$
משפט

פרשת תע"א: המשטרה ממליצה להעמיד לדין את השר חיים כץ

כץ כיהן עד לפני כשנתיים וחצי כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית. העבירות המיוחסות לכץ הן של קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים וסחיטה באיומים; כץ: "כל מי שעיניו בראשו ויודע על מה החקירה, מבין שאין בה דבר ואין שמץ של בסיס לטענות ההזויות. ברור לי שיש בפרקליטות ובמערכת שכל ישר והגיון, ושיוחלט שלא להעמיד אותי לדין בעניין"

זוהר שחר לוי 12:0804.02.18

המשטרה ממליצה להעמיד לדין את שר העבודה והרווחה חיים כץ לדין בפרשת התעשייה האווירית. העבירות המיוחסות לכץ הן של קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים וסחיטה באיומים.

 

במקביל המשטרה ממליצה להעמיד לדין בכירים נוספים בוועד, החשודים בעבירות שוחד ובכך שניצלו את משאבי התעשייה האווירית לצרכיהם האישיים, וכן את בנו של השר, יאיר כץ.

 

 

 

המשטרה הודיעה היום (א') כי סיימה את החקירה בפרשת השחיתות בתעשייה האווירית וכי מצאה כי ישנה תשתית ראייתית להעמיד לדין את שר העבודה והרווחה חיים כץ, יו"ר וועד העובדים אהוד נוף, אלי כהן, חברי ועד נוספים וכן תא"ל במיל' אמל אסעד, ששימש חבר דירקטוריון בתע"א, כל אחד על פי חלקו, בעבירות מתחום טוהר המידות וכן עבירות נוספות.

 

השר חיים כץ. "לא ציפיתי אחרת מהמשטרה" השר חיים כץ. "לא ציפיתי אחרת מהמשטרה" צילום: עמית שעל

 

כץ כיהן עד לפני כשנתיים וחצי כיו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית, וזאת במשך 20 שנה, כולל בתקופות בהן שימש כח"כ. בחודש מרץ אשתקד נעצר בנו של כץ, יאיר, המכהן כיו"ר סקטור המהנדסים בוועד העובדים של התעשייה האווירית ונחקר בחשד לביצוע עבירות של תיווך בשוחד וסחיטה באיומים אותן ביצע במסגרת עבודתו. על פי החשד, כץ הבן סחט עובדים בתע"א שיתפקדו למפלגת הליכוד ויתמכו באביו בבחירות לפריימריז. 

 

אהוד נוף, יו"ר ועד העבודים בתע"א (ארכיון) אהוד נוף, יו"ר ועד העבודים בתע"א (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

החקירה התנהלה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) שבלהב 433, בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, ועניינה חשד למעורבות בעבירות מתחום טוהר המידות וכן עבירות נוספות בתעשייה האווירית, שהינה חברה ממשלתית. החקירה כללה מספר פרשות במהלכה נחקרו מספר רב של מעורבים, בהם השר כץ.

 

לפי המשטרה, ממצאי החקירה והראיות שנאספו מצביעים על "דפוס פעולה שיטתי ומתוכנן" של חלק מהמעורבים אשר פעלו על מנת לקדם תועלת אישית. במשטרה סבורים כי ישנה תשתית ראייתית לכאורה נגד בעלי תפקידים שונים, כל אחד על פי חלקו לביסוס החשד למעורבות לכאורה בעבירות מתן וקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, סחיטה באיומים וכן עבירות נוספות.

 

מהחקירה עלה החשד כי השר כץ ואחרים, ביניהם בכירי ועד העובדים בתעשייה האווירית, פעלו בקרב עובדי החברה לתועלתם האישית. בתמורה לסיוע מצד מספר חברי וועד, סיפק השר תפקידים נושאי שכר, מחוץ ובתוך התעשייה האווירית. כמו כן, על פי החשד, פעל השר כץ בניגוד להנחיית היועץ המשפטי לממשלה כאשר פעל למינוי יו"ר דירקטוריון והתערב בעניינים פנימיים הקשורים להתארגנות העובדים בתעשייה האווירית. עוד עלה בחקירה החשד כי השר כץ ניצל לתועלתו האישית משאבים ועובדים של התעשייה האווירית בשווי אלפי שקלים וזאת חרף היותו נבחר ציבור.

 

החקירה העלתה עוד כי אלי כהן, בהיותו בכיר בוועד העובדים בתעשייה האווירית, פעל על מנת להעניק לחברת "א.ב שירותי תעופה" המספקת שירותי צביעה וניקיון לתעשייה האווירית הקלות וטובות הנאה אסורות במסגרת פעילותה. במסגרת טובות ההנאה, מתוגמלת חברת "א.ב שירותי ", לאורך שנים, בתנאי תשלום נוחים משמעותית מהנהוג בארגון והעדפה פסולה בקבלת מכרזים. כמו כן נתגלה כי חברת "א.ב שירותי תעופה" מספקת שירותי כוח אדם לתעשייה האווירית. לצורך טשטוש והסוואת דרכי הפעילות הפלילית, היו מגישים בעלי החברה חשבוניות פיקטיביות.

 

כהן, כך לפי החשד, ניצל את מעמדו כבכיר בוועד על מנת לדרוש ולקבל ללא עלות מוצרי מזון שונים שניתנו בהיקפים גדולים על ידי ספקי משנה המספקים מזון לתעשייה האווירית. במוצרים שקיבל עשה שימוש לתועלתו האישית. כמו כן, במהלך החקירה בנושא עלה כי, כהן עשה שימוש במספר עובדי התעשייה האווירית גם כן לתועלתו האישית.

 

עוד עלה, בעניינו של כהן, כי קיבל החזרי הוצאות עבור נסיעות לחו"ל שלא על פי המקובל בתעשייה האווירית. מחומר החקירה שנאסף עלה כי נופחו הוצאות דלק בצורה שאינה סבירה בין השנים 2011-2016 וכן הוצאות נוספות בסכומים של אלפי דולרים.

 

בעניינו של תא"ל במיל' אמל אסעד, שהיה חבר דירקטוריון בתע"א, נטען כי פעל גם הוא על מנת לקדם את תועלתו האישית ובכך להפיק רווחים. במהלך החקירה עלה החשד כי אסעד, בעל אחזקות בחברת "דרוזנט", חברה הנותנת שירותים כספק לתעשייה האווירית, ומטרת פעילותו להפיק רווחים באמצעות קבלת עבודות, מכרזים ופרויקטים מהתעשייה האווירית, כל זאת תוך ניצול מעמדו כדירקטור ותוך הסתרת היותו בעל עניין בחברה בעת כהונתו. אסעד ובעלי חברת "דרוזנט" חברו יחדיו, כך לפי החשד, בכך שהסתירו את אחזקותיו של אסעד בחברת "דרוזנט" והשתמשו במשרתו כדירקטור על מנת לקבל עבודות.

 

חשד נוסף עלה בעניינם של חברי ועד ולפיו הם איימו במהלך במהלך ישיבת דירקטוריון על אחת מחברותיו.

 

במשטרה אומרים היום כי עם סיום החקירה סבורה היחידה החוקרת כי נתגבשה תשתית ראייתית לכאורה, כנגד שר העבודה והרווחה חיים כץ, יו"ר וועד העובדים אהוד נוף, אלי כהן, חברי ועד נוספים וכן אמל אסעד (תא"ל במיל') כל אחד על פי חלקו, לביסוס החשד למעורבות בעבירות מתחום טוהר המידות וכן עבירות נוספות.

 

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ בתגובה להמלצת המשטרה: "לא ציפיתי אחרת מהמשטרה, כי ברור שהם אינם יכולים להודות שהמשאבים העצומים שהם השקיעו בחקירה ההזויה הזו היו לשווא. כל מי שעיניו בראשו ויודע על מה החקירה, מבין שאין בה דבר ואין שמץ של בסיס לטענות ההזויות. ברור לי שיש בפרקליטות ובמערכת שכל ישר והגיון, ושיוחלט שלא להעמיד אותי לדין בעניין".

 

סנגורו של אלי כהן, עו"ד ליאור אפשטיין מסר: "לאחר שאדם בן למעלה משישים, נכה מאה אחוז, היה במעצר למעלה מעשרים יום, והוטחה בו חרושת שמועות כארכי פושע, מתברר מפי ההמלצות עצמן כי בין מר כהן ובין כל נחקר אחר הפרשה כלל אין קשר אפילו לא במחול ההמלצות המתוזמן. החשדות כנגד כהן, המגורדים מתחתית החבית של פרשה זו, עוסקים בשאלות מדוע לא עינה מר כהן ספק מסויים,ולא ניצל לרעה האפשרות לפגוע בתזרים שלו. וכן שחזור של זיכויו מלפני למעלה מעשרים שנה, בקשר למוצרי מזון שנמצאו במשרדו במסגרת תפקידו ביו״ר ועדת התזונה. אפילו מנסח ההמלצות לא ניסה לחבר חשד בין מר כהן לדמויות פוליטיות או להתפקדות למוסדות הליכוד".

 

מתע"א נמסר: "החברה סומכת ידיה על רשויות אכיפת החוק במדינת ישראל שיעשו עבודתן נאמנה. אנו מאחלים לכל המעורבים בפרשה שתוכח חפותם. לעניין השעייה נוספת של החשודים: החברה תלמד את המלצות המשטרה ותקבל החלטות בהתאם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x