$
דעות

בנק ישראל שוב נרדם בשמירה

השקל נסחר כבר זמן רב הרבה מעבר לשוויו ההוגן ומתפקידו של בנק ישראל להחזיר את שיווי המשקל. כל התמהמהות תגרור תגובה חריפה בשווקים ותפגע בכלכלת ישראל

יוסי פרנק 07:5823.02.18

מתחילת חודש פברואר נחלש השקל בכ-4% לעומת סל המטבעות. הפעילים בשוק כבר החלו לדבר על שינוי מגמה וייחסו שינוי זה בעיקר לשינוי דפוסי הפעולה של בנק ישראל. אף אחד לא באמת יודע אם ומה עשה בנק ישראל, אולם ברור לכל מי שבקיא ברזי שוק המט"ח כי קרה כאן משהו, משהו שהוא הרבה מעבר לנפילה בשוקי המניות שאפיינה את תחילת החודש.

 

למי שתהה האם הפעילים הוכרעו בנוק אאוט, ניתנה תוך יום אחד תשובה מוחצת - התחזקות של 2% בשער השקל לעומת המטבעות המובילים לא מותירה מקום לספק ומזכירה לכל מי ששכח, בעיקר לבנק ישראל, ששוק המט"ח אינו זירת אגרוף ואם כן הרי שמדובר בזירה בה אין נוקאאוט. לכל היותר ניצחון בסיבוב אחד. מי שרוכב על גלי ההצלחה ונרדם בשמירה יספוג מהר מאד תגובה בסיבוב הבא.

 

אז מה קרה לנו החודש בכלל וביומיים האחרונים בפרט? בנק ישראל אינו מדווח על פעולותיו ואוסר על הבנקים לדווח אולם לכולם ברור כי קרה משהו. בישיבת וועדת הכספים של הכנסת בעניין משבר שער החליפין באמצע ינואר, הותקפו נציגי בנק ישראל בשל העובדה כי חדלו למעשה מלהתערב ואפשרו לשקל להגיע לשיאים חדשים המעמידים בסכנה את המשק הישראלי. תגובתם הייתה-" חכו בסבלנות ותראו כמה התערבנו בינואר" והם אכן התערבו.

 

 

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל צילום: אוהד צויגנבג

 

רכישה של 1.8 מיליארד דולר היא רכישה בהיקף שלא נראה כאן מספר שנים. אולם למגינת ליבם השקל בסופו של דבר כמעט ולא נחלש והדולר עמד בסוף ינואר על 3.40. אני סבור שזה היה הטריגר שסייע לבנק ישראל להבין את מה שאני טוען כבר למעלה משנתיים- שוק המט"ח שינה את דפוסי פעולתו ובנק ישראל סרב להפנים את מהות השינוי והמשיך להתערב באותה דרך שאיבדה לחלוטין את האפקטיביות שלה. מכאן ואילך ראינו שינוי דפוסי פעולה שתרמו להיחלשות משמעותית ועקבית של השקל. שחקנים זרים ומודלים זיהוי את הדפוס והצטרפו למגמה והדרך לחזרת השקל לרמת שיווי המשקל שלו נראתה לפתע סלולה.

 

אולם בשוק המט"ח אסור להתרווח לאחור ולשבת רגל על רגל. הידיעה על הסכם הגז עם מצרים, שפורסמה ביום שני בבוקר הורידה חיש מהר מהגדר את חובבי השקל שעטו על המציאה כמוצאי שלל רב. האם יש בידיעה משהו מהותי ? בוודאי שלא. נתחיל מעצם הידיעה. הרי אחד התירוצים להתחזקות הפנומנלית של השקל בעשור האחרון היה מציאת הגז, אז מחיר השקל לכאורה כבר מגלם את הגילויים. ובאשר לעסקה עצמה ? רב הנסתר בה על הנגלה ושום דבר אינו סגור.

 

גם אם כל המספרים נכונים והכול יאושר ויבוצע, מישהו שכח כאן ש 50% מהכסף יגיע למדינת ישראל ולא יומר(תקבולים, מסים - עיין ערך קרן עושר שתספוג את הדולרים ותשקיע אותם למען הדורות הבאים). הכסף שיגיע לנובל אנרג'י לא יומר(חברה זרה להזכירכם). נשארנו עם כ-4 מיליארד דולר מחולק לעשר שנים בהנחה שכולם מומרים לשקלים- הנחה שלא עומדת במבחן המציאות. אבל מדוע להתעסק בעובדות אם אפשר לעשות ניסיון לסיבוב נוסף על השקל ? וכשבנק ישראל נרדם בשמירה מצטרפות הקרנות והמודלים לחגיגה וכל המטבעות קורסים תוך 24 שעות לעומת השקל האימתני.

 

לבנק ישראל אסור להניח לתופעה כזאת לחזור על עצמה. שוב זה משדר חולשה וחוסר הבנה כיצד פועלים השווקים. מאז יום שישי הדולר מתחזק בעולם משמעותית. בנק ישראל צריך היה להופיע בשוק עם מסר תקיף כבר ביום שני. ככל שהוא משתהה יותר, תידרש ממנו התערבות משמעותית יותר בהמשך כי כל השתהות מתפרשת כחולשה וחולשה מושכת עוד ועוד שחקנים לזירה. השקל נסחר כבר זמן רב הרבה מעבר לשוויו ההוגן על פי אמות מידה מרובות ומתפקידו של הבנק להחזיר את שיווי המשקל. כל התמהמהות תגרור תגובה חריפה בשווקים ותפגע בכלכלת ישראל.

 

הכותב הוא יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס לניהול סיכונים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x