$
דעות

אל תאפשרו לחסל את מושב אליקים

בימים אלה, עסוקים משרד החקלאות, משרד האנרגיה ורשות המים, בקידום פרויקטים שמטרתם לעודד את החקלאות במרחב אליקים. יוזמת סיפוח השטחים החקלאיים של המושב לעיר יוקנעם עילית, והעברתם לאינטרסנטיים נדל"ניים, שיהפכו את השטח כולו לאיים של בטון, יהוו פגיעה אנושה ביכולת לקדם ולממש את הייעוד החקלאי של אדמות אלו

איציק חולבסקי 07:3502.03.18

שיאים חדשים של איוולת שלטונית עלולים להישבר בשבועות הקרובים אם אכן יצליחו היוזמות לקדם את תוכנית ההשתלטות על שטחי המועצה האזורית מגידו, ובפרט את סיפוח אדמות מושב אליקים, מושב שהוקם בשנת 1949 על ידי עולי תימן. אם תתקבל החלטה בקבינט הדיור, העתיד להתכנס בימים הקרובים, להעביר את הדיון בעניין זה לותמ"ל, (ועדה ארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור), הידועה בחוסר האיזון התכנוני שלה, ובחוסר המידתיות והקשב לצרכי היישובים החקלאיים, וההתיישבות בכללה, אזי נמצא את עצמנו מול מציאות עגומה, בה עלולים לקדם במהירות תוכנית הרסנית שתהווה בכייה לדורות.

 

מושב אליקים, הינו מארג קהילתי ייחודי שצמח והתפתח לאורך השנים. ותיקי אליקים השקיעו עמל ויזע בעבודה פיזית מפרכת בשדות המושב, הכל כחלק מחזון ההגשמה הציוני. המושב הפך ב-1970 ליישוב קהילתי, ולאחר משאבים רבים שהושקעו ע"י כלל הגורמים המעורבים, חזר בשנת 2008 להיות מושב עובדים.

 

מושב אליקים מושב אליקים צילום: ויקיפדיה

 

 

בימים אלה, עסוקים משרד החקלאות, משרד האנרגיה ורשות המים, בקידום פרויקטים שמטרתם לעודד את החקלאות במרחב אליקים. יוזמת סיפוח השטחים החקלאיים של המושב לעיר יוקנעם עילית, והעברתם לאינטרסנטיים נדל"ניים, שיהפכו את השטח כולו לאיים של בטון, יהוו פגיעה אנושה ביכולת לקדם ולממש את הייעוד החקלאי של אדמות אלו. המשמעות הרסנית; עשרות מיליוני שקלים יירדו לטמיון. בידה האחת המדינה משקיעה כספים אדירים לעידוד ולקיום חקלאות באזור (הקמת מפעל השבת מי קולחין שמטרתו נטיעת אלפי דונם מטע ברמת מנשה כולל אליקים), ובידה השנייה מחסלת את הסיכוי להפריח את אותם שטחים, כ- 1200 דונמים.

 

לצערי, התוכנית להרחבת העיר יוקנעם עלית בעוד כ-4,500 יחידות דיור נוספות, כאשר לעיר תוכנית מתאר מאושרת עד לשנת 2030, המאפשרת את הגדלת האוכלוסייה ב- 50%, היא בגדר איוולת גמורה. התוכנית המדוברת תוכננה בדיוק על שטח המשבצת החקלאית של מושב אליקים. כל זה נעשה מבלי לקיים דיאלוג אמיתי עם מועצה אזורית מגידו ועם תושבי אליקים.

 

כעת, את רעיון העוועים הזה רוצים לקדם באופן מזורז ובלתי מבוקר בותמ"ל. ידוע כי הוועדה מתאפיינת בכשלים רבים, ובפועל מכשירה הליך תכנוני מהיר, פוגעני ובלתי מבוקר. הוועדה משתפת את הציבור באופן מצומצם ביותר, ולמעשה חסרה את האיזונים והבלמים הטבעיים, שכל כך נחוצים בהליך תכנוני ראוי ונאות. לצערי, הוועדה הפגינה כבר חוסר התחשבות בולט ומופגן בשטחים חקלאיים, ובצורך לשמור על אופיים של היישובים החקלאיים הסמוכים לערים, תוך התעלמות מצרכי הפרנסה של תושביהם.

 

הצעת החוק של ח"כ איתן ברושי, יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, מציעה להכניס היגיון ומתינות בתהליך העבודה של הותמ"ל וקוראת להגביל את הפגיעה בשטחי החקלאות ובפרנסת תושבי המרחב הכפרי. להצעת ברושי פוטנציאל גדול לתקן את כשלי הותמ"ל, אבל עד שתתקבל ואם בכלל, למושב אליקים הייחודי המשלב בין דתיים וחילונים, זה עלול להיות מאוחר מידי, שעה שיימצא עצמו מול שוקת שבורה.

 

יובהר ויודגש, למען הסר ספק שליוקנעם עילית זכות זכות לצמוח אך לא במחיר חורבן הישובים הכפריים הסמוכים לה, לעיר כבר כיום פוטנציאל גידול של כ-40% וטוב שכך. יחד עם זאת, על כולנו לזכור שאסור לאבד את הצביון הייחודי שמאפיין את סביבת חיינו, הדברים צריכים להיעשות באופן מידתי, תוך שיתוף הדדי. אסור לקחת אלפי דונמים ולמסור אותם לקבלנים שיהפכו את מרחב חיינו לבלתי נסבל. זוהי קריאת השכמה לשרי ממשלת ישראל ולחברי הכנסת – אל תאפשרו לחסל את מושב אליקים! אסור לחרב את העתיד החקלאי והכלכלי של מושב אליקים.

 

הכותב הוא ראש המועצה האזורית מגידו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x