$
בארץ

"יותר ויותר עסקאות נסגרות בדרך של מכרז פתוח ולא מו"מ ישיר"

כך אמר עו"ד חיים פרידלנד בכנס מיזוגים ורכישות בתל אביב. ג'ון קנוורת'י, ראש מחלקת מיזוגים ורכישות בפירמת DLA PIPER: "השוק הגלובלי כיום הוא שוק של מוכרים"

גולן חזני 22:1102.11.17

"אנו חיים בשוק גלובלי של מוכרים. יש הרבה כסף פנוי בעולם שמחפש עסקאות טובות – וכאלה יש פחות", כך אמר היום ג'ון קנוורת'י, ראש תחום מיזוגים ורכישות ב-DLA PIPER – פירמת עורכי הדין הגדולה בעולם, שערכה הבוקר בתל אביב כנס בנושא מיזוגים ורכישות בינלאומיות בשיתוף משרד גורניצקי ושות'.

 

במסגרת הכנס הוצגו נתונים מדו"ח חדש שפרסמה מחלקת המחקר של DLA PIPER. מדובר בדו"ח מקיף שבחן למעלה מ-1,000 עסקאות מיזוגים ורכישות ברחבי העולם. קנוורת'י, שהגיע לישראל מלונדון, הציג את הדו"ח ואמר כי "מדובר במחקר סטטיסטי שמבוסס על מידע שנאסף מעסקאות שהפירמה מבצעת ברחבי העולם. בין היתר בחנו את סוגי העסקאות ואת סוגי ההליכים וניסינו להבין מזה 'איך נעשים עסקים כיום'. כך גילינו כי 82% מהעסקאות מבוססות על רכישות מניות והיתר מבוצעות ע"י שילוב של רכישת נכסים ומניות. זו עדיין הדרך הקלה והפשוטה יותר לביצוע עסקאות".

 

הפירמה ייעצה בישראל בשנת 2015 ב־32 עסקאות ישראליות-בינלאומיות בסך מצטבר של למעלה מ־4 מיליארד דולר. ב־2014 תיווך המשרד ב־27 עסקאות בשווי 2.5 מיליארד דולר.

 

באשר למנגנוני ההתאמה למחיר העסקאות, אמר קנוורת'י כי "אנו מזהים הבדל גדול בין ארה"ב לבין אירופה. לפי המחקר, באירופה, הגישה השלטת היא של Locked Box. כלומר, תאריך החתך לקביעת ההון החוזר והמזומנים מול חוב יהיה מועד שלפני מועד חתימת החוזה והעברת הסיכון של הפעילות תעבור לרוכשת במועד מוקדם זה. לעומת זאת בארה"ב, עדיין שלטת הגישה שתאריך החתך ומועד העברת הסיכון של הפעילות יהיה ביום השלמת העסקה".

 

בהקשר זה אמר עו"ד חיים פרידלנד, ראש תחום מיזוגים ורכישות ושוק הון (בינ"ל) בגורניצקי כי "תוצאות המחקר תואמות את מה שאנו רואים בישראל – אנו אכן רואים הבדל בין עסקאות שמנוהלות מאירופה (בהן מקום מושב הבנק שמנהלך את הליך המכירה) לבין אלו שמנוהלות מארצות הברית".

 

עו"ד ג'רמי לוסטמן ראש שלוחת DLA PIPER בישראל עו"ד ג'רמי לוסטמן ראש שלוחת DLA PIPER בישראל צילום: ישראל הררי

 

פרידלנד הוסיף כי "בשל העובדה שאנו רואים יותר ויותר מכירות המבוססות על מכרזים פתוחים לעומת רכישות שמבוססות על שני צדדים שיושבים למשא ומתן ישיר, ישנו גם שינוי משמעותי בכל 'האומנות' של מיזוגים ורכישות. זאת, במובן זה שיש פחות משקל, אם בכלל, למו"מ הישיר בין הצדדים. זה גם בוודאי משפיע על התוצאה הסופית ועל תנאי העסקה - בדרך כלל לטובת המוכרת.

 

בהמשך התייחס קנוורת'י לנושא ביטוחי עסקאות - אחד הטרנדים הצומחים בעולם המיזוגים והרכישות - ואמר כי "קיימת עלייה ברכישת ביטוחי עסקאות, חברות רוכשות מבינות שעם החתימה על עסקה, הן חשופות לסיכונים שונים, בהן מצגים כוזבים וגם תביעות של צדדים שלישיים. לפעמים תביעות ייצוגיות".

 

 

עו"ד פרידלנד התייחס לכך ואמר כי "מדובר בתוצאה נוספת של ריבוי המכרזים כדרך לביצוע עסקאות. זו שיטה שגורמת לצמצום באחריות של החברה המוכרת למצגיה לאחר מועד השלמת העסקה. זו כבר לא תופעה בודדת או נדירה שהאחריות המוכרת לרוב המצגים תמה עם השלמת העסקה, בניגוד לעסקאות המתבצעות באמצעות משא ומתן ישיר. דבר זה, הוליד בשים האחרונת את התופעה של רכישות פליסות ביטוח מצגים שנותנות מענה לצורך של הרוכשת להקטנת הסיכון להקטנת מצגים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x