$
משפט

בנק הפועלים נתן ״אשראי בקליק״ בלי בקרה – ויעבור לסוף רשימת הנושים

הבנק אפשר לצעיר שקוע בחובות ללוות כ-150,000 שקל דרך האינטרנט. בפסק דין עקרוני נקבע שהבנק התנהל בחוסר תום לב כלפי הנושים האחרים ויוכל לגבות את החוב רק אחרי פירעון יתר החובות

עו"ד שמעון עטיאס 13:2508.03.18

ב-2016 צעיר בן 24 נכנס להליכי פשיטת רגל בגין חובות של חצי מיליון שקל. התברר שהנושה המרכזי, בנק הפועלים, נתן לו ב-2013 הלוואות ״בקליק״ דרך האינטרנט בסכומים משמעותיים מבלי לבדוק את יתר התחייבויותיו. השופט עודד מאור קבע שמדובר בהתנהלות חסרת תום לב המצדיקה סטייה מעקרון השוויון בין הנושים ודחיית פירעון החוב לבנק.

 

הצעיר סיפר שלפני כ-5 שנים ביקש לפתוח בית קפה ונטל לצורך כך הלוואה מבנק הפועלים. העסק קרס בתוך זמן קצר והוא לא עמד בהחזרים ובתשלומים למלווים חוץ בנקאים אחרים ולספקים שונים.

 

כדי לנסות להיחלץ ממצבו הוא נטל ״אשראי ברגע״ מהבנק דרך האינטרנט בסכום מצטבר של כ-150,000 שקל. גם את ההלוואה הזו לא הצליח להחזיר ממשכורתו הצנועה והבנק מחזר אותה בהלוואה נוספת, לה ערבה אמו.

 

הנאמן טען כי מדובר בחייב צעיר מאוד, נטול השכלה או מקצוע, מרקע אישי ורפואי לא פשוטים ולא ברור כיצד יצר חובות בסכומים כה גבוהים. לדבריו, יש להביא בחשבון במסגרת השיקולים את חוסר תום הלב של הנושה הגדול, בנק הפועלים, שנתן לחייב אשראי שהסיכוי להחזירו אפסי.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה

הבנק הסביר שהתנהלות החשבון של הצעיר לאורך השנים הייתה טובה וכל מטרתו במתן האשראי הייתה לנסות לעזור לו להשתקם.

 

"הקפיד להיזהר לא להעמיד את הצרכן בפיתוי"

 

השופט עודד מאור מבית המשפט המחוזי בתל אביב כתב שהמקרה ממחיש את הקושי שבמתן אשראי למשקי בית בכלל ולצעירים בפרט בהעדר בקרה או פיקוח מתאימים מצד הבנק. השופט סקר את התמורות שעבר שוק האשראי בשנים האחרונות, בין היתר, באופן שבו האשראי הצרכני משווק בכל אמצעי התקשורת האפשריים תוך פיתוי הצרכנים הפרטיים לקחת הלוואות שאינן בהכרח מותאמות ליכולתם הכלכלית. לדבריו, אמנם בהלוואה יש אחריות לשני הצדדים אך לנוכח מעמדו העדיף של הבנק כנושה מקצועי עליו להקפיד להיזהר לא להעמיד את הצרכן בפיתוי ״כמו שלא ינהג בילד בחנות ממתקים תוך ציפייה שינהג באופן אחראי״.

 

השופט קבע שעל הבנק מוטלת חובה לבחון באופן יעיל ובזמן אמת בטרם מתן הלוואה את התחייבויותיו הכוללות של הלקוח אל מול נכסיו. התנהלות זו היא חלק מחובת תום הלב של הבנק כלפי הנושים האחרים. השופט הסביר שבמתן ההלוואות ללא כל פיקוח או בקרה בסכומים משמעותיים בפרק זמן כה קצר, כשסכומי ההחזר החודשי הולכים ותופחים לאלפי שקלים, הבנק הרע את מצבם של יתר הנושים ותרם לקריסה הכלכלית של הצעיר. לדבריו, כשמתברר שבנק פעל מתוך זלזול וחוסר אכפתיות כלפי הנושים האחרים מוצדק להשעות את פירעון חוב ההלוואה עד לפירעון יתר החובות תוך סטייה מעקרון השוויון בין הנושים בהליך פשיטת רגל.

 

השופט סיכם שאין מנוס מתיקון העיוות שנגרם כתוצאה מהתנהגות הבנק והורה שהחוב שמקורו בהלוואה האחרונה של בנק הפועלים יידחה עד לאחר פירעון החוב ליתר הנושים.

 

להחלטה

• ב״כ החייב: לא צוין

• ב״כ הנאמן: עו״ד ש׳ שלו

• ב״כ הבנק: עו״ד א׳ ניזרי

 

* עו"ד שמעון עטיאס עוסק בפשיטת רגל

** הכותב לא ייצג בתיק

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x