$
משפט

ועדת האתיקה: ח"כים לא יעסקו בעריכת דין, אפילו בהתנדבות

ההחלטה התקבלה לאחר שח"כ בצלאל סמוטריץ' אימת תצהירים בבקשת תקציב שהגישה מועצת היישוב קדומים לקק"ל, וזמן קצר אחר כך פעל לסיכול חוק מיסוי קק"ל בכנסת

שחר אילן 18:5013.03.18
ועדת האתיקה של הכנסת קובעת כי חברי כנסת אינם רשאים לפעול כעורכי דין אפילו בהתנדבות ואפילו בפעולות פשוטות כמו אימות תצהירים. זאת בשל החשש לניגוד עניינים וכן לאפשרות שהגורמים שמקבלים את התצהירים יתייחסו אליהם כאילו חברי הכנסת עומדים מאחוריהם.

 

הוועדה קבעה את הדברים בעניינו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי שאימת תצהירים בבקשת תקציב שהגישה מועצת היישוב קדומים, שבו הוא מתגורר, לקק"ל. זמן קצר אחר כך פעל סמוטריץ' לסיכול חוק מיסוי קק"ל בכנסת מה שעלול להראות כניגוד עניינים. חוק מיסוי קק"ל צפוי להביא לכך שקק"ל תשלם מאות מילוני שקלים בשנה למדינה על רווחיה מקרקע.

 

סמוטריץ' טען כי אימות התצהירים נעשה ללא תמורה ובהתנדבות מלאה וכי "חוק חסינות חברי הכנסת קובע מפורשת כי אין מניעה מצדו של ח"כ לשמש עורך דין בהתנדבות". לדבריו, הוא מאמת תצהירים בהתנדבות עוד מהתקופה שלפני שהיה ח"כ אבל אינו מייצג בהליכים ובכל מקרה אין מדובר בניגוד עניינים. בנוסף טען ש"לועדת האתיקה אין סמכות לאסור עיסוק מעין זה לאור לשונו המפורשת של חוק החסינות".

 

בצלאל סמוטריץ' בצלאל סמוטריץ' צילום: עומר מסינגר

 

הוועדה דחתה את עמדת סמוטריץ'. היא קבעה כי "עיסוק נוסף כעורך דין גם ללא תמורה לרבות עריכת תצהירים ואימותם יוצר חשש לניגוד עניינים בדואי מראית עין לחשש כזה". לכן יש לאסור אותו מכוח הסעיף בחוק החסינות האוסר על עיסוק נוסף שיש בו אפשרות של ניגוד עניינים.

 

בהחלטת הוועדה נאמר עוד כי "בהתנגשות בין שני הסעיפים, זה המתיר וזה האוסר, עמדת ועדת האתיקה היא שהסעיף בדבר ניגוד העניינים גובר וכי על חברי הכנסת להימנע מכל עיסוק נוסף כעורכי דין". הועדה קובעת שכל ההחרגה "יש בה פוטנציאל מובהק לניגוד עניינים ולפגיעה בתדמית הכנסת וחברי הכנסת".

 

לדבריה, גם פעולה פשוטה כמו חתימת תצהירים נעשית בדרך כלל לשם הגשת בקשות לרשויות המדינה, "מה שעלול ליצור מצג כלפי הרשויות שחבר הכנסת עומד מאחורי הבקשה. לכן בוודאי אין מקום לכך ששמו של חבר כנסת יתנוסס על גבי תצהיר שמופנה לרשויות אלה".

 

הוועדה מציינת שהיועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון הנחה בתחילת כהונתה של הכנסת ה-20 את חברי הכנסת החדשים שהם עורכי דין, כי אין להם היתר לעיסוק כלשהו במקצוע. היא מאמצת את עמדתו וקובעת ש"כל עיסוק נוסף כעורך דין ללא תמורה לרבות אימות חתימה על תצהירים מהווה הפרה של כללי האתיקה ויש להימנע מכך". עם זאת הוועדה לא הטילה כל סנקציה על סמוטריץ' שהמקרה שלו הפך למקרה המבחן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x