדין הרווי.

 

רו"ח צחי סרוסי הינו ראש מחלקת Robus CPA, מחלקת הייעוץ ללמשרדי רו"ח בישראל

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x