$
משפט

חשוב לדעת: קבלת הלוואה מההורים לצורך רכישת דירה

לא פעם, הורים שנתנו הלוואה לבנם או בתם מתוך ציפייה ברורה לקבלה חזרה, מצאו עצמם מול שוקת שבורה. איך להימנע ממצבים לא נעימים כאלו. מדריך

עו"ד אירית רייכמן 15:1522.11.17

בימינו, הורים רבים מסייעים לילדיהם לרכוש דירה ולצורך כך, מעניקים להם הלוואה. סיוע זה נעשה מתוך רצון כן לעזור לילד, אולם גם מתוך הבנה כי הלוואה זו תוחזר להם ביום מן הימים. מה קורה במצב שבו הילדים אינם מחזירים את ההלוואה להוריהם? וכיצד יכולים הורים להגן על כספם בעת מתן הלוואה לילדים?

 

הבעיה: מתנה ולא הלוואה

מטבע הדברים, כאשר אדם נותן הלוואה לאדם אחר, הוא יערוך הסכם מסודר אשר יבטיח כי הוא יקבל את כספו בחזרה. כמו כן, אף אם לא נערך הסכם שכזה, כל עוד מדובר בצדדים זרים, הנחת המוצא המשפטית הנה כי מדובר בהלוואה שעל הלווה להחזירה ולא מדובר במתנה שניתנה ללא תמורה. אולם, עת שמדובר על צדדים אשר ביניהם יחסי קרבה, המאופיינים בתמיכה והענקה ללא תמורה, כמו הורים וילדים, ישנה למעשה חזקה הפוכה. קרי, בהעדר ראיות ברורות לכך כי מדובר בהלוואה, ההנחה היא כי מדובר במתנה. כך יוצא כי לא פעם, הורים אשר נתנו הלוואה לבנם או בתם מתוך ציפייה ברורה לקבלה חזרה, מצאו עצמם מול שוקת שבורה, כאשר ילדיהם סירבו להשיב להם את כספם ובית המשפט סיווג את הכספים כמתנה במקום כהלוואה כך שהותיר את ההורים ללא סעד.

 

הפתרון: עריכת הסכם הלוואה

על מנת לשלול את קיומה של החזקה שלעיל ולמנוע מצב שבו הלוואה שנתנו הורים לילדיהם תסווג כמתנה, יש לערוך הסכם הלוואה מסודר בין ההורים לבנם/בתם. על ההסכם להיות מקיף ומפורט ולהתייחס לכל הפרטים הרלוונטיים, שאם לא, יכול בית המשפט לראות בהסכם כחוזה למראית עין. מה יכלול הסכם ההלוואה? פרטים רלוונטיים כגון סכום ההלוואה והאופן בו ניתנה, מועד החזר ההלוואה ואמצעי ההחזרה, הגבלות על מקבל ההלוואה וכיו"ב. הדירה שלשמה ניתנה ההלוואה תועמד לשכירות? ניתן לקבוע בהסכם ההלוואה (ובהסכם השכירות כמובן) כי דמי השכירות ישולמו ישירות להורים ותשלומים אלו יהווה למעשה את החזר ההלוואה. היות ומדובר בהסכם בין בני משפחה, כדאי לפנות בבקשה לבית המשפט לענייני משפחה לאישור ההסכם, כך שיינתן לו תוקף של פסק דין מחייב.

 

 

מימין: עו"ד מירב רייכמן שקד, עו"ד אירית רייכמן ועו"ד מיכל רייכמן-ליטוין מימין: עו"ד מירב רייכמן שקד, עו"ד אירית רייכמן ועו"ד מיכל רייכמן-ליטוין

 

אמצעי הגנה נוספים

מלבד עריכת הסכם הלוואה כאמור, ניתן לנקוט בפעולות נוספות אשר יגנו על ההורים ויבטיחו את קבלת כספם, ביניהם:

 

● הערת אזהרה, שעבוד, משכון: ניתן לדאוג לרישום הערת אזהרה בטאבו, שעבוד מתאים להבטחת החזרת ההלוואה, חתימת הצדדים על שטר משכון וכיו"ב.

  

● עריכת הסכם ממון: אמצעי נוסף רלוונטי יכול להיות עריכת הסכם ממון. כך למשל אם הסכם ההלוואה נערך בין ההורים לבן, יש לוודא כי בין הבן לבת הזוג ייערך הסכם ממון הקובע כי הדירה הנה בבעלותו הבלעדית וכי קיימת הלוואה להוריו בגין רכישת הדירה.

 

● צוואה: עריכת צוואה במסגרתה מוריש הבן את כל זכויותיו בדירה להוריו, כך שאם חלילה הבן נפטר לפני הוריו, זכויותיהם בדירה יהיו מובטחות.

  

פנייה לייעוץ משפטי

מעוניינים להעניק הלוואה לילדכם לצורך רכישת דירה? זה נפלא ובשעה טובה. אולם, לפני שאתם עושים את הצעד הזה, נקטו באמצעים המתאימים כדי להבטיח שכספכם יוחזר אליכם. כפי שהוסבר לעיל, בהעדר ראיות ברורות לכך כי מדובר בהלוואה ( כגון עריכת הסכם הלוואה) קיימת חזקה כי מדובר במתנה, על כל המשתמע מכך. על כן, טרם אתם מעניקים הלוואה לילדכם, פנו לעורך דין מקצועי אשר יערוך עבורכם הסכם הלוואה מקיף ומפורט וידאג לאמצעי הגנה נוספים רלוונטיים עבורכם, כך שילדיכם יוכל לרכוש דירה ואתם תוכלו להיות בראש שקט כי כספכם יוחזר לכם. זכרו כי המציאות מלמדת כי יחסי המשפחה החמים אינם מבטיחים כי הילדים יעמדו בהתחייבותם להשיב את ההלוואה במועד, קל וחומר במקרים בהם נוצר סכסוך משפחתי ולכן חשוב וכדאי שתנקטו בפעולות הדרושות כדי להגן על כספכם.

 

עו״ד, מגשרת ונוטריון אירית רייכמן עוסקת בדיני משפחה, ירושה ועסקים משפחתיים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x