$
משפט

בלעדי לכלכליסט

דרושים: 250 מיליון שקל לשחרר את ביתן מנושי מגה

נחום ביתן, שרכש את הרשת לאחר שקרסה, בוחן בשבועות האחרונים את הקדמת התשלום לנושים מ־2021 לחודשים הקרובים. אם החוב ישולם, המגבלות על הרשת יוסרו וביתן יוכל לנהל אותה כראות עיניו. הנאמנים: "מהלך חיובי, אך אינו בשל בשלב זה"

ענת רואה 06:5125.01.18

נאמני מגה ונחום ביתן שרכש את הרשת מנסים לגבש מהלך שבמסגרתו החובות לנושים ייפרעו כבר בחודשים הקרובים, במקום ב־2021 כפי שנקבע בהסדר — כך נודע ל"כלכליסט".

 

עוד נודע כי ביתן אמר למקורביו כי הוא מנסה לגייס 250 מיליון שקל על מנת להתנתק מהנאמנים. החוב של ביתן לנושי מגה עומד על 285 מיליון שקל, אך סביר להניח כי הוא ידרוש הפחתה בסכום תמורת הפירעון המוקדם.

 

אם המהלך ייצא לפועל והנושים יקבלו את הכספים שמגה חייבת להם, השעבודים על מניות מגה יוסרו והרשת תעבור לשליטה מלאה של נחום ביתן. כיום, מגה נתונה למגבלות ולשליטה חלקית של הנאמנים שמונו לה, עו"ד אודי גינדס, עו"ד אמיר ברטוב ורו"ח גבי טרבלסי.

 

על פי התוכנית לרכישת מגה, שהושלמה ביוני 2016, רשת יינות ביתן של נחום ביתן היתה אמורה לשלם לנושים כ־200 מיליון שקל עד סוף 2017. לפי הנאמנים, סכום זה שולם. בנוסף, עליה לשלם עוד 285 מיליון שקל במהלך שלוש השנים הקרובות - הסכום שאותו ביתן מבקש להקדים כעת.

 

 

 

הנאמנים מנסים לעזור לביתן

 

לפי מידע שהגיע לידי "כלכליסט", המהלך להקדמת התשלום נבחן כבר כמה שבועות בין הנאמנים לבין ביתן. הנאמנים אף בוחנים אופציות שונות לסייע לביתן לגייס את הכסף הדרוש.

 

האינטרס של הנושים להסכים למהלך שביתן מנסה לקדם ברור: רובם ספקים קטנים שנאלצים לחכות ארבע שנים עד שיקבלו בסך הכל 55% מהחוב כלפיהם, כפי שהובטח להם בהסדר. ספקים אלו ישמחו לקבל את כספם קודם לכן ולהשתחרר מהסכנה שלא יקבלו אותו במקרה שהרשת תקרוס שוב.

 

האינטרס של נחום ביתן ורשת יינות ביתן ברור אף הוא: ביתן כרגע אינו בעל הבית האמיתי של מגה. הרשת משועבדת לטובת הנושים בשעבוד שוטף ותעבור לידיו רק לאחר שיושלמו התשלומים עבור העסקה והשעבודים יוסרו.

 

המגבלות הללו נקבעו בהסכם הרכישה כדי להבטיח את פירעון החוב לנושי מגה, משום שיינות ביתן ונחום ביתן סירבו להעמיד ערבויות אחרות לעסקה.

כיום, נאמני מגה מחויבים לשמור על איתנותה הפיננסית של הרשת ולמנוע מביתן לבצע כל פעולה שתרוקן את קופתה בדיוק מכיוון שפעילות הרשת היא הבטוחה היחידה לפירעון החוב לנושים.

 

 

נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אמיר ברטוב ועו"ד אודי גינדס. בוחנים אופציות לסיוע נאמני מגה רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אמיר ברטוב ועו"ד אודי גינדס. בוחנים אופציות לסיוע צילום: אוראל כהן, עמית שעל, תומריקו

 

לכן, בעסקת הרכישה של מגה הוחרגו מהשעבוד השוטף תשלומים שמתקבלים בכרטיסי אשראי, שאותם רשאית מגה תחת שליטת ביתן לשעבד לחברות אשראי כנגד ניכיונות. כמו כן הוטלו מגבלות על הכספים שביתן בעיר תהיה רשאית למשוך מקופת מגה. כך, למשל, שכר מנהלי מגה הוגבל ל־150 אלף שקל ברוטו בחודש, ושירותי הקנייינות הוגבלו ל־100 אלף שקל בחודש.

 

ביתן גם אינו יכול למכור סניפים שאינו רוצה בהם ולא יכול להשתמש במגה או בנכסיה כבטוחות או כשיעבוד לטובת עסקאות אחרות.

 

הקדמת ההסדר תבטל את כל המגבלות הללו ותאפשר לנחום ביתן לנהל את מגה כראות עיניו.

 

ל"כלכליסט" נודע כי כונסת הנכסים הרשמית עו"ד סיגל יעקבי ביקשה באחרונה מנאמני מגה כי יספקו לה אסמכתאות לכך שיינות ביתן עומדת בתשלומים לקופת הנושים וכי אין חשש ליציבות הרשת.

 

 

נחום ביתן. פועל תחת מגבלות משמעותיות נחום ביתן. פועל תחת מגבלות משמעותיות צילום: אוראל כהן

 

הבקשה התמוהה

 

לפני שנה וחצי, בספטמבר 2016, התבקש השופט אילן שילה לאשר העברת 100 מיליון שקל מקופת מגה ליינות ביתן להקמת מרכז לוגיסטי (מרלו"ג). המהלך דילל את הביטחונות של נושי הרשת, שכן ללא המזומנים הללו בקופתה מגה פחות יציבה כלכלית. יינות ביתן התחייבה מנגד לשלם לקופת הנושים 40 מיליון שקל נוספים בארבעה תשלומים שנתיים עד 2021.

 

בבקשה חסויה שהגישו הנאמנים לבית המשפט, הם הסבירו שהקמת המרלו"ג החדש נובעת מדרישה של הממונה על הגבלים עסקיים. לטענתם, הממונה דרשה שיינות ביתן תיפרד מהמרכז קיים בתימורים, שפעל בשותפות בינה לבין חברת ביכורי שדה. אלא ש"כלכליסט" חשף כי הממונה על הגבלים עסקיים לא הציבה דרישה כזאת.

בית המשפט אישר את הבקשה הסודית ו־50 מיליון שקל כבר הועברו, כשמונה חודשים לפני שהמרלו"ג הוקם בפועל. לא לגמרי ברור לאיזו מטרה בדיוק שימשו הכספים.

מאז המרלו"ג החדש כבר הוקם. ל"כלכליסט" נודע כי הפעלתו כרוכה בעלויות גבוהות, כמו למשל דמי שכירות של מיליון שקל בחודש, לא כולל עלויות תפעול.

 

באחרונה חודש שיתוף הפעולה בין יינות ביתן לבין ביכורי שדה. בעקבות זאת, כמה סניפים של מגה שפעלו קודם באמצעות המרלו"ג החדש חזרו לעבוד עם המרלו"ג בתימורים. מהלך זה סותר את הבקשה שהנאמנים קידמו בבית המשפט וספק אם הם רואים אותו בעין יפה. אם ביתן יצליח להיפרד מנאמני מגה, הוא כבר לא יהיה זקוק לאישור מהם אם ירצה להעביר סניפים נוספים למרלו"ג תימורים.

 

מנאמני מגה נמסר בתגובה: "ביתן ומגה מקיימים את הסדר הנושים, במלואו ובמועדיו. ככלל, הקדמת תשלום לנושים ככל שתהיה היא מהלך חיובי. מדובר בתסריט המחייב העמקה, טיפול ועריכת תוכנית מסודרת, אך איננו בשל בשלב זה".

 

מיינות ביתן נמסר בתגובה: "כרגע אין שינוי בתנאי ההסדר. לכשיהיו נעדכן בהתאם". לגבי המרלו"ג נמסר: "כל הסניפים נמצאים במרלו"ג פרט לסניפי שוק מהדרין בגלל ההכשר הגבוה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x