$
דעות

תיראו מופתעים: המשימה הרגישה של הנציב הזמני

עם פתיחת הקדנציה הרביעית שלו כממלא מקום נציב שירות המדינה, ישבור אהוד פראוור את שיא הכהונה הזמנית של כל הזמנים. פראוור יטפל משמעתית בחוקר מרשות ני"ע שהתכתב עם השופטת פוזננסקי כץ לגבי הארכת מעצרי החשודים בתיק 4000

אדריאן פילוט 08:0127.02.18

מחרתיים יתחיל ממלא מקום נציב שירות המדינה אהוד פראוור את הקדנציה הרביעית שלו כנציב זמני. בכך יזכה פראוור לתואר המפוקפק של מי שכיהן הכי הרבה זמן בתולדות המדינה במשרה זו ללא מינוי קבוע. אם מוסיפים את 9 החודשים שכיהן פראוור כממלא מקום נציב שירות המדינה עוד ב־2010‑2011, באמת מדובר בשיא הכהונה הזמנית של כל הזמנים.

 

הנציבות היא מי שמטפלת משמעתית בעו"ד ערן שחם שביט מרשות ני"ע, שהתכתב עם השופטת רונית פוזננסקי כץ לגבי הארכת המעצרים של החשודים בתיק 4000.

לפני כחודש הבהירו שופטי בג"ץ כי הם שוקלים לפסול את הוועדה לבחינת כישוריה של מועמדת ראש הממשלה עפרה ברכה. מהעתירה שהגיש ד''ר רפי נץ־צנגוט, עולה שורה של פגמים בהקמת הוועדה, באופן בחירת חבריה ואף בפעילותה השוטפת של הוועדה.

 

 

 

אחד הפגמים שעלו מהעתירה נגע לנוכחות מתמשכת של נציגי משרד ראש הממשלה בדיוני הוועדה, מה שנוגד את עקרון הפרדת רשויות ומספק עילה לפסילת הוועדה כולה.

 

מימין עפרה ברכה וממלא מקום נציב שירות המדינה אהוד פראוור מימין עפרה ברכה וממלא מקום נציב שירות המדינה אהוד פראוור צילום:לשכת רואי חשבון בישראל, צילום מסך יו טיוב

 

 

לרוע מזלה של ברכה, ממצא זה הגיע להכרעת בג''ץ שעות ספורות לאחר התפוצצות פרשת המסרונים בין פוזננסקי־כץ לחוקר רשות ניירות ערך עו"ד ערן שחם שביט, החושפים הפרת קשר תקין בין חוקר לשופטת. אף שהדמיון בין המקרים אינו מוחלט, גם במקרה של ועדת אפרתי נבדק אם לא הופרה ההפרדה בין הממנה והממונה (משרד ראש הממשלה) לבין הבוחן (הוועדה).

 

מינויו הזמני הרביעי של פראוור מטיל צל כבד על הייעוץ המשפטי לממשלה. לפי חוק שירות המדינה, מנדלבליט רשאי לקבל את בקשתו של נתניהו להארכה נוספת אם תקופת התפקיד הזמני אינה עולה על 6 חודשים, אלא אם מתקיימות נסיבות מיוחדות להארכה נוספת. כבר אז הסבירו במשרד המשפטים כי נתניהו הציג נסיבות כאלו. אותם גורמים הדגישו כי לצד ההסכמה, שוב חודדה בפני נתניהו חשיבות איושה של משרה בכירה ומשמעותית זו במינוי של קבע בהקדם. עכשיו זה נגמר - המינוי הזמני נעשה, וההארכה של 6 החודשים תמה. גורמים במשרד המשפטים מסבירים כי הוועדה לא תסיים את עבודתה עד ה־1 במרץ, ולכן אין ברירה אלא למנות שוב את פראוור, משום שאין אפשרות להותיר את המשרה בלתי מאוישת. אבל נתניהו ידע כבר כשנה שאין לו נציב. הוא התקפל ולא מינה את מיכל עבאדי־בויאנג'ו עקב התנגדות של ליצמן על רקע אישי, וגם התעלם מהתרעותיו הבלתי פורמליות של מנדלבליט, לפיהן מינויה של ברכה עלול להסתבך.

 

מינויה האפשרי של ברכה כבר זכה לקיטונות של ביקורת חסרת תקדים. ברכה היא לא רק אמה של ראש לשכת נתניהו, אלא גם אחותה של רונית לוגסי, עובדת ותיקה וקרובה לראש הממשלה. השילוב של קרבה משפחתית והיעדר כישורים או ניסיון מיוחד מעלה חשש כי נתניהו מחפש נוכחות "פילברית" במוסד הרגיש ביותר בשירות המדינה, הגוף הממונה על מיון, גיוס, טיפוח, חקירה וענישה של שירות המדינה. אם עוד היו ספקות, אחרי המעט שנחשף משיטת פעולתו של פילבר, מודגש הצורך במינוי איש מקצוע שפרנסת מקורביו אינה תלויה ברצונו של ראש הממשלה, הממונה הישיר על הנציב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x