$
דעות

פרשנות

הסכם יעלון-כחלון לא היה מעולם שקוף

ברור כי מה שעמדו מאחורי ההסכם הוא האינטרסים הפוליטיים של כחלון שפשוט החליט עקרונית להימנע מעימותים מול מערכת הביטחון

אדריאן פילוט 18:2401.11.17

"אנחנו מרגישים מריחה", טען היום (ד') מנכ''ל האוצר שי באב"ד בישיבת הוועדה לתקציב הביטחון של הכנסת - "לא יעלה על הדעת ששנתיים אחרי הסכם (יעלון-כחלון) לא תהיה שקיפות מלאה לכל נתון (של מערכת הביטחון)", הוא הסביר לחברי הכנסת.

 

 

 

קשה לחשוב על צדק פואטי גדול מזה שמתרחש כעת: המאפיין הבולט של הסכם יעלון-כחלון הוא חוסר שקיפותו. עד בעצם היום הזה, סירב האוצר לחשוף את כלל ההסכם –לרבות נספחיו. לפי הפרסומים בתקשורת, אותו מנכ"ל אוצר הסביר כי הסיבה לחוסר השקיפות הוא שפרסום הסכמים כאלו עלולים להרתיע פקידים בכירים מלחתום על הסכמים כאלו במקרה של ביקורת נוקבת.

 

לא חלפו שנתיים ואותו פקיד בכיר מגיע לוועדת הביטחון של הכנסת ומלין בחוסר שקיפות של מערכת הביטחון. חוסר חכמה גדולה היה לחתום – דווקא עם מערכת הביטחון – על הסכם לא שקוף. האוצר, והעומד בראשו - בבעיה רצינית: אי אפשר לקבוע האם מערכת הביטחון מפרה הסכם או לא, שכן רב הנסתר על הגלוי.

 

חשוב לא פחות הוא לשים את ההסכם בהקשר המציאות: אמירותיו של באב"ד מגיעות ימים אחרי ששר הביטחון , אביגדור ליברמן, חשף את דרשותיו לתוספת תקציב הביטחון של כמה מיליארדי שקלים לא מבוטלים.

 

מימין: שי באב"ד ומשה כחלון מימין: שי באב"ד ומשה כחלון צילום: אוראל כהן

 

אחד מהפרטים הכן ידועים של ההסכם הוא כי הוא קבע מסגרת תקציבית ל-5 השנים הבאות (60 מיליארד שקל) עם שינויים במקרה של "אירועים חריגים". כל בר דעת שעוקב אחרי תקציב הביטחון יותר משנה יודע שעבור מערכת הביטחון - אין שנה אחת מאז הקמת היישוב היהודי בא"י בה לא נרשמו "אירועים ביטחוניים חריגים". וגם מערכת הביטחון לא פספסה הזדמנות אחת לפספס הזדמנות: כמו עם "מתווה ברודט" (הסכם המסגרת הקודם שחתמו האוצר והביטחון שהוביל לאותן מלחמות) הצבא תמיד ביקש תוספת תקציבית.

 

"הסכם יעלון-כחלון מת", אמר היום אחד מהגורמים שמכיר את כלל פרטי ההסכם אחרי שנחשף לדבריו של באב"ד על המשך חוסר שקיפות בנתונים של מערכת הביטחון - אותה מערכת שגבתה כספים (בלשון המעטה) בגין אותה שקיפות: 318 מיליון שקל.

 

כל מי שמכיר וראה את ההסכם אומר: הצבא קיבל את כל מה הוא רצה והאוצר קיבל דברים שממילא הצבא התכוון לעשות (הקטנת מספר אנשי קבע אל מתחת ל-40 אלף) או דברים שאינם ריאלים (קיצור שירות החובה). היה רק דבר אחד שהאוצר דרש וכן היה יכול לקבל: שקיפות. את זה, אומר באב''ד בעצמו מול נבחרי העם – הוא לא קיבל. זו בדיוק הסיבה שכל הפקידים הבכירים המקצועיים והרציניים של משרד האוצר (לרבות החשב הכללי והממונה על השכר) הדירו רגליים ונעלמו בהפגנתיות מכל הרכב שקשור בגיבוש אותו הסכם.

 

היום ברור כי מה שעמדו מאחורי ההסכם הוא האינטרסים הפוליטיים של שר האוצר משה כחלון שפשוט החליט החלטה עקרונית להימנע מעימותים מול מערכת הביטחון - זה ריב שלא נכלל באג'נדה שלו. לכן כדאי לשאול את באב''ד מדוע האוצר העביר את הכסף - או התנה בשקיפות - בכל זאת. לכן, באב''ד ושולחו, יכולים לבוא לטענות אך ורק לעצמם. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x