$
דעות

העלאת שכר השרים – ניגוד אינטרסים ואטימות

הח"כים העלו את שכר בכירי מפלגותיהם ב-5,000 שקל בצעד בלתי נסבל. אף אחד לא צריך לקבוע את השכר של עצמו, בוודאי לא הפוליטיקאים

שחר אילן 19:4215.01.18
פוליטיקאים לא צריכים לקבוע את השכר של עצמם. זה נכון כמובן גם לגבי כל מגזר אחר. המצב שבו ח"כים החליטו היום (ב') להוסיף לראשי המפלגות שלהם, כלומר לשרי הממשלה, 5,000 שקל לחודש הוא בלתי נסבל. המצב שבו ח"כים בוועדת הפנים החליטו לפני שנה על הענקת פנסיות רטרואקטיביות לעסקני המפלגות שלהם היה בלתי תקין באותה מידה. המצב שבו ח"כים החליטו לפני שנתיים שהשכר שלהם ימשיך להיות צמוד לשכר הממוצע במשק ולא למדד, מושחת עוד יותר. העובדה שכל זה נעשה במקביל לדיונים הבלתי נגמרים בהעלאת קצבאות הנכים מעידה על אטימות אין קץ.

 

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה הצליח להעביר את העלאת שכר השרים בסכום עתק של 5,000 שקל, כ-12% משכרם, במחטף בזק. פחות מ-24 שעות חלפו מרגע חשיפת השערורייה באתר "כלכליסט". כך מנע גפני התפתחות דיון ציבורי וביקורת ציבורית גורפים.

 

שכר היסוד של השרים עמד עד כה על 39,200 שקל. הוא יעודכן ל 44,200, כלומר יעלה ב-5,000 שקל. שכר היסוד של ראש הממשלה יעודכן מ-44,100 שקל ל-49,600, כלומר ב-5,500 שקל ברוטו. כן יוצמד שכרם לשכר הממוצע במשק.

 

משה גפני. מחטף משה גפני. מחטף צילום: אלכס קולומויסקי

 

הצמדה לשכר הממוצע במשק רק למגזרים מועדפים היא בלתי סבירה. אפילו ההצמדה למדד שהיתה לשרים היא יותר מתוספת היוקר שיש לכלל האזרחים. בוודאי אין מקום להצמיד את שכר השרים לשכר הממוצע, כאשר האוצר דבק בעיקרון המקודש שאין להצמיד את קצבאות הביטוח הלאומי לשכר הממוצע.

 

ובכל מקרה, הח"כים לא צריכים לקבוע, לא את שכרם ולא את שכר השופטים ולא את שכר נבחרי הרשויות. כשהם קובעים הם בניגוד עניינים. כשהם קובעים, הכול פוליטי. בהחלט יכול להיות שח"כ בצלאל סמוטריץ' צודק וחברתו לבית היהודי שרת המשפטים אילת שקד משתכרת פחות מדי. אלא שלא הוא צריך להחליט. כשח"כים מהימין מתעסקים בשכר השופטים למשל, קשה להשתחרר מהרושם שזו דרכם הפיננסית לעלות על בג"ץ עם 9D.

 

כל כך הרבה תועלת יכלה להשיג המערכת הפוליטית מהוצאת קביעת השכר מידיה. כל כך הרבה כותרות שליליות ייחסכו. אז למה הח"כים לא עושים את המהלך המתבקש? נורא פשוט. כי הם רוצים לשלוט. הם רוצים לשלוט בכמה כסף הם יקבלו ובכמה כסף יקבלו אחרים. ואנחנו צריכים להגיד להם: תוציאו את הידיים שלכם מהקופה הציבורית.

 

זה לא משנה אם באמת מגיע להם יותר. יכול להיות שראש הממשלה משתכר פחות מדי, כפי שהוא מתלונן כל הזמן. יכול להיות שאם מחשבים את הוצאות הבית בבלפור והרכב הצמוד, 17 אלף שקל נטו לדמי כיס זה יותר מדי. אבל הדיון על כך לא צריך להתנהל בין קואליציה לאופוזיציה. הוא צריך להתנהל על ידי ועדה ציבורית מקצועית, שבאמת תרצה לתת תשובה הוגנת לשאלה מה המשכורת הראויה לראש ממשלה בישראל או לחברי הכנסת.

 

אם חברי הכנסת חוששים שזה לא יעבוד כמו שצריך, שיקימו אותה בהוראת שעה (חוק זמני) לחמש שנים. אם ועדת סל התרופות יכולה להקצות מיליארדים ולהקצות חיים, גם את שכר הבכירים אפשר להעביר לידיה. כל זמן שהח"כים מתעקשים שהם יחלקו את הכסף, שלא יתפלאו שמתייחסים אליהם כאל שודדי הקופה הציבורית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x