$
משפט

לשרוד עם עסק משפחתי

על מנת שעסק משפחתי ישרוד את המעבר מדור המייסדים לדור הממשיכים ואפילו לדור שלישי, על המשפחות לנקוט בצעדים הכרחיים. מדריך

עו"ד אירית רייכמן 11:1211.12.17

עסק משפחתי הוא עסק הנמצא בשליטתה של משפחה אחת. עסק בו ההורים והילדים, ולא אחת גם הנכדים, הכלות והחתנים נמצאים בתפקידי מפתח בכירים ובמרכז קבלת ההחלטות. בדרך כלל היזם הוא דמות דומיננטית ומחליטה, לעיתים מדובר בראש המשפחה ולעיתים דווקא באחד מילדיו.

 

כמו כל העסקים, העסק המשפחתי יכול להיות עסק קטן, המעסיק בעיקר את בני המשפחה, דוגמת חנות מכולת, משרד עורכי דין וכד', או לחלופין, עשוי להיות עסק גדול, המעסיק מאות ואף אלפי עובדים, שחלקם הקטן הנו חלק מהמשפחה.

 

הסטטיסטיקה מלמדת כי עסקים משפחתיים מהווים את הגרעין העסקי הנפוץ והוותיק ביותר בעולם העסקי (כ-80% מהעסקים בעולם), פחות משליש מהעסקים הוותיקים שורדים ומעבירים את המושכות לדור השני ורק 13% לדור השלישי. עוד מלמדת הסטטיסטיקה כי לטווח הארוך חברות משפחתיות נמצאות בסיכון פחות ביחס לחברות רגילות. כך, מחקרים רבים שנעשו סביב המשבר הכלכלי החריף של 2008, מצביעים על כך שעסקים משפחתיים נפלו פחות והסיבה לכך, כפי שטוענים החוקרים, נעוצה בעובדה שחברות אלו פחות ממונפות, בעוד בעלי העסק חושבים על הדור הבא. ולכן, הנכונות לצאת להרפתקאות אשר עלולות לסכן את יציבות העסק, פחותה באופן משמעותי. כאשר בעל הבית יודע שאם הוא לוקח על עצמו חובות, הרי שבסבירות גבוהה יהיו אלה נכדיו שיצטרכו להשיבה ועל כן הוא ימנע מלקיחת סיכון ובכך יגן על העסק.

 

על מנת שהעסק ישרוד את המעבר מדור המייסדים לדור הממשיכים ואפילו לדור שלישי, על המשפחות לנקוט בצעדים הכרחיים אשר יאפשרו לעסק לעבור בין הדורות בצורה המיטבית.

 

דור 1 – המייסד

הורשה של העסק – הורשת העסק צריכה להיעשות עוד בחייו של היזם ובצלילות דעת מלאה ועליה להיות מפורטת ומנומקת ככל האפשר. על החלוקה להיות שוויונית ושקופה וראוי כי היזם יאתר את נקודות החוזקה אצל כל אחד ממשיכיו ויפקיד בידו את האחריות בתחומו. עוד חשוב כי על אף החלוקה בחייו, יותיר המייסד בידיו את האפשרות לשלול סמכויות במקרה ומי מבני המשפחה מתפקד שלא לשביעות רצונו. לצערנו במסגרת עבודתנו אנו נתקלות לא אחת במייסדים שהעבירו סמכויות מבלי להותיר לעצמם את האפשרות להשיבן אליהם וגילו כי נושלו מהעסק אותו בנו בשתי הידיים.

 

בלי הפתעות בצוואות (תיאום ציפיות) -סכסוכי ירושה רבים נגרמים כאשר חלק מבני המשפחה מרגישים כי הופלו בידי המוריש וקיבלו חלק קטן יחסית לעומת יתר היורשים. על המייסד לדאוג ולהבהיר ליורשים מהו חלקם ומהי סמכותם בעסק עוד בטרם עזיבתו, כראייה לחשיבות הדברים ניתן לראות את סכסוכי הירושה הגדולים הנחשפים, כבל עם ועולם, במדורי הכלכלה השונים. לכן, חשוב לבנות צוואה המעודדת הסכמות ולא צוואה המעודדת ריצה לבתי משפט.

 

ייפוי כוח מתמשך (מצב של חוסר כשירות של המייסד) – ייפוי כוח מתמשך הנו אחד מן הכלים החשובים העומדים לרשותו של המייסד. במסגרת ייפוי הכוח המתמשך, יכול אדם לקבוע מראש הנחיות למיופה הכוח באשר לדרך בה ירצה שינהג ובאשר לטיב ההחלטות אותן יקבל והוא אף יכול לאפשר למיופה הכוח לפעול לפי שיקול דעתו המלאה בקבלת ההחלטות. ניתן למנות את אותו מיופה הכוח לכל העניינים הרצויים, אך ניתן גם למנות מספר מיופי כוח ואפשר להחליט על מינוי מיופה כוח חליפי, למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול. ניתן וכדאי לקבוע אם מיופי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם וכן מי יכריע במקרה של מחלוקת.

 

דור 2 – ילדים

מה בין ילד שעובד בעסק וילד שאינו עובד בעסק – בעלי עסקים רבים תוהים כיצד לנהוג כאשר המשפחה מחולקת בין אלו העובדים בעסק לבין אלו שאינם. חלק מן השאלות עוסקות בשאלות הקשורות להתנהלות העכשווית של העסק, קרי, האם לחלק מניות גם לבני המשפחה שאינם עובדים בעסק? מהי רמת השליטה בקבלת ההחלטות שתינתן בידי כל אחד מבני המשפחה, שעובד או לא עובד בעסק? כמו גם בשאלות העוסקות בנושא חלוקת הסמכויות לאחר יציאת דור המייסדים. על שאלות אלה אין תשובה ברורה וכיוון שהדבר משתנה מעסק לעסק ולכן לא ניתן להשוות התנהלות בעסק משפחתי קטן להתנהלות בעסק משפחתי גדול. אנו מציעות לפנות לעורך דין העוסק בעסקים משפחתיים על מנת שינתח את אופיו וגודלו של העסק וימליץ בהתבסס על הממצאים.

 

סוגיית העסקת כלות וחתנים בעסק המשפחתי – העסקת כלות וחתנים בעסק המשפחתי מטרידה רבים מלקוחותינו. כניסתו של עובד או מנהל שאינו בשר מבשרה של המשפחה, עלול להצית יצרים ולגרום לקרעים שקשה יהיה לאחות. המלצתנו להשתדל ולעשות כל מהלך בשקיפות תוך התייעצות פנים משפחתית ולהגדיר מראש את הסמכויות אשר ינתנו לחתן או לכלה אם יוחלט על העסקתם.

 

עשיית הסכם ממון כתנאי לקבלת מניות בעסק – בעלי עסקים רבים המחתנים את ילדיהם מוטרדים מן האפשרות שהקשר בין בני הזוג לא יצלח ולכן אינם מעבירים מניות מהחברה או בעלות מלאה/חלקית לילדיהם. הפתרון הפשוט לסוגיה זו הנו עריכת הסכם ממון אשר יסדיר את הבעלות על המניות כתנאי למסירת אחריות ובעלות על החברה.

 

המשרד של עו״ד אירית רייכמן ובנותייה - עסק משפחתי המשרד של עו״ד אירית רייכמן ובנותייה - עסק משפחתי

 

דור 3 – נכדים

קלישאה ידועה טוענת כי "דור ראשון בונה, דור שני שומר ודור שלישי הורס". הכנסת דור שלישי לניהול העסק היא אכן הקשה מכולן אך באמצעות מספר כללים ניתן לדלג על המהמורות ולצלוח את המעבר בשלום.

 

הכלל החשוב והקריטי ביותר הוא קביעת קריטריונים לעבודה בעסק במסגרת תקנון/אמנה משפחתית. כאשר התקנון מפורט ושקוף יוכלו לבחור בני המשפחה אם לעמוד בו ולהיות לחלק מהעסק או שמא להתקדם הלאה שלא במסגרת העסק המשפחתי. את התקנון יוכל לנסח עורך דין שילמד את העסק, את הנפשות הפועלות ויתן את דגשים הנדרשים תקנון או אמנה המשפחתית.

 

עו"ד אירית רייכמן שותפה במשרד אירית רייכמן ושות', עוסקת בדיני משפחה ועסקים משפחתיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x